Jeseň čas vinobraní

Po letných dovolenkách prichádza pre niekoho dlho očakávaná jeseň. Teplota sa zmierni, príroda začína hrať mnohými farbami a kalendáre milovníkov mladého vína sa začínajú zapĺňať termínmi. Naplánujte si so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch ochutnávky najlepších slovenských vín.

 

 

Západoslovenská trojica

 

Malokarpatská vinohradnícka oblasť patrí medzi najznámejšie na Slovensku a jej vína dosahujú na svetových vinárskych súťažiach vynikajúce výsledky. Vinobrania sú neodmysliteľnou súčasťou jesenného koloritu vinárskych obcí od Bratislavy po Trnavu. S prvými slávnosťami mladého burčiaku sa v okolí Bratislavy začína už začiatkom septembra. Okrem burčiaku a mladého vína si pozriete alegorický sprievod so spevom a hudbou v podaní miestnych folklórnych súborov. Čaká na vás aj bohatý program s množstvom sprievodných akcií – vystúpenia folklórnych skupín a súborov dopĺňajú súťaže s vinohradníckou tematikou. Vinárska rivalita medzi bratislavskou Račou, Pezinkom a Modrou priniesla tento rok dohodu, a tak si počas septembrových víkendov naplno vychutnáte vína z Malých Karpát. Začína sa v Rači 11. – 13. septembra, o týždeň neskôr (18. – 20. 9.) môžete pokračovať v Pezinku a degustáciu vín zakončíte 25. – 26. 9. v Modre. Najväčším sviatkom a vyvrcholením jesennej vinárskej sezóny je Deň otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste. Tento rok si ho zapíšte do kalendára 20. – 21. novembra. Odporúčame začať s hľadaním šoféra, ktorý odvezie degustujúcich kamarátov. K vínu patrí aj niečo dobré pod zub. Na západe Slovenska si najčastejšie pochutnáte na lokšiach, husi či kačici a neodmysliteľnou súčasťou pohostenia sú pagáče.

 

 

Za kráľom na východ

 

Vína z východu Slovenska najlepšie spoznáte v metropole východu na Košických slávnostiach vína v dňoch 10. – 12. 9. Pri konzumácii si dávajte pozor na hlavu. Podujatie sa totiž koná v areáli Katovej bašty, tak aby ste o tú svoju neprišli. Slovenské vína poznali kráľovské dvory od Viedne až po Londýn. Mária Terézia nedala dopustiť na račiansku Frankovku modrú, no označenie „Kráľ vín a víno kráľov“ získali vína z jedinečnej tokajskej odrody, ktorá rastie na východe Slovenska. Najlepší čas na návštevu neopakovateľných vinárstiev a pivníc vytesaných do tufovej skaly je koncom septembra. Cez víkend 25. – 26. 9. bude tokajské tiecť prúdom na vinobraní v obci Čerhov pri Trebišove. Od šoférovania vás odbremení špeciálny vlak z Košíc a okrem ochutnávky vín je pripravený aj bohatý sprievodný kultúrny program vrátane behu cez tokajské vinice. Organizátori sľubujú aj pečenie „chľeba“ podľa tradičných receptúr, takže o zahryznutie k vínu určite nebude núdza. Jeseň má okrem mnohých farieb aj pestrú paletu chutí, za ktorými sa oplatí cestovať po celom Slovensku. Tokaj Tokajské pivnice Modra

 

 

Viac tipov na dovolenku na Slovensku nájdete na  www.slovakia.travel

 


Patrí do vydania