Uzavrite letnú sezónu grilovačkou

Ešte sem-tam vykukne slnko, ale nepočítajte s tým, že môžete po záhradke pobehovať v plavkách. Jedine, ak ste otužilci. Na uzavretie tohtoročnej letnej sezóny by to chcelo niečo špeciálne – napríklad grilovanie. Grilovačka je dôvod stretnúť sa najmä pre tých, ktorí nemajú čas sa stretávať pravidelne so svojimi blízkymi. Naplánujte si ju na víkend alebo aj počas týždňa. Skúste sa ale prispôsobiť tým, ktorí si nemôžu dovoliť hocikedy vziať dovolenku v práci.

 

Berte to tak, že všetci sa stretnete na jednom mieste, porozprávate sa, posťažujete sa, pochutnáte si na dobrom jedle. A deti? Tie sa budú zatiaľ hrať s hračkami na záhrade alebo budú jazdiť na detských elektrických motorkách.

 

Vy môžete zatiaľ vysedávať na drevenej lavičke, na stoličkách a schovávať sa pod markízou. Samozrejme, grilovanie organizujte len v tom prípade, ak vonku neprší, nakoľko mohlo by vám do grilu napršať a nič by ste neugrilovali. Ak ale máte murovaný gril pod prístreškom, takéto problémy mať nebudete.

 

Pripravte si všetko ešte predtým, ako prídu hostia

Určite si na grilovanie všetko nachystajte. Riady povyberajte z regálov, doneste si papierové tácky (ak grilujete klobásy a nechcete umývať veľa riadu) a nachystajte si mäso a zeleninu. Ak obľubujete pečivo, skúste ho jesť v menšom množstve. Po zjedení veľkého množstva pečiva by vás nafukovalo. Tak isto aj z papriky. Mäso obracajte na grile len kliešťami. Ak budete do neho pichať vidličkou, všetka šťava z neho výjde. Používajte výhradne len grilovacie korenie, soľ a tymián, ktorý dá grilovanému mäsu výraznú arómu. Na vyrobenie marinády môžete použiť aj pivo a víno.

 

Namiesto pečiva skúste pripraviť zeleninový šalát – grécky, tzatziky alebo cibuľovo-paradajkový. Šalát je stokrát lepšou prílohou a pochutnajú si na ňom i vegetariáni, ktorí môžu, ale nemusia byť medzi hosťami. Buďte pripravení na všetko. Môže sa stať, že niekto z hostí nebude mať chuť na grilované bravčové mäso, ale na kuracie alebo len na šalát.

 

Tip na záver: Ak chcete umocniť vôňu všetkých potravín, čo grilujete, kúpte si gril, ktorý má aromatický systém. Pod roštom má napríklad dve misky, do ktorých si môžete naliať buď víno,vodu s korením alebo pivo. Tieto ingrediencie sa budú vyparovať a umocnia chuť grilovanej pochúťky.

Patrí do vydania: 
September 2016