Máte problémy so spánkom? Aj v tomto môže byť príčina vašej nespavosti

S nespavosťou ste sa už určite mali možnosť bližšie zoznámiť. Žijeme v hektickom svete, každý potrebuje všetko hneď a niekedy aj keby sme naozaj chceli všetko stihnúť, nedokážeme to. Náš organizmus nám to jednoducho nedovolí. Čo ale môže byť príčinou našej nespavosti?

Vysoká/ nízka teplota v spálni

Ak nemôžete zaspať a v spálni máte buď neznesiteľnú zimu, alebo neznesiteľné teplo, príčinu nespavosti už ďalej hľadať nemusíte. Nedýchateľný horúci vzduch spôsobuje vysušovanie slizníc očí, ale aj to, že nemôžete zaspať. Prehadzujete sa, potíte sa a zároveň ste z toho nervózni.

V prípade chladného nevykúreného vzduchu ohrozujete dýchacie cesty - riskujete prechladnutie. V spálni by ste si mali udržiavať 18ºC. Môžete mať aj tie najlepšie penové matrace, ktoré sú na trhu. Ak nemáte v spálni ideálnu teplotu, zaspať sa vám nepodarí.

 

Prejedanie a pitie kofeínových nápojov

Pravidelné večerné návštevy chladničky rozhádžu nielen vaše tráviace ústrojenstvo, ale zabránia vám vyspať sa do ružova. Vyhýbajte sa nočnému vyjedaniu a keď tak, doprajte si niečo ľahšie – ovocie, zeleninu, jogurt alebo kyslé mlieko, ktoré tráviace ústrojenstvo upokojí. V žiadnom prípade nepopíjajte kofeínové nápoje, najmä umelé energetické nápoje, ktoré zvyšujú činnosť srdca. Pre niekoho je káva z kávovaru nenahraditeľným afrodiziakom, vo večerných hodinách sa jej ale vyhýbajte.

 

Vonkajšie prostredie

Najčastejší dôvod, prečo nemôžeme zaspať, je ruch z ulice, z vonkajšieho prostredia. Môže vás rušiť zasvietené pouličné osvetlenie; môžu vás rušiť chuligáni, ktorí robia „bordel“ na ulici; môže vás rušiť štekajúci susedov pes. Dokonca vás môže vyrušiť aj partner, ktorý sa snaží dostať do skrine a hýbe posuvným systémom na vstavaných skriniach.

Ak neustále budete myslieť na to, že nemôžete zaspať a stále budete pozerať na hodiny, určite nezaspíte.

Patrí do vydania: 
Máj 2017