Horúce letné dni a starostlivosť o bábätko

Ak vám s prichádzajúcim letom pribudlo do rodiny aj dlho očakávané vytúžené bábätko, máte o radosť postarané. Odkladáte všetky svoje záujmy nabok a prioritou vo vašom živote sa stáva maličký drobček.

 

Počas horúcich dní je však starostlivosť o to ťažšia. Príliš vysoké teploty spôsobujú bábätkám veľké problémy. O nič lepšie na tom nebudú mamičky, ktoré dojčia. Ešte predtým, ako sa dieťatko narodilo, ste si priali šetrný pôrod. Teraz jediné, na čo myslíte, je ochladenie. Bohužiaľ počasie ovplyvniť nedokážete ani keby ste veľmi chceli.

 

Doprajte si čerstvý vzduch

Pre maličké bábätko je čerstvý vzduch potrebný. Cez letné mesiace, ako už dobre vieme, býva slnko intenzívne a práve preto by ste mali s dieťatkom tráviť čas na vzduchu len v týchto dvoch častiach dňa – ráno a poobede, keď už slnko tak nepečie. Pokojne sa ráno posaďte na pevnú záhradnú hojdačku a maznajte sa s bábätkom, poprípade si ho uložte do kočíka.

 

Počas parného dňa sa ale radšej zdržiavajte vo vnútri. Bude to pre vás oboch lepšie.

 

Ako obliekať bábätko?

V prvom rade nedávajte maličké bábätko do perinky. Síce vám ako mamičkám sa bude s dieťatkom lepšie manipulovať, treba si uvedomiť, že bábätku môže byť teplo a dá vám to patrične najavo plačom. Obliekajte ho do jemných bavlnených bodyčiek. Na hlavičku mu dávajte tenkú čiapočku. Pokiaľ však bábätko leží v kombinovanom kočíku, myslite na to, aby mu slnko nesvietilo priamo na hlavičku a na tváričku.

 

Žiadne opaľovanie

Dieťatko v žiadnom prípade neopaľujte. Pokožka dieťatka je veľmi jemnučká a práve preto by ste sa mali snažiť chrániť dieťatko pred priamym slnečným žiarením. V prípade, že to zanedbáte, hrozí podráždenie pokožky a začervenanie pokožky.

Patrí do vydania: 
Jún 2017