Patinovanie je v móde, dodáva kovovým výrobkom charakter a výnimočnosť

Patinovanie je technika na docielenie “ošúchaného vzhľadu“. Farba ktorou sa patinuje, sa nanáša len v malom množstve a nenecháva sa zaschnúť, ale prakticky ihneď po nanesení je akoby zotretá. Tým vznikajú miesta, na ktorých sa udrží na podkladovej farbe len čiastočne a vytvára patinu – starý ošúchaný vzhľad. Obzvlášť výrazný efekt zanecháva patinovanie na kovových predmetoch. Ručne tvarovaným výrobkom zo železa dáva exkluzívny nádych a punc výnimočnosti. Takéto ručne kované originálne výrobky zo železa ozdobené patinovaním vyrába umelecké kováčstvo Jána Kanianskeho Interierkov, Handlová.

Hovorí umelecký kováč Ján Kaniansky: „Naše výrobky vyrábame buď v jednej či viacerých súvislých farbách, alebo patinované. Patinovaním vyniknú všetky kováčske detaily, teda tie časti, kde sa búchalo kladivom a kde sa tepalo. Keďže ide o originálnu náročnú ručnú prácu, vyrábame iba obmedzené množstvá z každého sortimentu a zvyčajne na zákazku. Každý kus je originál. Patinovanie je až konečná úprava, ktorá je náročná na čas a sústredenie, ale výsledný efekt stojí zato. Podkladová farba je najčastejšie čierna a na nej kontrastne najlepšie vynikne zlatá, strieborná, biela a modrá - takzvaná rifľová patina. Patinu nanášame najčastejšie štetcom na vyschnutú podkladovú farbu. Používame drahšie podkladové farby s dlhou životnosťou, ktoré vydržia v exteriéri aj niekoľko rokov bez natierania. Patina je na vplyvy počasia citlivejšia, ale dá sa obnoviť priamo na výrobku v exteriéri (napr. na plote). Naše výrobky sú stopercentnou ručnou prácou, vrátane ohýbania a zauzľovania železa a preto sú náročné na čas.“

 

Dodáva, že ručná kováčska práca je výnimočná nielen vo výsledku, ale aj v procese samotnej realizácie. Technologické postupy si vyžadujú čas, námahu a skúsenosti, nemôže ich robiť ktokoľvek, lebo každá chyba sa vypomstí na výsledku. Kováčsky proces zahŕňa prípravu materiálu, nahrievanie železa vo vyhni, kutie, zváranie jednotlivých častí, ručné tvarovanie detailov. Nakoniec výrobok dostane niekoľko vrstiev farby a ozdobí sa patinou, čo zvýrazní všetky kováčske detaily na miestach kde sa železo opracovalo.

O ručnú remeselno-umeleckú prácu je medzi spotrebiteľmi čoraz väčší záujem. Zákazníci túžia po originalite exteriérov a interiérov. Ručne kované výrobky z dielne Jána Kanianskeho sú práve takými výrobkami. Firma si zakladá na individuálnom prístupe k zákazníkom a na tom, že každý jej výrobok je originál. Sortiment výrobkov je široký - od poštových schránok, kovaných plotov, brán, pergol, altánkov a doplnkov pre záhradu (výrobky pre exteriér) až po kovové postele, lampy, zrkadlá, schodiská a rôzny interiérový nábytok a doplnky.

„Snažíme sa vyhovieť predstavám zákazníkov. Nevyrábame na sklad, ale vždy na základe objednávok a požiadaviek od zákazníkov. Najprv si zhotovíme nákresy návrhov a až potom sa zákazka realizuje. Inšpirácie nachádzajú zákazníci na internete, v časopisoch, alebo prichádzajú s vlastnými nápadmi. Po spoločnej konzultácii sa dohodneme na finálnej podobe a cene. Máme široký sortiment výrobkov a viem vyrobiť aj výrobky na základe špeciálnych požiadaviek (napr. remeselné vývesné štíty). Našu prácu môžu vidieť aj návštevníci ZOO Bojnice -  nad vstupnou bránou je pútač zo železa. Cca 70 percent našich výrobkov vyvážame a zvyšok robíme pre domáci trh. Naše výrobky a to hlavne spálňové sety vyvážame do Kanady a USA. Spálňový set sa skladá z manželskej postele, nočných stolíkov, stropného lustra, zrkadla, stojanovej lampy a garniže. Všetko je zo železa, prípadne kombinácie kovov, zladené a tvorí kompaktný celok pre spálňu  zariadenú v jednotnom štýle,“ konštatuje J. Kaniansky.

 

Ďalšie informácie sú na: www.interierkov.sk,   https://www.facebook.com/interierkov/?hc_location=ufi, tel. 0903 956 348

Patrí do vydania: 
September 2017