Rozkrúťte jar na bicykli

Zimná sezóna sa skončila skôr, ako sa poriadne rozbehla. Lyže putujú do pivníc a namiesto nich prichádza čas vytiahnuť bicykle. Cykloturistika je nenáročná a ľahko dostupná aktivita, ktorá prospieva vášmu telu a duchu. Spolu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch vám prinášame tipy, kam sa vydať na prvé kilometre za sviežim jarným vzduchom.

 

 

Slovensko žije cyklistickou revolúciou, ktorú čiastočne spustili svojimi úspechmi aj Peter Sagan a bratia Velitsovci. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj v turistických regiónoch. Vznikajú nové cyklistické trasy s informačnými materiálmi a orientačnými tabuľami. Bratislavčania to majú jednoduché. Z petržalskej hrádze či spoza Slovnaftu vedú pozdĺž Dunaja populárne cyklotrasy takmer až donekonečna.  Cyklistickými cestičkami sú pretkané aj výbežky Malých Karpát od Bratislavy po Pezinskú Babu. Cyklista sa cíti ako doma najmä v okolí Žiliny a na Liptove. A nie je to iba preto, že zo Žiliny pochádza Peter Sagan. Nájdete tu viac ako 2 800 km označených cyklotrás a tri bikeparky v priestore lyžiarskych stredísk Jasná, Malinô Brdo a Veľká Rača – Oščadnica. Tie sú skôr pre milovníkov adrenalínu, no každý z nich ponúka služby požičovne bicyklov a jednoduchšie rodinné trasy.

 

V závere minulého roka pribudla Bystrická cyklomagistrála – približne 30 km dlhá cyklotrasa z Krásna nad Kysucou k obľúbenému skanzenu Vychylovka v Novej Bystrici s unikátnym horským vláčikom. Cesta vedie po telese bývalej lesnej železnice a vyhýba sa cestným komunikáciám. Asfaltový povrch a minimálne prevýšenie sú ako stvorené pre rodiny s deťmi. Novinkou bude cyklotrasa okolo Liptovskej Mary s dĺžkou 80 km. Pri plánovaní cyklovýletov v Žilinskom kraji prídu vhod informácie o cykloturistike na webe samosprávneho kraja. Môžete sa inšpirovať cyklotrasami v jednotlivých regiónoch (Horné Považie, Kysuce, Turiec, Orava a Liptov) a turistickými atraktivitami, ktoré cyklista môže cestou spoznať a navštíviť.

 

 

Na cyklistov sa pripravujú aj vo Vysokých Tatrách a v ich okolí. Pribudnú nové trasy na území Vysokých Tatier – z Tatranskej Lomnice k medzistanici lanovky Štart až ku Grand hotelu Praha. Môžete sa tešiť na trate z Veľkej Lomnice do Tatranskej Lomnice a z Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny, kde sa napájajú na známu cyklotrasu do Spišskej Belej. V Tatrách intenzívne finišujú s prípravou nového cyklosprievodcu regiónom, v ktorom nájdete všetky existujúce cyklotrasy podľa náročnosti, prehľad požičovní, servisov či ubytovacích zariadení vhodných pre cyklistov. Jeho súčasťou budú mapy a tipy na výlety podľa obťažnosti. Mapu si môžete stiahnuť z webu alebo novej aplikácie a využívať ju počas celého výletu. Na mape sa zobrazia body záujmu – kultúrne pamiatky, reštaurácie a ďalšie užitočné informácie.

 

 

Na severovýchode Slovenska, v Pieninách a v okolí Starej Ľubovne nájdete 200 kilometrov tratí horským terénom. Horské cyklistické trasy v tomto regióne sa líšia svojou náročnosťou, dĺžkou i prevýšením. Nachádzajú sa v troch oblastiach – v Pieninách a v Spišskej Magure, v Ľubovnianskej vrchovine a v Levočských vrchoch. Do trás v Pieninách a v Spišskej Magure patria aj Pieninská cesta a Kráľovská cesta. Okruhy okolo hradu Ľubovňa merajú 22 kilometrov. Trasa v Levočských vrchoch prepája bývalé kráľovské mestá Stará Ľubovňa, Levoča a Kežmarok. Cez Levočské vrchy sa na bicykli dostanete z hradu Ľubovňa až na majestátny Spišský hrad po označenej ceste s dĺžkou okolo sedemdesiat kilometrov.

 

Intenzívnou revitalizáciou prešli cyklotrasy v okolí Nitry. V regióne čaká na cykloturistov viac ako 320 kilometrov vyznačených cyklotrás, ktoré vedú po celom kraji. Nadväzujú na celoslovenské cyklomagistrály vrátane trasy Eurovelo 6. Na to, aby ste si s rodinou užili jar na bicykli v slovenskej prírode, si stačí vybrať niektorú z označených tratí a príjemné dobrodružstvo sa môže začať.

 

 

Viac aktuálnych informácií nájdete na www.slovakia.travel

 

 

 

Patrí do vydania