Salzburg – Hallstatt

Salzburg – Rím severu, nie je len barokové mesto lákajúce históriou, ale na svoje si v ňom prídu aj milovníci zákuskov, čokolády a piva. Je zaradené do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Štvrté najväčšie mesto krajiny leží pod najvyššími štítmi Rakúska, ktoré tomuto čarovnému mestu dodávajú výnimočnú panorámu. Leží na oboch brehoch rieky Salzach, ktorá mesto predeľuje na dve časti. Stará časť Salzburgu je prehliadkou vysokých meštianskych domov, úzkych uličiek, barokových kostolov, námestí a fontán. Mesto právom hrdé na svoju minulosť, je pokladnicou plnou skvostov stredoveku, romantizmu, renesancie, baroka, ako i klasicistických domov z obdobia monarchie. Dnes je dopravnou križovatkou, strediskom hudby a predovšetkým vyniká jedinečnými historickými pamiatkami. Spomeňme napríklad arcibiskupskú rezidenciu s nádhernými priestormi a Rezidenčnou galériou a Salzburský dóm, najvýznamnejšie stavebné dielo mesta. Nemenej zaujímavý je zámok Mirabell a tiež areál paláca Hellbrunn. K reliéfu mesta Salzburg patrí 900 rokov stará pevnosť Hohensalzburg, majestátne sa týčiaca na vrchu Mönchsberg, ktorá je najväčším kompletne zachovaným hradom s opevnením v Európe. Na pevnosť vás dopraví pozemná lanová dráha, tzv. „zubačka“. Výhľad na Salzburg z pevnosti je naozaj nezabudnuteľný!

 

Najvyhľadávanejším objektom Salzburgu je žltý dom, v ktorom sa narodil Wolfgang Amadeus Mozart, najslávnejší rodák zo Salzburgu a svetoznámy hudobný skladateľ. Geniálny hudobník tu prežil dve tretiny svojho života, všade nájdete jeho sochy a pamätné tabule, takmer všetko sa točí okolo Mozarta. V malých cukrárňach si môžete kúpiť neodmysliteľnú sladkosť spájanú s týmto umelcom – Mozartove gule. Cukrársky majster Pavol Fürst po mnohých experimentoch namiešal jedinečnú chuť, v ktorej sa snúbi marcipán z čerstvých pistáciových orieškov, jemnučký nugátový krém a tmavá čokoláda. V roku 1905 predstavil svoje dielko na Svetovej výstave v Paríži a pralinka dobyla svet. Originálne salzburské Mozartove gule sa do dnešných dní vyrábajú len na jedinom mieste – v malej cukrárni na Brodgasse 13, podľa pôvodného receptu, ručne a bez akýchkoľvek umelých prísad. Na rozdiel od červeno-zlatých, priemyselne vyrábaných Mozartových gúľ, tie originálne sú zabalené v striebornom obale s modrou potlačou. Kto dokáže oceniť kvalitné pivo, ten sa bude v Salzburgu cítiť ako ryba vo vode. Pivovarníctvo má v meste dlhú tradíciu, pivo sa tu varí už viac ako päťsto rokov. Salzburg je tiež každoročne dejiskom 4 000 kultúrnych podujatí a toto číslo zaradilo mesto medzi najvýznamnejšie kultúrne metropoly.

 

Hallstatt

Rakúske mestečko Hallstatt ležiace nad rovnomenným jazerom je právom označované za jedno z najpríťažlivejších miest sveta. Leží v malebnej scenérii rakúskych štítov a nadchne každého návštevníka. Mestečko poskladané z pôvodných starých domov, drevených chát, evanjelického kostola Christuskirche so zvonicou a kostola svätej Márie z 12. storočia sa tiahne medzi kopcami a hladinou krištáľovo čistého jazera. Úzka špicatá zvonica kostola Christuskirche dokresľuje panorámu Hallstattu a  patrí k najfotogenickejším stavbám mesta. Kostol svätej Márie preslávila nielen mohutná, hranatá zvonica či poloha na kopci nad mestom, ale aj neskorogotický oltár zo 16. storočia. Rakúsky Hallstatt sa stal ikonou celej krajiny, svojím šarmom dokáže prilákať ľudí aj z opačného konca sveta.

Termín: 21. – 22. 5. 2016

Cena 99 € na osobu

 

Viac informácií a objednávky na www.nitravel.sk, mailom na info@nitravel.sk alebo na telefónnom čísle 037/6599 348

 

Patrí do vydania