5 tipov ako na suchú pokožku bábätka!

Koža novorodencov a dojčiat dokáže omnoho menej odolávať nepriaznivým vonkajším vplyvom ako koža väčších detí a dospelých. Detská pokožka je v prvých troch rokoch života veľmi jemná, citlivá a často suchá. Viete, ako sa postarať o suchú, citlivú, prípadne atopickú pokožku vášho bábätka? Dáme vám niekoľko základných tipov!

Dajte si na čas s prvým kúpaním po narodení

V minulosti bolo bežným javom, že novorodenec sa okúpal a dôkladne vyumýval mydlom okamžite ako opustil svoju mamu na pôrodnom stole. V súčasnosti sa ale zastáva názor, že prvé kúpanie sa odporúča najskôr 4 – 6 hodín po pôrode. Najlepšia ochrana pre bábätko a jeho pokožku je jeho prirodzený lipidový (tukový) obal a ten je potrebné chrániť. Aby sa začala pokožka prirodzene osídľovať telu užitočnými mikroorganizmami, začala budovať svoju imunitu, je dôležité, aby sa lipidový maz prirodzene vstrebal. Bábätká, ktoré sú predčasne zbavované svojho lipidového mazu, sú náchylnejšie na rôzne alergie, seboreu - šupinky vo vlasovej časti hlavy či na tváričke. Zdravým bábätkám nie je nutné pridávať do kúpeľa šampóny či peny do kúpeľa. Všetky tieto prípravky kožu odmasťujú. Aspoň do jedného mesiaca veku bábätka, ideálne do pol roka, je najlepšie kúpať ho úplne bez mydla. Ak po mydlách predsa len siahnete, dbajte na to, aby mali neutrálne pH.

 

Obmedzujte čas kúpania

Kúpanie vysušuje detskú pokožku, pretože spolu s nečistotami voda odstraňuje aj prirodzený maz. Hygieny sa však vzdať nesmiete a ani nemusíte. Pokožku našich najmenších musíme zbavovať nečistôt, prachu, potu a mikroorganizmov. U bábätiek stačí kúpanie každý druhý deň. Namiesto dlhého čvachtania vo vode sa odporúča obmedziť kúpanie na desať minút. Sprchovanie je ešte vhodnejšie ako kúpeľ. Voda by mala mať 33 °C. Ak vaše deti milujú tráviť čas vo vode a radi sa v nej hrajú, nechajte im chvíľu na začiatku kúpania, keď je voda čistá a ešte ste nepoužili mydlo.

 

Pozor na starostlivosť po kúpeli

Po vybratí bábätka z vane ho veľmi jemne prikladaním plienkovej osušky alebo mäkkého uteráka osušte . Vysúšanie detskej pokožky uterákom drhnutím ju môže podráždiť. Uterák je vhodné pred použitím nahriať a bábätko usušiť jemnými dotykmi. Je veľmi dôležité, čo na kožu vášho bábätka natriete, pretože niektoré látky sa môžu vstrebávať, alergizovať alebo dráždiť pokožku. Platí pravidlo, že  zdravé bábätko nemusíte natierať ničím, ale to len v prípade, ak dieťa neumývate mydlom a jeho koža nie je vysušená. Ak má váš drobec citlivú, atopickú alebo suchú pokožkou s náchylnosťou k začervenaniu a svrbeniu, je dôležité nájsť pre jeho jemnú pokožku tú správnu starostlivosť. Často býva prvou voľbou pri suchej, citlivej a atopickej koži dieťaťa olivový olej. Je to ale chyba! Oleje sú ale pre jemnú pokožku novorodenca veľmi ťažké, nepriedušné a môžu spôsobiť výsev na pokožke. Pravidelná hydratácia jemným a šetrným prípravkom bez parfémov, farbív, alergénov a to aj prírodných stabilizuje a posilňuje ochrannú bariéru pokožky a prináša úľavu od nepríjemného svrbenia – vhodná je najmä po kúpeli a v chladnom či suchom počasí.

