Podporte svoje deti v rozlete

Každý rodič chce pre svoju ratolesť len to najlepšie – najlepšiu výchovu, najlepšie vzdelanie, najlepšie jedlo či najlepšie voľnočasové aktivity. Preto, ak vidíte, že vaše dieťa v niečom vyniká a baví ho to, podporte ho v tom.

 

 

Baví vášho syna futbal? Prihláste ho do tímu a kúpte mu kopačky, nech je ešte lepší v tom, čo ho napĺňa. Vaša dcéra zbožňuje angličtinu a je najlepšia z celej triedy? Prihláste ju do jazykovej školy, nech ďalej rastie, raz možno bude študovať na Oxforde. Ak chcete vašej dcére pomôcť zdokonaliť sa ešte viac v anglickom či inom cudzom jazyku, kliknite sem. Jazyková škola Empire pomôže vašej ratolesti priblížiť sa pokojne aj k Oxfordu. Ako povedal Muhamad Ali: „Impossible is nothing.“

 

 

Pri menších deťoch sa snažte rozpoznať talent. Každé dieťa je lepšie v niečom inom, preto je dôležité objaviť talent a podporovať ho v tom, čo ho baví. Jedným z vhodných spôsobov, ako objaviť talent sú hračky pre deti. Pozorujte vašich drobcov pri hre a zistíte, v čom vynikajú. Vaše dieťa rýchlo skladá puzzle – je všímavé a má logické uvažovanie. Ak vie vytvoriť pekné farebné mozaiky z kociek – má estetické cítenie a je manuálne zručné, stačí si všímať, ako sa deti hrajú a ich talent skôr či neskôr spozorujete. A potom ich podporte v rozlete, ale do ničoho ich nenúťte.

 

 

Nepodceňujte však ani na slovnú zásobu. Rozprávajte sa s deťmi, odpovedajte na ich všetečné otázky, a keď budú staršie, doprajte im knižku z vášho obľúbeného internetového kníhkupectva. Čítanie rozvíja u deti fantáziu, učí ich porozumieť hovorenému slovu a rozširuje slovnú zásobu. Čítanie kníh dieťa ocení spätne na hodinách slovenčiny, hlavne pri diktátoch. Je to jednoduché, ak budú deti čítať knihy, diktáty nebudú pre nich viac strašiakom. A možno raz z nich vyrastie nový Hemingway či Exupéry. Podporiť deti v talente je dôležité, nepodceňte to.

 

 

 

Patrí do vydania