Prievidzské deti sa zapojili do ekologických projektov, vyzbierali 90 ton papiera

Tradičným galaprogramom ku Dňu Zeme v piatok 17. apríla 2015 vyvrcholil v Prievidzi 12.ročník EKOROKU S NESTLÉ. Zapojilo sa 2954 detí, ktoré spolu vyzbierali 90 313,9 kg papiera, čo je v priemere viac ako 30 kg na žiaka. Zachránili tak 722 stromov. Najviac nazbierali žiaci ZŠ Ul. Malonecpalská – 21 540 kg, čo je v priemere 90,5 kg na žiaka školy. Najlepším zberačom bol Andreas Levársky z 2.A ZŠ Šafárika s 4040 kg papiera. Na druhom mieste skončil Martin Muller, žiak 1.B, ZŠ Dobšinského s 2740 kg a tretí bol Samuel Lupták z 5.A, ZŠ Mariánska s 1840 kg. Informovala o tom organizátorka podujatia Mgr. Božena Gatialová, riaditeľka Centra voľného času Spektrum v Prievidzi.

 

 

,,Na školský rok 2014/2015 pripravilo mesto Prievidza a spoločnosť NESTLÉ SLOVENSKO, s.r.o. projekt s názvom „E(A)KO prežiť?“ Na jeho realizácii sa podieľali žiaci siedmich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prievidza. V súčinnosti s učiteľmi - koordinátormi projektu zo základných škôl, realizovali činnosti, ktoré posilnili vedomosti, zručnosti a schopnosti žiakov v oblasti ochrany prírody. Tento rok z projektu EKOROK s Nestlé podporu na projekt Zelený nápad dostali Pod stromami nám to lepšie myslí - projekt ZŠ Ul. P. Dobšinského 746/5, Prievidza (1 400,00 €) a Hravá, zelená posilňovňa - projekt ZŠ Ul. S. Chalupku 313/14, Prievidza (1 400,00 €). Materská škola Ul. A. Mišuta 731/2 dostala na projekt ZÓNA POHYBU - pre radosť a zdravie detí 1 000,00 €.

 

Na piatkový galaprogram si všetky školy pripravili vlastné prezentácie, formou panelov alebo stánkov, kde prezentovali diela, ktoré v rámci projektu uskutočnili. Verejnosť si pozrela výtvory detí z odpadových materiálov - PET fliaš, tetrapakov, papiera a iných. Tento rok prebiehal EKOROK už po druhý raz v inovovanom šate. Školy si na svoju webovú stránku dávali informácie o aktivitách, ktoré v rámci projektu realizovali.“ Projekt bol zložený z troch častí – z plánov revitalizácie okolia vybraných škôl, zverejnenia ekoinformácií o aktivitách škôl zameraných na environmentálnu výchovu a zo záverečnej prezentácie na Dni Zeme. ,,V rámci prvej časti EKOROKU nazvanej Zelený nápad, boli vybrané dve základné a jedna materská škola, ktoré predložili projektovej skupine svoje plány a dostali finančnú podporu na ich realizáciu. V rámci druhej časti „Ekoinfo“, základné školy zverejňovali svoje aktivity zamerané na environmentálnu výchovu - ako čistenie okolia školy, náučných chodníkov, vysádzanie a ošetrovanie rastlín a stromov v okolí školy, realizáciu záhrad, projektové vyučovanie zamerané na praktickú činnosť, zberové aktivity, atď. Na stránkach jednotlivých základných škôl boli informácie o zapojení školy do projektu a aktivity boli zverejňované pravidelne, vždy na konci mesiaca. Tretia - záverečná časť bola tradične venovaná prezentácii škôl na Námestí slobody v Prievidzi na paneloch a v 5 minútovom vstupe so svojimi moderátormi,“ povedala B. Gatialová.

 

 

Špecialista pre verejné záležitosti a komunikáciu NESTLÉ SR Róbert Kičina k EKOROKU povedal: ,,Už 12 rokov pokračuje osvedčená spolupráca medzi firmou Nestlé a mestom Prievidza. Za tie roky vyrástli tisíce mladých ľudí, ktorí si osvojili environmentálne návyky a získali pozitívny vzťah k životnému prostrediu. Sme radi, že sa na tejto výchove mohla naša spoločnosť spolupodieľať a urobiť tak mesto krajším. Dúfame, že tieto návyky si mládež ponesie aj do budúcnosti a bude inšpirovať aj svojich rodičov, v prospech všetkých. Firma NESTLÉ je hrdá na to, že aj s jej podporou sa v Prievidzi etablovalo toto jedinečné a úspešné podujatie. Preto bude naďalej podporovať takéto aktivity aj v budúcnosti. Len pripomeniem známu skutočnosť, že NESTLÉ je najväčšou medzinárodnou potravinárskou spoločnosťou. Vo všetkých krajinách, kde pôsobí, sa správa ako spoločensky zodpovedná firma, ktorá zdieľa vytvárané hodnoty s miestnou komunitou. Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí majú zásluhu na organizácii tohto skvelého podujatia.“

 

Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková k EKOROKU uviedla: ,,Životné prostredie na Hornej Nitre je dlhodobo ťažko skúšané ťažkým priemyslom. O to väčšia vďaka patrí firme NESTLÉ, ktorá sa spolu s mestom zaslúžila o dlhoročné environmentálne vzdelávanie a výchovu mladej generácie. Výsledkom sú nielen čistejšie ulice, krajšie okolia škôl a škôlok, ale predovšetkým zapálené srdcia detí, ktoré si odnášajú do života pozitívne návyky. Aj im patrí naša vďaka a uznanie, lebo idú príkladom staršej generácii. Oceňujeme však aj prínos pedagógov, ktorí ich vedú. Predovšetkým však naše poďakovanie patrí firme NESTLÉ. Nebyť jej prístupu a finančnej podpore, nevznikol by tento jedinečný projekt, ktorý sa úspešne rozvíja už 12 rokov. NESTLÉ, ktorá má v našom meste výrobnú prevádzku, tak poskytuje nielen pracovné príležitosti a sociálne záruky pre zamestnancov, ale podieľa sa aj na výchove a formovaní mladej generácie. Je príkladom zodpovednej firmy a eticky podnikajúcej spoločnosti. Dúfame, že naša spolupráca potrvá ešte dlhé roky v prospech nás všetkých.“

 

 

Patrí do vydania