 

Ako na plienkovú dermatitídu

Plienková dermatitída je najčastejšie kožné ochorenie dojčiat a batoliat. Zvýšená vlhkosť a nečistota v plienke vytvárajú podmienky pre poškodenie kože a vznik dermatitídy, teda zápalu pokožky. Zo stolice a moču sa uvoľňujú enzýmy a žlčové kyseliny, ktoré narúšajú pH detskej pokožky. Ďalším faktorom, ktorý sa môže podieľať na vzniku plienkovej dermatitídy je aj kvasinka Candida albicans, ktorú má síce na koži každý človek, ale nemusí ho nijako ohroziť. Ak však vzniknú priaznivé podmienky -  ako napríklad v znečistenej plienke, vlhku a teple pod plienkou, kvasinka môže spôsobiť zápal.  Plienkovú dermatitídu spoznáte podľa červeného zadočku, na ktorom sa môžu objaviť vyrážky bez alebo s obsahom tekutiny. Prevencia pred plienkovou dermatitídou je dostatočná hygiena, vhodne zvolené plienky pre pokožku vášho bábätka a ich časté vymieňanie. Mokré a špinavé plienky sa musia vymieňať čo najskôr. Celú plienkovú oblasť je nevyhnutné dôkladne očistiť čistou vodou alebo detskými vlhkými utierkami, pričom utierame smerom spredu dozadu. Bábätka majú radi, ak trávia čas bez plienky. Práve vtedy je ich pokožka na vzduchu a môže dýchať. Doprajte im občas pocit voľnosti. Netreba zabúdať ani na aplikáciu kvalitného krému či masti, ktoré poskytujú poškodenej pokožke regeneráciu a taktiež ochranu pred ďalším kontaktom so stolicou a inými dráždivými látkami.

 

Vyberte správnu starostlivosť

Atopický ekzém  postihuje viac ako 20 percent detskej populácie. Koža atopika je suchá, pretože v jej rohovinovej vrstve chýbajú tukové zložky, ktoré sú súčasťou ochrannej kožnej bariéry. Suchá koža svrbí a spôsobuje nepríjemné pnutie, pacient sa preto škriabe a neraz si tak pokožku infikuje a zhoršuje tak zápal, ktorý v koži prebieha.  Ak vaše zlatíčko trpí atopickým ekzémom je nevyhnutné zvoliť správnu starostlivosť nakoľko len tá dokáže do značnej miery priaznivo ovplyvniť jeho priebeh. Tím európskych odborníkov na detskú dermatológiu v Londýne stanovil 7 štandardov optimálneho prípravku na ošetrenie detskej pokožky: 1. Neobsahuje potenciálne toxické prísady, 2. Udržiava optimálnu hladinu vlhkosti pokožky, 3. Bez zbytočných prísad, 4. Bez parfémov, 5. Bez konzervačných prísad, 6. Bez dezinfekcie, 7. Klinicky overený účinok.

 

ALLERGIKA Dermifant® poskytuje základnú starostlivosť od prvého dňa života. Pravidelná aplikácia  pomáha  chrániť pokožku pred svrbením, zápalom a výborne hydratuje detskú pokožku.

 

ALLERGIKA Dermifant® detský krém obsahuje 20 % prírodného pupalkového oleja, ktorý posilňuje kožnú bariéru, zjemňuje pokožku a predchádza svrbeniu a zápalu a 5 % glycerín, ktorý intenzívne hydratuje a regeneruje pokožku. ALLERGIKA Dermifant ® detský krém tvorí základnú starostlivosť o pokožku na prevenciu svrbenia a zápalu od prvého dňa života. Bráni vzniku plienkovej dermatitídy a chráni pokožku tváre pred chladom.  Je vytvorený na lipofilnej báze, to znamená, že ho tvorí emulzia vody v oleji a podiel lipidov je až 41%. Krém sa nanáša na rizikové miesta po každej výmene plienok na čistú pokožku. Detský krém ALLERGIKA Dermifant® chráni pokožku detí pred chladom v zime.    A čo je na ňom najlepšie? Neobsahuje dráždivé látky ako alkohol, parfémy, farbivá, konzervačné látky, parabény, prírodné alergény a ani 328 najčastejšie sa vyskytujúcich kontaktných alergénov. Dermifant®- DETSKÉ LÓCIO má zase vynikajúci hydratačný a ochranný účinok na kožnú bariéru od prvého dňa života. Ja vhodný na silne podráždenú a rozškriabanú pokožku. Obsahuje špeciálny účinný komplex glycerínu (10%), bisabololu a vitamínu E.  Nanášajte na kožu tela denne ráno a večer v dostatočnom množstve, obzvlášť po kúpaní.  

Patrí do vydania: 
Júl-August 2017