Gradonna v Kalse

Odkedy odstavíte auto v podzemnej garáži, môžete si pobyt v Gradonna Mountain Resort už len užívať. Začínajú sa totiž dni bez auta, keď sa človek stáva jedinou mierou všetkého, čo podnikne. Gradonna Mountain Resort je lóžou, z ktorej môžete sledovať veľkolepé prírodné divadlo: v hlavných úlohách sa predstavia zasnežené hory, priestranné horské lúky a rozľahlé lesy v kalskom údolí. Vidieť ich môžete zovšadiaľ, kde sa budete nachádzať: pri raňajkách za bridlicovými stolmi v reštaurácii, z bazéna s teplou vodu, či dokonca z postele hotelovej izby. Hory, stromy a lúky sú jednoducho všadeprítomné.

 

Cez veľkú sklenenú plochu hotelovej loby svieti ranné slnko na pohodlný čalúnený nábytok, obrazy na stenách, pôsobivé drevené sochy pri vchode a zaplavuje vstupnú časť príjemným prirodzeným svetlom. Zdá sa, že už samotný príchod do rezortu Gradonna je iný, radostnejší a pohodovejší, a taký – čo smiem povedať hneď teraz – bude aj celý váš pobyt: či už si doprajete masáž v kúpeľnej časti, necháte sa rozmaznávať kulinárskymi špecialitami v reštaurácii, alebo ochutnáte limbovú pálenku v bare.

Gradonna má v sebe niečo zvláštne, čo človek cíti hneď pri príchode. Moderná horská dedina, ktorú navrhli architekti z ateliéru Reitter/Strolz spolu so súrodencami Heinzom a Marthou Schultzovými, je originálnou interpretáciou alpskej architektúry. Fasády sú obložené dreveným šindľom a cez veľké presklené priečelia vstupuje okolitá krajina priamo do miestností. V interiéri našlo uplatnenie domáce smrekové a limbové drevo; príjemnú atmosféru na bývanie vytvára kalský mramor, ľan a súkno. Energetická koncepcia zameraná na trvalú udržateľnosť zahŕňa vlastný zdroj vody a systém diaľkového vykurovania s využitím dreva. Jazero na kúpanie s rozlohou 700 m2, ktoré sa plní vodou z rezortu Gradonna, zohrieva slnečná energia.

 

Gradonna Mountain Resort v Kalse tak spája drevený šindeľ v exteriéri s luxusom blízkym prírode v interiéri a kombinuje zábavu na viac ako 100 km dlhých zjazdovkách s oddychom a pohodou v saunách a wellness zóne na ploche 3 000 m2. Priamo pri údolnej stanici lyžiarskeho vleku sa hotel vrátane 12 apartmánov vo veži a 42 apartmánových domov prekvapivo prirodzene začlenili do okolia Národného parku Vysoké Taury. Pretože hlavnú rolu má aj naďalej hrať príroda. A tá je v rezorte Gradonna všadeprítomná.

Patrí do vydania: 
Október 2016