Hotel Alžbeta bude zrekonštruovaný v štýle cisárovnej Sisi

Historický hotel Alžbeta v Bardejovských kúpeľoch, ktorý nesie meno rakúskej cisárovnej Alžbety (zvanej Sisi), prechádza v súčasnosti kompletnou rekonštrukciou a znovu otvorený bude v lete tohto roku. Celkové plánované náklady na rekonštrukciu, vrátane interiéru sú 1,95 mil. EUR. V zrekonštruovanom hoteli pribudne pamätná izba cisárovnej Sisi, luxusný apartmán SISI, výťah a kapacita sa zvýši o 26 nových lôžok. Celý projekt je realizovaný pod neustálym dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

 

,,Rekonštrukcia hotela Alžbetu sa začala 25. 1. 2016 a potrvá do 1. 7. 2016. Za krátkych cca 5 mesiacov by sa malo stihnúť úplne všetko. Súčasťou stavby je aj rekonštrukcia podkrovia, kde vznikne pri zachovaní krovov 26 nových lôžok. Okrem iného sa priamo v budove osadí aj výťah, ktorý doteraz chýbal. Na prízemí bude recepcia a zároveň aj pamätná izba cisárovnej Sisi. Na druhom nadzemnom podlaží zriadime luxusný apartmán SISI, v ktorom budú klienti tráviť pobyty. Rekonštrukciou sa hotel dostane z nuly na úroveň troch hviezdičiek. Vybavenie izieb a recepcie bude na ešte vyššej úrovni, ale bez vlastnej reštaurácie hotel viac hviezdičiek nemôže dostať. Práce prebiehajú pod dohľadom pamiatkarov tak, aby bol čo najviac zachovaný historický charakter budovy, vrátane pôvodných materiálov a farieb,“ upozorňuje T. Šatanková.

 

Dodáva, že základom zachovanej farebnosti Alžbety sú pôvodné farby žltá a okrová. Všade sa používajú prírodné materiály. Podlahy budú drevené. Okná sú už vymenené za nové, tiež drevené. Kúpele spolupracujú aj s akademickým sochárom, ktorý robí odliatky na zachovanie pôvodných štruktúr a detailov. Krokvy v podkroví budú všetky vymenené, ale bude zachované ich pôvodné umiestnenie a konštrukcie. Naposledy sa hotel Alžbeta rekonštruoval pred 50 rokmi. Dvojposchodová Alžbeta sa nachádza za kúpeľným parkom, pri kúpeľnom dome – Balneoterapii, s ktorým je prepojená presklenou chodbou. Zariadenie ponúka ubytovanie v jednoposteľových a dvojposteľových izbách. Priamo v budove sa nachádza aj soľná jaskyňa, ktorá je k dispozícii všetkým návštevníkom kúpeľov.

 

,,Hotel Alžbeta bol postavený v 19. storočí a pôvodne sa volal Deák. V roku 1895 v ňom bola počas svojej trojtýždňovej liečby v Bardejovských kúpeľoch ubytovaná cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, manželka Františka Jozefa I. V kúpeľoch stojí aj jej socha, ktorá sa vyníma v kúpeľnom parku pred hotelom Alžbeta. Cisárovná Sisi prišla do Bardejovských kúpeľov ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál, ktorá má dnes číslo 218. Prišla si sem liečiť nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý tragicky zahynul. Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo, ktorý sa dnes na jej počesť volá prameň Alžbeta. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala počas pobytu v Bardejovských kúpeľoch aj krásy okolitej prírody a dokonca navštívila aj mesto Bardejov,“ hovorí T. Šatanková.

 

Bardejovské kúpele patrili koncom 19. storočia k najprestížnejším a najlepšie vybaveným kúpeľom Uhorska a celej strednej Európy. Ich liečivá sila, priaznivá poloha a jedinečné prírodné a klimatické danosti lákali popredných predstaviteľov spoločenského, vedeckého a kultúrneho života a v neposlednom rade príslušníkov vysokej šľachty. Vrcholnou udalosťou sezóny roku 1895 bola návšteva a následný pobyt cisárovnej a kráľovnej Alžbety, ktorá odchádzala uzdravená, spokojná, telesne i duševne vyrovnaná a posilnená. Bardejovské kúpele patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Prvá písomná zmienka o kúpeľoch pochádza už z roku 1247, väčší rozmach nastal v prvej polovici 18. storočia. V šesťdesiatych rokoch 18. storočia pribudli prvé murované budovy a to je považované za oficiálny vznik kúpeľov. Vychutnávala si ich nielen cisárovná Alžbeta, ale pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

 

Bardejovské kúpele majú v areáli mnoho pozoruhodných historických objektov, ktoré navodzujú atmosféru noblesy a sú aj architektonicky pozoruhodné a hodnotné. Najkrajšou budovou kúpeľov je secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný. Rekonštrukcia čaká aj na ďalší historický hotel zo začiatku 20. storočia, ktorý naposledy niesol meno Dukla. V januári tohto roka otvorili kúpele štvorhviezdičkový hotel Alexander, ktorý vznikol komplexnou prestavbou bývalého hotela Minerál za približne 6,6 mil. EUR. Podľa dostupných údajov je Alexander, na východ od Vysokých Tatier, najväčším kongresovým hotelom v Prešovskom kraji. Jeho kapacita je až 300 kongresových miest v 3 variabilných riešeniach. Hotel Alexander ponúka ubytovanie v 75 luxusne zariadených izbách.

 

Za posledných 8 rokov v kúpeľoch prebiehali rozsiahle rekonštrukcie a modernizácia, investovalo sa viac ako 10 mil. EUR do liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov. Do komplexu spoločnosti Bardejovské kúpele, a. s., patria štyri hotely - hotel Alexander****, Ozón***, Astória*** a Mier**, depandance hotelov (František, Diana), apartmánové domy Carola a Palmíra, liečebné domy Alžbeta a Helios a 10 menších ďalších ubytovacích zariadení - viliek.

 

Bardejovské kúpele, a. s., majú lôžkovú kapacitu v hlavnej sezóne až 1000 lôžok, počet zamestnancov sa pohybuje od 245 do 290. V roku 2015 ich navštívilo 22 124 osôb (8 % bolo zo zahraničia), počet prenocovaní dosiahol 292 741. Bardejovské kúpele, a. s., majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov.

 

Viac informácií na: www.kupele-bj.sk
Centrálne rezervačné oddelenie: Tel.: 054/477 4346, 477 2717, e-mail: rezervacie@kupele-bj.sk, pk@kupele-bj.sk

 

Patrí do vydania: 
Apríl 2016