Dni slovenskej kultúry v Luhačoviciach, tento rok s Lasicom a Hubom

Akciová spoločnosť Kúpele (Lázně) Luhačovice pripravila v týždni od 6. do 9. septembra 2017 už 5. ročník Dní slovenskej kultúry, ktoré sú jedným z vrcholov kultúrneho leta. Počas niekoľkých dní sa tu predstavia umelci zo Slovenska - slovenské osobnosti Milan Lasica a Martin Huba, ružomberský folklórny súbor Liptov a dámsky salónny orchester Afrodité. Tento rok sa priaznivci filmu môžu tešiť v stredu 6. 9. 2017 o 19.30 v Mestskom dome kultúry Elektra na „Svetlé miesto“. Je to film o histórii československých vzťahov v Luhačoviciach, ktorý režíroval Dušan Trančík.

Vo štvrtok 7. 9. 2017 o 19.30 v Kúpeľnom divadle poteší návštevníkov hra „Starí majstri“. Dvaja bratia, poslední potomkovia slávnej divadelnej rodiny, sa nemajú radi. Dalo by sa povedať, že sa neznášajú. Sú slávni, úspešní, avšak vo veku, kedy sa role nehrnú. Prijímajú teda ponuku na hru o dvoch bratoch, ktorí sa nenávidia. Sledujeme prvé skúšky, premiéru, nekonečné zájazdové turné aj záverečné predstavenie. Bez toho si to uvedomujú, začnú sa zbližovať. Zlosť a problémy z minulosti sa mení na bratskú lásku. Lenže čo je divadelná hra a čo je vlastne realita? Hrajú: Milan Lasica a Martin Huba.

 

V piatok 8. 9. 2017 o 16.00 na Kúpeľnom námestí vystúpi Folklórny Súbor Liptov z Ružomberka. V piatok 9. 9. 2017 o 19.30 v Kúpeľnom divadle poteší vystúpenie dámskeho salónneho orchestra Afrodité, s filmovými a muzikálovými melódiami. Účinkujú: husle- Petra Šalamonová; viola - Júlia Urdová; violončelo - Ivana Zemáneková; klavír - Xénia Maskaliková; flauta - Michaela Mudroňová

 

Neodmysliteľnou súčasťou Dní slovenských kultúry je tiež Kuchárska kniha starej mamy. Pod týmto názvom sa skrývajú lákavé slovenské špeciality, ktoré opakovane pripravia v ALEXANDRIA **** Spa & Wellness hoteli.

 

Svetlé miesto (réžia: Dušan Trančík)

Film o osobnostiach politického, kultúrneho a spoločenského života na moravsko-slovenskom pomedzí, kde sa začiatkom 20. storočia odohralo historické zblíženie Čechov a Slovákov. Luhačovice sa stali prvým kúpeľným mestom v Rakúsko-Uhorsku, ktoré bolo v českých rukách a hlásilo sa k slovanskej kultúre. Zišlo sa tu niekoľko výrazných osobností, ktoré spojili svoje schopnosti a intelekt, aby za niekoľko sezón vybudovali moderné kúpele v slovanskom duchu. Slovenské zastúpenie bolo reprezentatívne: správcom kúpeľov bol Cyril Holuby, významnú úlohu zohral kúpeľný lekár Pavel Blaho, ktorý bol neskôr členom dočasnej vlády prvej ČSR so sídlom v Skalici a zaslúžil sa o účasť Slovákov v novom štátoprávnom usporiadaní. A do tretice... originálnu pečať kúpeľom dali stavby Dušana Jurkoviča, ktorý svoje motívy čerpal zo slovenskej ľudovej architektúry. V jeho Slováckej búde, ktorá po rozpade štátu vyhorela, bola okrem iného prvýkrát vyslovená myšlienka československého národa. Do filmu je zaradených množstvo archívnych fotografií a filmových materiálov, ktoré v predkladanom kontexte neboli dosiaľ zverejnené. Film je pripomenutím stého výročia založenia spoločného štátu a štvrťstoročia od jeho rozpadu. (Zdroj: Art Film Fest, premiéra 22.6.2017)

 

 

Viac informácií je na www.LazneLuhacovice.cz  a www.HotelAlexandria.cz

Patrí do vydania: 
September 2017