Návod, ako čo najrýchlejšie a najefektívnejšie upratať domácnosť

Upratovanie je činnosť, ktorá vonia máloktorej žene, ale predsa sa musí robiť. Ak nechcete mať doma svinčík podobný na Luníku IX., musíte sa naučiť efektívne upratovať. Ak si myslíte, že kvôli upratovaniu nestihnete rodinný výlet, tak sa mýlite. Upratať dokážete aj za hodinu. Treba len vedieť, ako na to.

Utrite dlážku

Na začiatok začnite dlážkou. Ak máte po domácnosti rozmiestnené koberce, zrolujte ich a vyprášte. Ale pozor. Určite ich neprášte cez okno, nakoľko sa vám prach usadený v kobercoch dostane späť dovnútra. Použite pracháč na koberce, aby ste dostali preč všetky chumáče prachu. Ak máte doma dcéru/ syna alebo manžela, poproste ho, aby vám išli/ išiel pomôcť. Vo dvojici sa vám bude lepšie prášiť.

 

Nenechávajte bordel v kuchyni

Pri pohľade do zapratanej kuchyne by vám bolo určite do plaču. Preto ak očakávate návštevu, určite si nezabudnite vyčistiť kuchyňu. Poumývajte si kuchynský dres a schovajte zvyšky jedla, ktoré ste nezjedli do špajze. Nie je nič horšie, ako keď vám príde návšteva a ako prvé zbadá oprskané drevené obklady a nedojedené jedlo na tanieri.

 

Presvieťte miestnosť, aby ste dobre videli

Aj keď je vonku pochmúrne, snažte sa presvietiť miestnosť. Zapnite dlho nezapínané bodové svetlá (ak máte), zasvieťte lampičku na konferenčnom stolíku alebo si len odostrite interiérové žalúzie. Niekedy postačí aj takáto maličkosť a vašu domácnosť budete vidieť v inom svetle, a to doslova. Keď bude svetlejšie, hneď sa vám bude lepšie upratovať.

 

Použite vonné sviečky

Nič neskrášli priestor viac ako vonné sviečky. Najmä toto obdobie si vyžaduje, aby ste si občas zapálili vonnú sviečku. Odporúčame pri upratovaní, kedy vás príjemná vôňa dostatočne namotivuje, aby ste si priestor, kde bývate, ešte viac skrášľovali.

 

Upracte si oblečenie

Niekedy sa vám možno nepodarí stihnúť ožehliť všetky oprané veci. Tie vám však bárskto prepáči. Horšie je, keď si necháte porozhadzované veci, ktoré nosíte. Skorigujte bundy a kabáty na vešiakoch a upracte si nosené oblečenie. Verte, že vám to nezaberie veľa času. A je lepšie mať prehľad v oblečení ako mať kopy nezloženého prádla, nemyslíte?

Patrí do vydania