Vitamín D - Účinná ochrana pred vírusovými infekciami

Zvýšená chorobnosť ľudí, hlavne chrípka a prechladnutie, sa vyskytujú najmä v zimnom období. Doteraz sa naša vyššia vnímavosť na vírusové respiračné infekcie pripisovala najmä rastúcej nákazlivej sile vírusov a špecificite vírusových kmeňov počas chladného a sychravého počasia. Najnovšie výskumy však pripisujú explóziu vírusových infekcií, najmä medzi októbrom a aprílom, najčastejšie však skoro na jar, skôr zmenám našich imunitných reakcií.

 

Ide najmä o klesajúcu akcieschopnosť nášho organizmu a jeho obranných reakcií pri vyhľadávaní neželaných votrelcov – vírusov a baktérií. A práve na zmene úrovne imunity sa môže, podľa vedcov, podstatne podieľať aj alarmujúci nedostatok vitamínu D v našom tele najmä počas zimy a po prvom oteplení, keď trpíme najviac nedostatkom slnka. Vitamín D je kľúčovou súčasťou nášho vývoja, pretože náš život bol odjakživa prirodzene spätý s prírodou a slnkom. V posledných desaťročiach sme však na ich nenahraditeľný blahodarný vplyv na naše zdravie akosi pozabudli, nevážime si dary, ktoré nám ponúka plným priehrštím. Čoraz viac času trávime v uzatvorených priestoroch, navyše sa pred slnečnými lúčmi chránime opaľovacími krémami. Po vyčerpávajúcej práci nie sme schopní prekonať sa a ísť na relaxačnú prechádzku na čerstvom vzduchu. Ukryli sme sa pred blahodarnými účinkami slnka, ktoré v našom organizme iniciuje tvorbu potrebného vitamínu D. A výsledok? Rapídny pokles vitamínu D v celosvetovej populácii, od novorodencov až po seniorov! Odhaduje sa, že v jesenných a zimných mesiacoch sa nedostatok vitamínu D vyskytuje celosvetovo najmenej u 1 miliardy ľudí. Údaje z Európy poukazujú na fakt, že koncentrácie déčka v krvi sú na konci zimy u dvoch tretín obyvateľov podstatne nižšie ako v lete, keď sa tiež len zriedkavo pohybujú na želanej úrovni.

 

 

Stimuluje tvorbu premožiteľov vírusových patogénov

 

Ako upozorňujú vo svojej publikácii „Slnečný” vitamín – Pandémia nedostatku vitamínu D, doc. MUDr. Katarína Furková, CSc., mim. prof. a prof. MUDr. Miroslav A. Šašinka, DrSc., vírus chrípky je prítomný v populácii po celý rok. Prečo teda útočí najmä v zimnom období? Práve v chladnom počasí počas zimných mesiacov dosahuje hladina vitamínu D v našom organizme svoje minimum!

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania