V kúpeľni sa hromadí množstvo baktérií. Starajte sa o ňu pravidelne.

Kúpeľňa je miesto, kde hneď po príchode práce zavítame, aby sme si opláchli ruky a osprchovali sa. Osobnú hygienu musíme vykonávať za každých okolností a preto, aby ste sa umývali len v peknom prostredí nenapadnutým plesňami, mali by ste zlepšiť starostlivosť o kúpeľňu. Umývať by ste ju mali nie jedenkrát za týždeň, ale viackrát. Prečo? Pretože v kúpeľni sa hromadí veľké množstvo baktérií.

Povrch vane, sprchového kúta a umývadla

Tým, že neustále púšťame vodu, vzniká na povrchu vane, sprchového kúta a umývadla povlak – zaschnutá voda so špinami a prachom. Aby kúpeľňa vyzerala vždy sviežo, mali by ste po každom sprchovaní utierať mokrú zem a aj povrch vane/ sprchového kúta. Stačí pretrieť handričkou bez toho, aby ste si ju namočili v chemikáliách. Ak budete tento proces neustále opakovať, v sobotu, keď budete upratovať, budete mať o to menej roboty. Po sprchovaní nezabúdajte prekontrolovať aj obklady do kúpeľne. Ak necháte kvapky zaschnúť, škvrny budú viditeľné.

 

Vaňu a umývadlo umývajte vždy špeciálnym prípravkom. Používajte kefu na čistenie, vyhraďte si handričku na umývanie vodovodných batérií a na utieranie dosucha používajte už vyradenú utierku – tá dokonale saje vodu. Dávajte pozor na čistenie popraskaného obkladu. Ak máte popraskaný obklad a už je to dávno, čo ste nový obklad vozili do domu na prenajatej dodávke, zavolajte si niekoho, kto vám popraskaný obklad vymení a zacelí priestor medzi obkladačkami. Práve tam sa hromadí vlhkosť a vzniká nebezpečná pleseň.

 

Nezabúdajte umývať aj priestor pod sušiakom, pod práčkou a vnútro kúpeľňového nábytku

Väčšina žien umýva v kúpeľni len záchod,vaňu/ sprchový kút a umývadlo. Myslíte si, že to je všetko, čo treba umyť v kúpeľni? Nie je. Je potrebné, aby ste pravidelne každý týždeň umývali priestor aj pod práčkou, pod sušiakom a najmä vnútro kúpeľňového nábytku. Práve v týchto častiach kúpeľne sa hromadí veľké množstvo prachu, pretože, povedzme si úprimne, na tieto miesta poväčšine zabúdame.

 

Ak vešiate prádlo, ešte predtým, ako ho zavesíte, umyte priestor pod sušiakom. V opačnom prípade by sa vám na prádlo, ktoré siaha až po zem, nalepil prach, ktorého je v kúpeľni na zemi neúrekom. Hneď, ako povyberáte z kúpeľňového nábytku kozmetiku (zubné pasty, odličovacie prípravky, balíky bieliacich pásikov na bielenie zubov, krémy, šampóny, olejčeky, atď), umyte police kúpeľňového nábytku. Ale pozor, prípravky do políc nedávajte skôr, ako vám povrch nábytku uschne.

Patrí do vydania: 
December 2016