Potešenie pre milovníkov vína a jedla

Slovensko má okrem krásnej prírody svoje poklady aj vo víne. Naše vína pravidelne získavajú ocenenia na prestížnych súťažiach a sú tak zaujímavou pozvánkou na návštevu Slovenska. V tomto období sa otvárajú vínne pivnice a vinári sa s radosťou pochvália svojimi pokladmi. Slovenská agentúra pre cestovný ruch vám prináša tipy, kde si vychutnáte to najlepšie zo slovenských vín a kuchýň.

 

 

Po mimoriadnych úspechoch v minulom roku pokračujú slovenskí vinári so zbieraním ocenení aj v tomto roku. Opäť sa nestratili ani na prestížnej svetovej súťaži vín Concours Mondial de Bruxelles. V tvrdej svetovej konkurencii získali celkovo 33 medailových ocenení. S jedinečnými slovenskými vínami a kulinárskymi špecialitami sa najlepšie zoznámite na niektorej z ôsmich vínnych ciest.

 

 

Malokarpatská vínna cesta vedie od Bratislavy smerom na Trnavu a je najväčšou vínnou cestou na Slovensku. S 18 ocenenými vínami na tohtoročnom Concours Mondial de Bruxelles je aj najúspešnejšou slovenskou vinárskou oblasťou. Porota ocenila vína odrôd Chardonnay, Tramín červený, Muller-Thurgau, Rizling vlašský aj rýnsky či Veltlínske zelené. V okolí Malých Karpát bývajú súčasťou hostiny pečené husy a kačice s lokšami. Na vínnej ceste na Záhorí sa zamerajte na červené víno Skalický rubín. K nemu odporúčame jedinečný skalický trdelník. Južnoslovenskú vinohradnícku oblasť, ktorá získala 9 medailových ocenení, križuje Kameninská vínna cesta. Medailové vína z tejto oblasti sú Rizling vlašský a rýnsky, Devín, Tramín červený či Sauvignon blanc. Vína z tohto regiónu si najlepšie vychutnáte na júlovom festivale vína, ktorý sa bude konať 19. a 20. júla v obci Strekov. Určite vám k nemu ponúknu miestne údenárske špeciality či pagáče. Nitrianska kráľovská vínna cesta vás zoznámi s vínami z Nitrianskej vinohradníckej oblasti, držiteľmi šiestich medailí. V malebných vínnych pivničkách si môžete vychutnať oceňovaný Devín, Rizling rýnsky či Dunaj. Navštívte aj obec Radošina. Vína odtiaľ putujú až na britský kráľovský dvor. Chute a vína tohto regiónu spoznáte aj na Požitavskej vínnej ceste v okolí Zlatých Moraviec s najznámejším vinárstvom v Topoľčiankach a s odrodou Devín. Región je známy svojimi pochúťkami z diviny. Miestne vína sú k nim ako stvorené.

 

 

Stredoslovenská vinohradnícka oblasť sa rozprestiera na juhu stredného Slovenska a vedie cez ňu Modrokamenská vínna cesta. Prevedie vás z vinárskej expozície na hrade Modrý kameň cez mnohé vinohradnícke obce. Očaria vás miestne biele odrody Tramín červený, Rulandské šedé či Müller Thurgau. Červené vína nezameniteľne reprezentujú Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Cabernet Sauvignon či Modrý Portugal. Stredné Slovensko je známe chovom oviec, preto odporúčame regionálne recepty z jahňacieho mäsa či kravské a kozie syry. Východ Slovenska sa pýši dvoma vínnymi cestami. Turnianska vás zavedie cez Východoslovenskú vinohradnícku oblasť do okolia vyhasnutej sopky Vihorlat. V tomto kraji s nedotknutou prírodou vám dokonalý zážitok dofarbia vína z odrôd ako Rizling vlašský, Silvánske zelené, Dievčie hrozno, Müller Thurgau, Tramín červený a Rulandské biele. Vyskúšajte k nim dozlatista upečené chrumkavé prasiatko. Milovníci a znalci vín si určite nedajú ujsť Tokajskú vínnu cestu vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Jedinečné dezertné vína vznikli vďaka kombinácii sopečných hornín a výrobného procesu s pomalou oxidáciou. Ak raz spoznáte miestne odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý, je veľká šanca, že si ich zamilujete a s pohostinnými vinármi sa budete lúčiť iba ťažko. Gurmánsky zážitok dotvorí originálna rakúsko-uhorská kuchyňa.

 

 

So slovenskými kulinárskymi špecialitami a výnimočnými vínami sa môžete stretnúť aj počas gurmánskych festivalov. Najbližší bude košický Gurmán fest od 20. do 22. júna 2014 či na Festivale vína a medu v Spišskej Kapitule, zapísanej v zozname UNESCO (21. – 22. júna). Regionálne pochúťky ponúkajú aj letné kultúrne podujatia alebo septembrové oberačkové slávnosti.

 

 

Viac informácií nájdete na  www.slovakia.travel

 

 

 

Patrí do vydania