Recepty na zdravé a rýchle sendviče pre odľahčenú životosprávu

Možno je to svedomím, možno opakujúcim sa stereotypom a možno naozajstnou túžbou niečo na vašom jedálnom lístku zmeniť - náš odľahčený jedálničiek sa po čase zimnej stravovacej hojnosti často viac či menej radikálne mení smerom racionálne, odľahčene a často vyložene diétnou životosprávou. Čím sú zmeny drastickejšie, tým rýchlejšie sa potom všetko vracia do normálnych koľají. Prinášame vám preto recepty, ktoré zachovávajú princípy zdravej výživy, ale nehodlajú nič zľaviť na gurmánskom zážitku. Ich čas prípravy je pritom sympaticky veľmi krátky - jedná sa o obľúbené sendviče.

Kurací sendvič s avokádom

1 porcia

 

100 g kuracích pŕs (1 rezeň)

2 cherry paradajky

soľ, korenie

1 lyžica oleja

1/2 avokáda

1 lyžica majonézy Hellmann'sa Light

2 plátky celozrnného chleba

 

1. Kuracie prsia nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a orestujeme na rozohriatom oleji asi 2 minúty. Pridáme cherry paradajky a restujeme ďalšie 2 minúty.

2. Avokádo olúpeme, rozpolíme, odstránime kôstku a nakrájame na plátky. Celozrnný chlieb nasucho otoustujeme.

3. Oba plátky chleba potrieme majonézou Hellmann's Light, poukladáme plátky avokáda, kuracieho mäsa a ozdobíme opečenými cherry paradajkami.

 

TIP: Potrite avokádo šťavou z limety. Dodá výbornú chuť a avokádo si zachová farbu.

 

Šťavnatá tortilla (bezmäsité)

1 porcia

 

2 chrumkavé listy ľadového šalátu

1/4 červenej papriky

1/4 na rezance nakrájanej papriky

1/3 malej cukety

1 malá cibuľka

1 lyžica majonézy Hellmnan's Light

1 celozrnná tortilla

1 lyžica oleja

lyžica nasekanej pažítky

soľ

štipka čierneho korenia

 

1. Na oleji orestujeme na rezance nakrájanú cibuľu. Po 1 minúte pridáme rezance papriky, plátky cukety a orestujeme, tak aby zelenina ľahko zmäkla, ale zostala chrumkavá. Osolíme, okoreníme.

2. Ľadový šalát nakrájame na rezance. Celú plochu tortilly potrieme majonézou Hellmann'sa Light, posypeme nasekanou pažítkou, rovnomerne položíme rezance šalátu, a navrstvíme zeleninu. Tortilly zabalíme.

3. Aby bol sendvič chrumkavý, pred podávaním necháme tortilly prehriať cca 5 minút vo vyhriatej rúre pri 220 ° C. (môžeme ho dať aj pod mriežkovaný kontaktný gril - Pannini). Šťavnatá tortilla (bezmäsitá)

 

TIP: Pre bezlepkovú verziu použite kukuričné tortilly.  

 

 

Bagel Steak sendvič

1 porcia

 

1 bagel

120 g hovädzieho flank steaku

soľ

korenie

vetvička rozmarínu

1 lyžica oleja

šalátová uhorka (škrabkou na zeleninu vytvoríme plátky)

kolieska paradajok

kučeravý šalát (Friza, lollo rosso, biondo ...)

1 lyžica majonézy Helllmann's Originál

1 lyžica kečupu

1 malá lyžička dižonskej horčice

 

1. Mäso osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným rozmarínom a na rozpálenom oleji opečieme z oboch strán do karamelovej farby.

2. Vyberieme z panvice a necháme na teplom mieste cca 5 minút odpočinúť. Medzitým rozkrojíme bagel, potrieme majonézou Hellmann'sa Originál, poukladáme šalátom, plátky paradajok, potrieme horčicou.

3. Mäso nakrájame na tenké plátky a rozprestrieme na bagel so zeleninou. Potrieme kečupom, naaranžujeme plátky uhorky, priklopíme horným dielom a podávame.

 

Pita sendvič s červenou repou

2 porcie

 

1 pita chleba

1/2 stredne veľkej cvikle

1 lyžica oleja

1/2 bielej cibule

1/2 červenej cibule

1 strúčik cesnaku

vetvička tymiánu

soľ, korenie

1 lyžica omáčky Hellmanns American Barbecue

2 lyžice majonézy Hellmann'sa Originál

hrsť farebných listových šalátov

 

1. Obe druhy cibule nakrájame na rezance a zľahka orestujeme na oleji. Vyberieme. Na zvyšku tuku opečieme olúpanú, na plátky nakrájanú červenú repu.

2. Vložíme prelisovaný cesnak a lístky tymiánu, krátko orestujeme, dáme dole zo sporáka. Osolíme, okoreníme, ochutíme omáčkou Hellmanns American Barbecue a dobre premiešame.

3. Pitu zohrejeme v rúre alebo na suchej panvici, rozkrojíme napoly, vnútro natrieme majonézou Hellmann'sa Originál, naplníme nasekaným šalátom, cibuľou a repou.

Patrí do vydania