SIVEK HOTELS sponzorujú historický muzikál Sybila-Kráľovná zo Sáby

Hotelová sieť SIVEK HOTELS je partnerom a podporovateľom historického muzikálu Sybila - Kráľovná zo Sáby, ktorého premiéra bude 17. 3. 2016 v divadle Hybernia. Ako Kráľovná zo Sáby vystúpi Eva Burešová (Eliška Ochmanová), kráľa Šalamúna hrá Daniel Hůlka (Radim Schwab) a pisára Baltora Zbyněk Fric (Peter Strenáčik). Autorom libreta i hudby veľkolepého a výpravného historického muzikálu je Miro Procházka - spevák, hudobný skladateľ, textár a producent pôvodom zo Slovenska. Zároveň jeho spoločnosť HELP Production sa podieľa ako koproducent na vytvorení tohto diela, ďalším  koproducentom je Musical production, s. r. o. Réžiu muzikálu má Radek Balaš. V jednej z úloh by sa mal objaviť aj  Richard Müller.

 

Výkonný riaditeľ siete SIVEK HOTELS Viliam Sivek, jr. k tomu hovorí: „Sme radi, že naša hotelová sieť SIVEK HOTELS môže podporiť takýto významný projekt. Celému realizačnému tímu radi u nás poskytneme ubytovanie. Účasť na podpore projektu nás teší o to viac, že ide o česko-slovenskú spoluprácu, ktorá sa prejavuje v rovine autorskej i účinkujúcimi z oboch republík. Očakávame, že muzikál pritiahne pozornosť ako českej, tak aj slovenskej verejnosti a Slováci radi navštívia Prahu aj kvôli tejto kultúrnej udalosti.“


Časť filmových partov, ktoré budú premietané v divadle a sú úvodným vstupom do deja samotného muzikálu, sa nakrúcala na Slovensku. Neďaleko Kechneca nakrúcali snímky karavány kráľovnej zo Sáby počas prechodu púšťou. Muzikál je výpravným multimediálnym a multižánrovým predstavením s tematikou kráľovnej zo Sáby a múdreho kráľa Šalamúna. Venuje sa histórii Orientu a stretu dvoch kultúr. Keďže Sibyla bola známa proroctvami a víziami, muzikál prepojí minulosť so súčasnosťou a Sibyline vízie budú aplikované na dnešný svet. Viac o muzikáli je na www.muzikalsibyla.czwww.musical-production.cz.

 

Produkcia muzikálu spustila na www.facebook.com/muzikalsibyla aj súťaž „Vyhrajte pobyt v SIVEK HOTELS v Prahe so vstupenkami na muzikál Sibyla, Kráľovná zo Sáby!“ Fanúšikovia tejto stránky môžu získať aj ďalšie ceny, ktorými sú vstupenky na uvedený muzikál.

 

Viliam Sivek - SIVEK HOTELS je rodinná hotelová a gastronomická spoločnosť s viac ako 26 ročnou tradíciou v obore cestovného ruchu pod vedením úspešného hoteliera Viliama Siveka, rodáka zo Slovenska. Slovenská klientela je tak pre biznismena jedným z hlavných cieľových trhov, ktorej ponúka aj poznávacie balíčky a zážitkovú turistiku v Prahe s ubytovaním v najžiadanejších lokalitách a s vynikajúcim dopravným spojením. Do siete SIVEK HOTELS patria pražské hotely Kampa, William, Melantrich, Harmony a Selský Dvůr. V súčasnosti spoločnosť prevádzkuje na Slovensku hotel Prameň Dudince s modernou rehabilitáciou a wellness centrom, kde sa liečia predovšetkým ochorenia pohybového ústrojenstva, poúrazové a pooperačné stavy.

 

Hotelová sieť SIVEK HOTELS bola oficiálnym incomingovým partnerom tohtoročných hokejových majstrovstiev sveta. Počas nich  bol v hoteli tejto siete Selský Dvůr ubytovaný aj český národný hokejový tím. Hotel Selský Dvůr v lokalite Hostivař patrí medzi TOP 25 hotelov v ČR a nachádza sa na 4. mieste Trip Advisor v pomere cena-kvalita. Hotel je vyhľadávaný aj Slovákmi, ktorí v ňom tvoria najpočetnejšiu zahraničnú klientelu.

