Nepodceňte počasie na výletoch

Výlety sú čas, kedy nemyslíme na povinnosti v domácnosti a v práci, ale sa sústreďujeme na nové miesta, pamiatky, zaujímavosti, ktoré sú charakteristické pre dané miesto. Počasie je však v prechodnom období nestabilné. Ráno môže svietiť slnko, poobede vás však môže prekvapiť silná búrka. Ako sa obliekať na výlety práve teraz – medzi zimou a jarou?

Šály/ šatky

 

Cez zimu nebol ani jeden jediný deň, kedy by ste vyšli von bez šálu/ šatky. Teraz – keď je vonku aj tak, aj tak, je dobré, keď si do kabelky dáte pre istotu aj nejakú šatku. Najmä v tých severnejších a vysoko položených miestach (napríklad v Žiline, Poprade, na Orave alebo v Tatrách) sa vám šatka ešte určite zíde. Napríklad ste si prišli pozrieť mesto Žilina, ktoré svojimi historickými námestiami láka tisíce turistov. Aj keď ste si ubytovanie v Žiline zohnali nie priamo v historickom centre, vietor môže byť nepríjemný. Žilina je známa tým, že je v nej počasie počas roka premenlivejšie, ako v ktoromkoľvek inom meste.

 

Lepšia obuv

 

Na výletoch netrávite čas len v hotelovej izbe alebo v kaviarničke pri hoteli. Prechádzate z miesta na miesto – väčšinou peši. Je priam než nevyhnutné, aby ste si na výlet vzali mäkšiu pohodlnejšiu obuv, v ktorej dokážete stráviť aj niekoľko hodín denne. Môže sa stať, že vám aj topánky, o ktorých viete, že vám neblížia, môžu spôsobiť poranenie – pľuzgier, otlak. Pozor aj na kožné výrastky. Ak ich máte na nohe, môžu vám celý výlet len zbytočne skomplikovať. Objednajte sa u lekára a dajte si odstrániť všetky kožné výrastky na tele. Na začiatku jari určite zúžitkujete poltopánky na podpätku, ale aj mokasíny. Všetko samozrejme záleží od aktuálnych teplôt.

 

Viac vrstiev

 

Obliekajte si na seba vždy viac vrstiev, ktoré ak bude treba, postupne vyzlečiete. Ideál je tenké bavlnené tričko, roláčik a hrubší kardigán/ sveter alebo bundu. V prechodom období si dávajte ale maximálny pozor na močové cesty. Oblečte si hrubšie nohavičky, ktoré vás nebudú rezať. Keď idete na výlet, nedávajte si oblečenie, ktoré je síce pekné, ale nepohodlné. V prvom rade klaďte dôraz na pohodlnosť. Čo z toho, že budete krásna, ale nebudete sa cítiť pohodlne?

Patrí do vydania: 
Apríl 2017