Očarujúci ligot diamantov

Diamantový šperk môže byť oslňujúcou ozdobou niekoho milovaného, jedinečným darčekom či rodinným dedičstvom nesúcim vlastný príbeh. Zároveň je stabilnou investíciou, ktorej hodnota v čase rastie. Ešte oveľa viac zaujímavostí o klenotoch vám prinášame v rozhovore s Ivom Weberom, vedúcim výroby klenotníckej spoločnosti ALO diamonds.

 

ALO diamonds tento rok oslavuje dvadsiate výročie a vy ste vo firme od jej začiatkov. Ako sa to celé začalo?
Som z rodiny zlatníkov, rovnako ako zakladateľ značky ALO, pán Alojz Ryšavý. Ako spolužiaci sme obaja pôvodne začínali na špeciálnej zákazkovej výrobe individuálnych šperkov a on už vtedy okrem umeleckých sklonov prejavil tiež obchodného ducha a začal pracovať na zákazkách pre svojich vlastných klientov. Tak to celé odštartoval. Vtedy sme ešte s niekoľkými kolegami šperky fyzicky sami vyrábali podľa vlastných návrhov v prenajatej miestnosti jedného domu. Postupne ako sa zvyšoval počet zákaziek, tak pán Ryšavý začal prijímať ďalších ľudí, zmenil a rozšíril sortiment vyrábaných šperkov a presťahovali sme sa do väčších priestorov. Odvtedy firma stále rastie.

 

Pracujete v jednom z najväčších šperkárskych ateliérov v strednej Európe, koľko je vo firme
zamestnancov?

Dnes je to už dvestopäťdesiat zamestnancov. Z toho približne sedemdesiat zlatníkov a dizajnérov.

 

Ako dlho trvá výroba jedného šperku?
Je to rôzne. Pri tých jednoduchších, ktoré sa vyrábajú opakovane, to môžu byť napríklad dva dni. V prípade jedinečných, skutočne zložitých šperkoch, ktorých výrobu osobne kontroluje v rôznych fázach aj pán Ryšavý, to môže trvať týždne, ale niekedy aj mesiace. Výsledok potom však stojí zato a obvykle prekoná očakávania klienta.

 

Čim je unikátna najnovšia kolekcia ALO diamonds?
Pre šperky našej novej kolekcie sú charakteristické dokonalé tvary, nadpozemské farby a oslnivý ligot. Nájdete v nej napríklad prepracované klenoty s motívmi listov a kvetov. Očaria vás sýte farby tanzanitov, smaragdov, turmalínov a rubínov vsadených do bieleho, žltého alebo ružového zlata.

 

Čim sú tanzanity také výnimočné?
Sú to relatívne nové kamene nie sú natoľko rozšírené a majú svoje špecifické nálezisko. A práve tým, že sa nachádzajú len na jednom mieste na svete, sú veľmi vzácne. Jedného dňa sa to nálezisko vyčerpá a ich hodnota ešte vzrastie. Tanzanity majú navyše veľmi krásnu modrofialovú farbu a pripomínajú trošku zafíry. Čím je tanzanit modrejší, tým je vzácnejší.

 

Ktoré kamene máte najradšej vy osobne?
Osobne v šperku preferujem diamanty. Diamant je skutočne najtvrdší nerast, a pokiaľ má žena šperk a rada ho nosí denne, tak si môže byť istá, že diamant zostane stále rovnako krásny. Diamantové šperky sa navyše v rodine dedia z generácie na generáciu, pretože ich hodnota ani vzhľad sa v priebehu času nemenia. Mám však rád aj zafíry a ďalšie výrazné kamene.

Certifikát patrí ku každému šperku? Aké informácie sa v ňom nachádzajú?
Áno. K šperkom s väčším kameňom dávame medzinárodný certifikát. K menším naše certifikáty. Bez certifikátu by ste rozhodne žiadny kameň kupovať nemali, to je zásada. Certifikát obsahuje údaje o type brusu, rozmeroch kameňa, hmotnosti, farbe, čistote a ďalšie podporné parametre, ako povrchová úprava a fluorescencia. Môže obsahovať aj ďalšie poznámky či náčrt charakteristík nečistôt – kazov v diamante, schematické rozvrhnutie vnútorných a vonkajších kazov.

 

V poslednom čase sa hovorí o tom, že šperk môže byť investíciou. Ako to vlastne je?

Klenoty nie sú len krásne doplnky, ale tiež bezpečné uloženie rodinného majetku. Hovoríme o investičnom rodinnom šperku. Vďaka kvalite kameňov, ďalších materiálov a dokonalému remeselnému spracovaniu si časom hodnotu nielen udržia, ale ju aj zvyšujú. Štatistiky potvrdzujú, že investícia do kvalitného diamantového šperku je jedným z najistejších spôsobov uloženia peňazí.

 

ALO diamonds, klenotnícky ateliér s 20-ročnou tradíciou, vytvára zmyselné šperky v bohatej škále originálnych dizajnov a veľkostí, ozdobených najrôznejšími druhmi farebných drahokamov, polodrahokamov a perál. Pracuje s diamantmi najvyššej kvality, vďaka ktorým si šperk uchováva hodnotu v čase. Špičkové spracovanie, servis aj celoživotná záruka sú samozrejmosťou. Šperky ALO diamonds zakúpite v sieti ôsmich exkluzívnych butikov, v ktorých panuje výnimočná atmosféra – päť ich je v Česku, tri na Slovensku, dva v americkom Miami a Houstone a obchodné zastúpenie je aj v ďalekom Honkongu.

 

Patrí do vydania