Lekár odporúča - prechladnutie lepšie zvládnete s Vincentkou

Opäť je tu obdobie s chladným počasím, kedy sa budeme veľmi často stretávať s ľuďmi, ktorí trpia rôznymi príznakmi, ktoré sú spojené s prechladnutím. Tie postihujú najčastejšie oblasť horných dýchacích ciest, ako je nos, krk alebo vedľajšie nosové dutiny. K zvládnutiu prechladnutia lekári odporúčajú využívať minerálnu vodu Vincentka vo forme spreja na uvoľnenie hlienov z dutín. Odporúčajú aj Vincentku vo fľašiach na preplach dutín, kloktanie a popíjanie. Inhalácia tejto vody je vhodná až na doliečenie po odznení akútnych príznakov.

Vedúci lekár Kúpeľov Luhačovice, a. s., primár MUDr. Jiří Hnátek, k tomu uvádza: „Nachladnutia sú najčastejšie infekčné ochorenia u ľudí, lebo dospelý človek sa nakazí dvakrát až trikrát do roka, deti šesťkrát až dvanásťkrát. Medzi obvyklé príznaky patrí kašeľ, nádcha s pocitom upchatého nosa a kýchaním, bolesť hlavy, nechutenstvo, únava, bolesť svalov a zvýšená teplota predovšetkým u detí. Tieto typické prejavy dosahujú vrchol druhý až tretí deň a spravidla odznejú do siedmich až desiatich dní. Príčinou bývajú najčastejšie vírusy, ale zapálenú sliznicu horných dýchacích ciest môžu spôsobiť aj baktérie. Ochorenie sa najčastejšie prenáša vdýchnutím vzduchu, v ktorom sú infikované kvapôčky, alebo kontaktom s infikovanými predmetmi, a to predovšetkým v miestach s vysokou koncentráciou ľudí, ako sú školy, verejné dopravné prostriedky, kiná, divadlá, atď. K ochoreniu prispieva aj znížená imunita, nedostatok spánku či nevhodná výživa. Liečba sa deje predovšetkým pomocou prípravkov, ktoré tlmia symptomatické prejavy, ako sú nosné kvapky, lieky znižujúce teplotu či bolesť a antialergické lieky.“

 

Ďalej upozorňuje na to, že prechladnutie nie je vhodné ihneď liečiť antibiotikami a to až kým sa nepreukáže bakteriálna príčina zápalu. Vhodný je dostatok tekutín, med, vitamín C, prípadne niektoré ďalšie potravinové doplnky.  

 

„Odporúčame aj popíjať minerálnu vodu Vincentku, prípadne ju kloktať. Inhalácia tejto vody je vhodná až na doliečenie po odznení akútnych príznakov. Táto voda pôsobí vďaka svojmu zloženiu ako čisté expektorans, liečivo zrieďujúce hlien, ktorý produkujú dýchacie cesty a uľahčuje tak jeho vykašliavanie. Pri inhalácii pôsobí priaznivo na zapálenú sliznicu dýchacích ciest a tlmí prejavy zápalu. Veľmi dôležitá je prevencia zabránenia šírenia nákazy hlavne častejším umývaním rúk alebo nosením tvárových rúšok. Najvhodnejšia je izolácia chorých osôb tak, aby nechodili do kolektívov, čo však v mnohých prípadoch nie je možné. Opakované zápaly dýchacích ciest negatívne pôsobia predovšetkým na detský organizmus, osoby s oslabenou imunitou a ľudí vyššieho veku. Výsledkom môžu byť až chronické ochorenia dýchacích ciest, ako je napr. bronchiálna astma. U týchto chorých sú potom vhodné ďalšie spôsoby prevencie v kľudovom období tak, aby sa zabránilo početnosti, tzv. exacerbácii. Medzi tieto opatrenia patrí otužovanie, dostatok spánku, správne výživové návyky, ale aj kúpeľná liečba,“ uzatvára J. Hnátek.

 

Vincentka je prírodná liečivá minerálna voda vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice a je známa aj ako rokmi osvedčený „liek našich babičiek“. Verejnosti je dostupná aj vo fľašiach, do ktorých ju plní spoločnosť Vincentka, a. s. Je to vlastne zvyšková morská voda z pravekého treťohorného mora, ktorá zostala uväznená medzi vrstvami hornín pod Luhačovicami a je silne mineralizovaná, s vysokým obsahom fluoridov a kyseliny boritej. Zo zemských hlbín ju obohacuje oxid uhličitý a riedi sa obyčajnou podzemnou vodou. Pri svojej ceste na povrch prechádza rôznymi vrstvami hornín a rozpúšťa stopové prvky, takže nakoniec obsahuje takú širokú škálu prvkov, ako máloktoré iné minerálne vody. Veľmi dôležité je, že osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín. Aj preto je tak účinná, že je pre telo v tej najprijateľnejšie forme.

Na prevenciu pred ochorením stačí aspoň dvakrát denne preventívne prepláchnuť nosové dutiny a vykloktať si hrdlo. Najlepšie večer po umytí zubov pred spaním a ráno po prebudení pri čistení úst, alebo aj pred odchodom z domu. Nie každý si vie dutiny správne prepláchnuť a problémom sú tiež deti. Alternatívou sú nosové spreje s Vincentkou, ktoré majú aplikátor rozprašujúci Vincentku a navyše sú opakovane naplniteľné. Pre deti od 0 rokov je k dispozícii nosový sprej s nižším tlakom a menšou koncovkou. Preplachovať dutiny viackrát denne alebo si ich vystriekať aplikátorom je potrebné pri ich upchatí a to kým sa neuvoľnia a nevyčistia. Nakoniec je potrebné si vstreknúť trochu Vincentky aj do vyčistených dierok, aby sa vytvoril ochranný povlak. Vírusu trvá určitý čas, než sa začne rozmnožovať. Prevencia môže zamedziť šíreniu chorôb a tiež pri ich vypuknutí prináša aplikovanie Vincentky úľavu z uvoľnenia dýchania. Takéto ranné a večerné čistiace rituály poznajú dobre aj alergici. Aj im Vincentka prináša úľavu a možnosť voľne dýchať. Vincentku je možné používať spolu s lekárom predpísanými nosnými sprejmi.

 

Viac informácií je na: www.lazneluhacovice.cz, www.vincentka.cz

Patrí do vydania: 
December 2016