Mucha sekt plný bubliniek

Oslavy, posedenia s priateľmi či svadby si už ani nevieme predstaviť bez otvárania lahodného perlivého moku. Na výber pritom máme rôzne druhy vín s „bublinkami“ a na to, aby sme si vybrali to správne a chutné zároveň, sa medzi nimi treba aj orientovať.

Čo označujeme pojmom sekt?

Tradičné výrazy sekt vinohradníckej oblasti a sekt V. O. možno použiť len na označenie akostného šumivého vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, mušt alebo víno a všetky zložky použité na jeho výrobu pochádzajú z tej istej alebo bezprostredne susediacej zemepisnej jednotky na území Slovenskej republiky a ak spĺňa kvalitatívne požiadavky.

 

Tradičný výraz pestovateľský sekt možno použiť len na označenie akostného šumivého vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, mušt alebo víno a všetky zložky použité na jeho výrobu pochádzajú z vinohradu výrobcu a ak takisto spĺňa kvalitatívne požiadavky.

 

Odkiaľ sa vzali bublinky?

Medzi jednotlivými perlivými vínami sú zásadné kvalitatívne rozdiely. Vína s obsahom oxidu uhličitého (CO2), teda s bublinkami, ktoré sú ponúkané v obchodoch či reštauráciách, môžeme rozdeliť na tri hlavné skupiny – sekt, šumivé a sýtené vína.

 

Sekt je akostné šumivé víno, vyrába sa rovnako ako šumivé víno, ale základná surovina musí spĺňať podmienky vyššej akosti a kvality základného materiálu. Tlak oxidu uhličitého v hotovom výrobku musí byť min. 0,35 MPa.

 

Šumivé víno je prírodný produkt, ako aj tiché víno, obsahuje však jemné bublinky. Vyrába sa rovnakým spôsobom ako šampanské, druhotnou fermentáciou (kvasením) hroznového vína, ale na rozdiel od sýtených vín je pôvod bubliniek oxidu uhličitého v šumivom víne ušľachtilý.

 

Sýtené víno je lacnejšou náhradou šumivých vín. Vyrábajú sa väčšinou z menej kvalitného vína, do ktorého sa umelo pridáva oxid uhličitý, teda bublinky. Sýtené víno neprechádza procesom zrenia a jeho výroba je časovo menej náročná.

 

Ako sekt skladujeme?

Podľa odporúčaní odborníkov je dobré sekt skladovať v priestoroch vínnej pivnice alebo v špeciálnej chladničke na víno. Fľaša sektu by mala byť uložená vo vertikálnej polohe a nie v horizontálnej. Pri takomto vertikálnom uložení sa vytvorí ochranná atmosféra, ktorá zabraňuje vysúšaniu zátky a aj oxidácii. Na skladovanie sektu nie je vhodná ani kolísavá teplota a časté ochladzovanie. Pri neopatrnej preprave (napr. autom) sa kvalita sektu môže takisto znížiť. Sekt by sme mali chrániť aj pred priamym slnečným žiarením, svetlo totiž urýchľuje proces oxidácie, a tým aj starnutie sektu.

 

Ako dlho môžeme sekty skladovať?

Pri správnej a opatrnej manipulácii, ako aj pri vhodnom skladovaní by mal byť sekt, ktorý je uzavretý plastovým uzáverom, skonzumovaný do dvoch rokov a sekt, ktorý je uzavretý prírodným korkom, do troch rokov. Ročníkové alebo vintage sekty zasa môžu zrieť dlhšie a často dosahujú svoj vrchol až po viac ako troch rokoch. Nezabudnite ani na to, že po preprave či cestovaní je vhodné sekt položiť a nechať ho „odpočinúť“, a to preto, aby fľaša sektu po odstránení zátky nezačala peniť.

 

Lahodné, voňavé a šumivé!

... presne takými sú šumivé vína z radu Mucha sekt, jedinečnej a exkluzívnej kolekcie plnej bubliniek. Jemnosť, zrelá chuť hrozna, príjemné perlenie a tvrdá práca sa ukrývajú vo fľašiach Mucha sekt, ktoré hrdo nesú názov po známom českom umelcovi Alfonsovi Muchovi. Navyše, jeho umelecké diela zdobia etikety i darčekové tuby, ktoré už k tomuto sektu neodmysliteľne patria. Vychutnať si môžete suché Brut či polosuché Demi Sec, dámy určite potešia bublinky v Rosé, páni zasa neodolajú kvalitám Mucha sekt Chardonnay. Stačí iba raz ochutnať a potom navždy milovať!

www.soaresekt.cz

Patrí do vydania