Nezahrávajte sa s vysokým krvným tlakom

Vedeli ste, že môžete mať vysoký krvný tlak a vôbec o tom nemusíte vedieť? Odhaduje sa, že viac ako 1 miliarda ľudí na svete trpí práve hypertenziou a viac než 30 miliónov ľudí trpí fibriláciou predsiení.

 

 

Hypertenzia teda vysoký krvný tlak môže postupne poškodzovať cievy v mozgu, ktoré sa následkom toho upchajú alebo prasknú a tak spôsobia mozgovú mŕtvicu. Fibrilácia je zasa najčastejšou poruchou srdcového rytmu, ktorý sa stáva rýchly a nepravidelný. Zapríčiní hromadenie krvi v horných srdečných komorách, kde môže vytvoriť krvnú zrazeninu tzv. trombus. Pokiaľ sa trombus alebo jeho kúsky oddelia a putujú do mozgu, môžu spôsobiť mozgovú mŕtvicu. Náhla cievna mozgová príhoda úplne právom patrí medzi najväčšie strašiaky. Nie je nič horšie, ako choroba, o ktorej netušíte a prekvapí, keď to najmenej čakáte. Práve preto sa jej hovorí aj tichý zabijak.

 

 

Prevencia nie je tak zložitá, aby ste si ňou nemohli zachrániť život. Okrem preventívnych lekárskych prehliadok, je možné mať krvný tlak pod kontrolou aj v pohodlí domova. Tlakomer v lekárničke by nemal byť cudzí ani jednej domácnosti. Investícia do lepšieho tlakomeru prinesie úžitok, ktorý neoľutujete. Často sa totiž stáva, že u lekára máte tlak podstatne vyšší aj v dôsledku známeho „syndrómu bieleho plášťa“. Práve preto je lepšie, aby ste si svoj krvný tlak strážili aj sami a merali si ho na pravidelnej báze.

Tlakomerov na trhu je pomerne bohaté množstvo, ale ponuka môže pôsobiť mätúco. Rozhodne neodporúčame zvoliť tú najlacnejšiu alternatívu, najmä preto, že ide o kvalitu a presnosť výsledkov merania. Japonská spoločnosť OMRON sa venuje tlakomerom už 80 rokov. Kvalita ich merania je klinicky overená a v súčasnosti ponúkajú tlakomer, ktorý je ako stvorený na to, aby bol v domácnosti skutočne užitočný a nepotreboval zložitú obsluhu. OMRON M6 Comfort nenesie svoj názov len tak. Jeho používanie je skutočne komfortné a zároveň jednoduché. Nová Intelli manžeta tlakomerov OMRON má väčšiu snímaciu plochu, ktorá obopína celý obvod paže a tak dosahuje presné výsledky pri akomkoľvek otočení na paži. Bez námahy s ňou predídete častým chybám pacienta pri meraní. Tiež poskytuje vynovený a jednoduchý displej. Ponúka graf hodnôt a svetelné LED indikátory, vďaka ktorým sa rýchlo zorientujete vo výsledkoch merania. Tiež zobrazuje nepravidelnosť srdcového rytmu. Oceníte aj analytickú funkciu týždňových priemerov meraní za ráno a večer až po dobu dvoch mesiacov, tak že budete vedieť výsledky skontrolovať aj spätne, napr. pre potreby lekára.

 

 

 

Patrí do vydania