 

Viac informácií je na www.sivekhotels.cz, www.hotelselskydvur.cz, www.facebook.com/pages/Czech-National-Culinary-Team/141156412590458?fref=ts

 

Obsah muzikálu Sybila - Kráľovná zo Sáby

Na pozvanie kráľa Šalamúna prichádza Sibyla, kráľovná zo Sáby do Jeruzaléma. Po únavnej niekoľkomesačnej ceste vchádza cez mestské brány mnohopočetný kráľovský sprievod (karavána). Prináša cudziu kultúru, ľudí v orientálnom oblečení, doteraz nevídané zvieratá a bohatstvo. V ľuďoch táto karavána vyvoláva údiv, ale aj obavy.

 

Po príchode Sibyly nasleduje veľkolepé privítanie a veľká hostina usporiadaná kráľom Šalamúnom. Ako prejav úcty a vďaky venuje Sibyla kráľovi vzácne poklady a dary. Netradičným darčekom sú aj orientálne brušné tanečnice, ktoré vyvolajú u manželiek kráľa Šalamúna pohŕdanie, ale aj veľký smiech. V tej dobe je bežné mnohoženstvo a kráľ Šalamún má niekoľko sto žien.

Kráľ Šalamún usporiada veľkú slávnosť spojenú s pitím, tancom a zábavou. Sibyla ako hosť na kráľovskom dvore spoznáva múdrosť veľkého panovníka, zvesti o Šalamúnovom múdrom panovaní sa dostali až do ďalekej Sáby. Sibyla je svedkom známeho sporu dvoch žien o dieťa. Jedna z nich zaľahla svoje dieťa a našla ho ráno mŕtve. Šalamún rozsúdi múdro aj tento spor.

 

Medzi kráľom Šalamúnom a kráľovnou Sibyla vzplanie veľká láska. Šalamún má možnosť lepšie spoznať Sibylu, ktorá líči kráľovi svoje vízie a proroctvo o ďalekej budúcnosti Jeruzalema, ale aj celého sveta.

 

Prítomnosť Sibyly nehrá do kariet veľrady kňazov na čele so Sadokom, ktorí proti kráľovnej spriadajú intrigy a snažia sa Sibylu vyhostiť z krajiny. Hlavnou príčinou odchodu kráľovnej je narodenie jej a Šalamúnovho spoločného syna. Šalamún aj proti vôli kňazov chce vyhlásiť svojho potomka následníkom trónu.

 

Sibyla odchádza so svojím sprievodom a verným priateľom Pisárom, ktorého úlohou je zaznamenať dejiny, udalosti tej doby a proroctvá Sibyly. Pisár je tajne zamilovaný do kráľovnej zo Sáby. Sibyla a Pisár nikdy nedorazili do svojej vlasti. Ich púť končí v púšti, kde Sibyla plní svoje poslanie a diktuje svoje vízie, proroctvá a poznanie o Bohu.

 

Celý historický dej je prepletený víziami budúcej modernej doby. To všetko umocňuje i moderná hudba v tejto časti. V scénach, ktoré predstavujú súčasnosť, sa divák stretáva so zjaveniami Sibyly, Šalamúna a pisárom, ktorí ako duchovia symbolizujú protipóly Temnoty a Svetla. Tým, že sa v minulosti kráľ Šalamún odvrátil od Boha, predstavuje kráľa Temnôt. Sibyla a Pisár znázorňujú opačné protipóly Svetla, čo je aj vizuálne odlíšené v divadelnom spracovaní.

 

Každý po prežití svojich životov končí na danom stupni - úrovni, ktorú si zaslúži svojimi činmi na tejto zemi. Záverečná časť Večnosť dáva ľuďom nádej, že aj v tých najťažších chvíľach života má najväčší zmysel láska. 

 

„Len láska zostáva, aj keď je všetko stratené ...“

Patrí do vydania: 
December 2015