Putovanie za slovenskou kávou...

Láska ku káve, originálna vôňa, energia, sila, zdravie a chuť žiť! Takýto náboj nesie v sebe káva Štrbské Presso poskladaná z ôsmich krajín a troch kontinentov sveta, pripravená podľa slovenskej receptúry s horcom a škoricou. O tom, ako sa príbeh unikátnej kávy začal, nám porozprával sympatický kreatívec Michal Pollák – strojca skvelých nápadov.

 

 

Michal, aby ste sa v problematike kávy dokonale zorientovali, precestovali ste takmer celý svet. Kedy a ako sa zrodil nápad priniesť na Slovensko kávu, ktorá by lahodila slovenskej chuti?

 

Ak by sa chcel niekto pozrieť do hlavy kreatívca, ak svoju hlavu môžem medzi také rátať, bol by to pre neho zážitok. Tá spleť nových podnetov, poznaní, očarení krásou... To, čo sa mnohokrát v takýchto hlavách deje, sú hotové ohňostroje. Každú chvíľu výstrel, každú chvíľu nápad, nová idea. A jedna krajšia ako druhá. Bláznivé aj pekné a reálne, ale nájdu sa aj také nepodarené. Mnohé si ukladám v pamäti na inokedy a sporadicky sa k nim vraciam. Niektoré spájam s inými „výstrelmi“. Chodím, v tichosti si vychutnávam život, nasávam, kde sa čo dá, beriem, čo život prináša. A mne prináša každú chvíľu. A takto vznikla aj idea priniesť na Slovensko niečo také, čo Slovákov poteší a budú si môcť aj so zatvorenými očami povedať – toto je naša káva. Lahodná príznačná chuť sa rozplynie na jazyku a v hlavách sa začnú vynárať pozitívne myšlienky.

 

Na svojich cestách ste sa učili od skutočných majstrov. V akom momente vás zastihol nápad urobiť radosť z kávového pôžitku aj Slovákom?

 

Na cestách po ázijskom kontinente mi môj ázijský kamarát priniesol na stôl vynikajúcu kávu. Bola z juhu Indie nad Srí Lankou, len kúsok od rovníka. Vtedy som sa zamyslel a spýtal sám seba, či má Slovensko vlastnú značku kávy. Takú, ktorú keď človek vypije, okamžite vie, že je slovenská. Máme my vôbec na Slovensku kávu, ktorá svojou jedinečnou chuťou vyniká a líši sa od všetkých? Toto mi napadlo, vystrelilo a ostalo vo vzduchu dovtedy, kým neprišiel nápad so Štrbským Pressom. Kým sa nespojili dva krásne výstrely. Netrvalo dlho a bolo to tu. A to človek nemôže nechať len tak. Musí ísť za tým. Navštívil som preto niekoľko svetových výstav kávy, aby som si urobil obraz. Aby som mohol vybrať k našej káve takého partnera, ktorý skutočne garantuje kvalitu.

 

Zorientovať sa medzi kvalitnými pražiarňami kávy však nie je jednoduché. Čo bolo pre vás pri výbere pražiarne pre našu slovenskú kávu rozhodujúce?

 

Mám rád perfektné veci, ale nič nenechávam na náhodu. Ak sa do niečoho pustím, idem za tým naplno a do hĺbky. Na svojej ceste za kvalitnou kávou som precestoval mnoho krajín, ochutnal mnoho druhov káv, postretával som sa s uznávanými odborníkmi. Tí sú s kávou zrastení už celé stáročia a vedia o nej nádherne rozprávať. Ich láska ku kávovému remeslu srší z každého zrniečka. A je to skutočne tak. Ak človek niečo robí s mimoriadnou vášňou a láskou, odrazí sa to aj na výsledku. Preto som sa rozhodol pre pražiareň v talianskom Terste. Pre pražiareň s viac ako 150-ročnou tradíciou, kde vedia zladiť chute, vedia poradiť, odporučiť. Pre túto pražiareň dnes dodáva svoje zrná dvadsaťpäť plantáží z celého sveta.

 

 

Ako sa vám podarilo vyskladať tie správne zmesi kávy tak, aby spolu ladili a vytvorili dokonalú harmóniu chutí?

 

Problematika ladenia kávových zmesí je taká obsiahla, že by sme sa o nej mohli rozprávať celé hodiny. V umení ladení zmesí sa dejú hotové preteky. Pokúsim sa vám to v krátkosti priblížiť. Existujú originálne odrodové kávy. Ako napríklad Guatemala či Honduras. Rovnako existujú napríklad broskyne. Je chuťový rozdiel medzi broskyňou z Nového mesta nad Váhom a broskyňou z Indie. Obe majú spoločné znaky ako jemný chĺpkový plyš, tvar, ale chuťovo sa budú určite málinko líšiť. A teraz poďme urobiť ovocný šalát. Poďme sa pokúsiť zladiť chute zmiešaného ovocia tak, aby podľa možnosti naozaj „spievali.“ To je naozaj umenie! Umenie zladiť rôzne druhy odrôd tak, aby ich výsledná chuť očarila. A toto v našej pražiarni v Terste naozaj vedia. Práve tu sme spoločnými silami poskladali kávovú zmes podľa našej slovenskej receptúry. A aj keď je už dnes na Slovensku mnoho výborných káv, musím povedať, že sa naozaj veľmi teším z toho, že má Slovensko konečne svoju vlastnú značku kávy, za ktorou sa ukrýva vysoká kvalita kávy, ktorej chuť si človek zapamätá.

 

Čo sa skrýva za názvom Štrbské Presso? Je tam nejaká spojitosť s našimi Tatrami?

 

Názov Štrbské Presso je symbolický. Vznikol ako slovná prešmyška od názvu nášho nádherného prírodného bohatstva, akým je Štrbské pleso vo Vysokých Tatrách. Ako symbol nášho slovenského produktu, na ktorý môžeme byť hrdí. Ako kreatívcovi mi záleží ako na kvalite, tak aj na dizajne. Logo Štrbské Presso sa nachádza aj na našich kapsulových kávovaroch rôzneho dizajnu. Logo Štrbské Presso s dovetkom odvodeným zo stredoslovenského nárečia „Môj hrnčok kávy“ je aj na našich milých smaltovaných, keramických hrnčekoch i porcelánových šáločkách s tanierikmi a koreničkách s horcom a škoricou či kardamónom. Stretnete sa s ním aj na doplnkových predmetoch, ku ktorým patria aj naše tradičné slovenské oblátky s rôznymi príchuťami s cukrom či so stéviou. Hravosť obrazov, myšlienok a rôznych nápadov ma sprevádza celým životom a mám radosť z radosti iných. Preto aj na webe  www.strbskepresso.sk nájdete viac ako len našu jedinečnú a kvalitnú slovenskú kávu.

 

 

 

Autor
Sylvia Galvánková
Patrí do vydania