Vincentka, a. s., vyhrala v Číne spor o značku Vincentka

Svetoznáma značka minerálnej vody Vincentka patrí opäť - aj v Čínskej ľudovej republike, českej akciovej spoločnosti Vincentka. Začiatkom septembra 2016 bola v Číne Vincentka, a. s., zapísaná ako majiteľ ochrannej známky Vincentka, ktorú dovtedy sporne užíval jeden z čínskych zamestnancov bývalého čínskeho dovozcu tejto minerálky. Príslušné čínske orgány tak po niekoľkoročnom rozporovaní a dokazovaní rozhodli v prospech českého výrobcu. Čínskeho užívateľa známky vyškrtli a nahradili právoplatným majiteľom Vincentkou, a. s. Informoval o tom Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., ktorá vlastní práva na jej plnenie do fliaš.

„V Číne nás zastupovala pražská právnická kancelária, ktorej sa podarilo prostredníctvom jej čínskeho partnera dosiahnuť to, že sme získali asi po desiatich rokoch ochrannú známku späť. Spor trval roky, ale nakoniec sme zmenu dosiahli aj bez súdneho rozhodnutia, ale vyžiadalo si to veľa papierovania a dokazovania. Čína je pre nás perspektívnym trhom, aj keď prioritou ostáva český trh a čiastočne slovenský. V budúcnosti by sme chceli svoj odbyt na čínskom teritóriu navýšiť, aj keď nepôjde o závratné množstvá, pretože sme limitovaní povolenou kapacitou čerpania z prameňa Vincentka,“ konštatoval J. Šumšal.

 

Dodal, že na čínskom trhu predstavuje Vincentka luxusný tovar, pretože jej cenu predražuje doprava. Jedna fľaša tam vyjde v prepočte aj na viac ako 300 Kč (cca 11 eur). Vincentka sa predáva spolu s inými zahraničnými minerálkami hlavne v Pekingu v špecializovaných obchodoch pre solventných zákazníkov. Vzhľadom na veľkosť Číny je tam ale početná stredná trieda.

 

„Čínski zákazníci ju používajú pri liečbe tráviacich problémov, ale úspech má aj aplikácia v spreji pre uvoľňovanie hlienov. Vincentku skúšali už pred niekoľkými rokmi aj dopravní policajti. V práci ju inhalujú cez rozprašovače, lebo im pomáha vykašliavaním hlienov odstraňovať smogové častice z priedušiek. Program bol načas pozastavený, ale na tlak verejnosti, aby sa riešila situácia dopravných policajtov trpiacich na dýchacie problémy končiace až úmrtiami,  ho opäť obnovili. Čínski policajt sa sami ozvali nášmu distribútorovi, že chcú obnoviť spoluprácu a znovu začali testovanie. Vyzerá to nádejne a sme pripravení dodávať aj väčšie množstvá. Chce to však aj marketing a investície do reklamy, pretože  Číňania liečivé vody takmer nepoznajú,“ upozornil J. Šumšal.

 

Vincentka je minerálna voda z prírodného liečivého zdroja vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice. Na Vincentku sú obyvatelia Luhačovíc patrične hrdí a je jedným zo synonymov tohto kúpeľného mesta. Prakticky možno povedať, že Luhačovice vo svete táto minerálka preslávila. V ČR je mimoriadne obľúbená a známa takmer všetkým spotrebiteľom. Známa a obľúbená je však aj na Slovensku a ďalších krajinách. Prioritou sú český a slovenský trh, ale Vincentka sa spolu vyváža do 6 krajín sveta – na Slovensko, do Číny, Ruska, na Cyprus, Ukrajinu a do Estónska. Vincentka, a. s., ročne predá vyše 4 milióny 0,7 l fľašových balení Vincentky.

 

Meno Vincentka pochádza od grófa Vincenca (z rodu Serenyiovcov), ktorý dal v Luhačoviciach koncom 18. storočia postaviť prvé liečebné a ubytovacie zariadenia. Názov Vincentka sa objavil v roku 1792. História predaja Vincentky vo fľašiach má takmer 200 rokov a siaha do roku 1820. História kúpeľníctva v Luhačoviciach  však siaha až do roku 1590. Vodu pili až na cisárskom dvore vo Viedni a takisto v moravských vínnych pivničkách, pretože vychladená Vincentka v teplých dňoch chutí s kvalitným suchým bielym vínom, neutralizuje žalúdočnú kyselinu a minimalizuje opicu.

 

Vincentka pramení v centre mesta uprostred kolonády na brehu riečky Šťávnice. Je to vlastne zvyšková morská voda z pravekého treťohorného mora, ktorá ostala uväznená medzi vrstvami hornín pod Luhačovicami. Zo zemských hlbín ju obohacuje oxid uhličitý a riedi sa obyčajnou podzemnou vodou. Pri svojej ceste na povrch prechádza rôznymi vrstvami hornín a rozpúšťa stopové prvky, takže nakoniec obsahuje takú širokú škálu prvkov ako máloktoré iné minerálne vody. Prírodný zdroj liečivej minerálnej uhličitej vody Vincentka vyviera zo žriedlových štruktúr kúpeľov Luhačovíc, na severozápadnom podhorí Bielych Karpát, v klimaticky veľmi vhodnom prostredí na okraji rozsiahlych lesných komplexov, v nadmorskej výške 256 m.

 

Vincentka je označovaná aj ako "liek našich babičiek". Jej liečivé účinky preverili stáročia. Je vhodná ako doplnok pri detoxikácii organizmu, ako cenný zdroj jódu a iných dôležitých minerálov potrebných pre zdravý životný štýl. Umožňuje rozpúšťanie hlienov na slizniciach dýchacích ciest, žalúdku a črevách svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a biogénnych prvkov. V kúpeľníctve Vincentku používajú Lázně (kúpele) Luhačovice, a. s. najmä pri inhalačných a pitných kúrach pri chorobách dýchacích ciest, hlasiviek, poruchách látkovej výmeny, žalúdočných vredoch, chorobách dvanástnika, pri chronickej pankreatitíde a diabete.

 

Vincentka je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Vďaka obsahu minerálnych solí je používaná k regenerácii po veľkých stratách potu. Neutralizuje prekyslenie žalúdka. Celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz

Patrí do vydania