Dosť bolo jarného triedenia šatníka, vsaďte na nadčasovosť!

S príchodom jari sa spája očista tela, duše, ale i očista našich domovov a šatníkov. Z políc vyhadzujeme kúsky, ktoré sme celú zimu nemali na sebe, naopak prepĺňame ich sezónnymi výstrelkami. Omyl! Absolútne najtrendovejšou je aktuálne voľba nadčasovosti. Pomalá móda s trvalejšou hodnotou láme pojem márnotratnosť a šetrí vašu peňaženku.

 

 

Pritom však dokáže vyvolať všetky emócie, ktoré móda prinášať má. Nadčasová móda v sebe zhŕňa magickú príťažlivosť, nežnosť, ženskosť, rafinovanosť, uniformalitu, zároveň jedinečnosť. Tento kontrast však možno vyvolať iba s dávkou odvahy a kreativity. Inšpirácie dnes môžeme nájsť na každom kroku. Blogeri sa stali chodiacimi modelmi odrazu tejto doby. Vplyvom dnešného rýchleho životného tempa sa i oblečenie stalo spotrebným tovarom. Jeho obmedzená trvanlivosť pritom nevychádza len z kvality použitých materiálov a ich spracovania, ale aj z nášho prístupu. S hlásaním nadčasového prístupu k móde prišla i holandská módna expertka Ellen Haeser na 45. ročníku medzinárodných módnych veľtrhoch STYL a KABO 2015 v Brne.

 

 

Inšpirácie na každom kroku

Vo svete módy už dlhšiu dobu pretrváva trend voľného ladenia a kombinovania štýlov. Tento slobodomyseľný prístup k móde dáva obrovský priestor pre jedinečnosť, po ktorom dnes mnohí túžia. Vďaka nemu tiež vieme, čo budeme nosiť v budúcej sezóne jeseň – zima 2015. Napriek tomu, že o slovo sa nám už hlási jar. Zo šatníka rozhodne nevyhadzujte kúsky inšpirované prírodou, či folklórom. Elegantná klasika nech má rovnako svoje stabilné miesto. (Obr. 1,2,3)

 

Obrázok č. 3

 

Viacrozmerné materiály: slasť pre oko i na dotyk

Kombinovanie hladkých, jemných materiálov s viacrozmernými je tým správnym krokom k úspechu. Biela košeľa zdobená farebným lemom, veľkými vreckami či potlačou, bude základom šatníka. Určite v ňom však ponechajte všetky štrukturované kúsky, kožušiny, plyš, či počesaný materiál. (Obr. 4,5)

 

Obrázok č. 4                                                                                 Obrázok č. 5

 

Rafinovaná hra s tvarmi

V kurze aj naďalej zostanú oversize modely, obzvlášť zväčšujúce ramená s doguľata riasenými rukávmi. Najsilnejšej zbrani žien - sukniam v tomto roku móda obzvlášť praje. Od plisovaných, cez naberané, až volánové. Sukne v klasických dĺžkach a strihoch zalichotia každej ženskej siluete. Sústrediť sa však treba na farebnosť a vzory. (Obr. 6)

 

Obrázok č. 6                                                                         Obrázok č. 8

 

Retro šesťdesiatych rokov v modernom šate

Práve inšpirácie z rokov minulých sú dôkazom toho, že existujú kúsky, ktoré zo šatníkov nikdy nevymiznú. Potrebujú len svoj čas. Tento rok prevetrávame najmä tie z rokov šesťdesiatych. Rokov plných farieb, hudobných legiend a jasajúcej radosti zo života. Drobná grafika, kocka, melanž, tmavomodrá a tmavá hnedá miesto čiernej, zemité odtiene ťavej a olivovo zelenej, kobaltová modrá. Všetkým týmto prvkom vášho šatníka zabezpečte ich trvalé miesto pre najbližšiu jesenno-zimnú sezónu. Zaexperimentovať si môžete aj s potlačenými fotografiami, či reprodukciami obrazov. (Obr. 7,8,9)

 

Obrázok č. 7                                                                                 Obrázok č. 9

 

O trendoch jarnej a letnej sezóny roku 2016 sa dozvieme na ďalšom, jedinom odbornom seminári s renomovaným zahraničným odborníkom v Českej republike, v auguste 2015 na Výstavisku v Brne.

 

 

 

Patrí do vydania