Esenciálne kyseliny pre oči

O význame esenciálnych polynenasýtených mastných kyselín známych ako omega 3 a omega 6 mastné kyseliny sa hovorí najmä v súvislosti so srdcovo-cievnymi ochoreniami.

 

Sú to mastné kyseliny, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť, preto ich musíme prijímať v potrave. Najmä omega 3 mastné kyseliny DHA (kyselina dokozahexaenová), ktorých zdrojom sú jednak rastlinné oleje, orechy,semená a podobne, ale predovšetkým ryby a rybí tuk, hrajú veľmi dôležitú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Znižujú zrážavosť krvi, majú protizápalové účinky, zlepšujú funkciu srdca, znižujú hladinu tzv. zlého LDL cholesterolu v krvi, ktorý sa podieľa na tvorbe aterosklerotických plátov v cievach. Majú teda veľmi pozitívny komplexný vplyv. Oko je jediný orgán, kde možno viditeľne pozorovať cievne zmeny, takže z očú možno „vyčítať“ nielen, či je človek zamilovaný alebo smutný... Ak máte cievy upchaté cholesterolom, tak ten istý cholesterol je strašiakom aj pre cievy v oku a zhoršuje zrak. Zanesené cievne steny potom neprepúšťajú ani iné prospešné látky, ktoré chcete svojim očiam dodať či už v potrave alebo v podobe výživových doplnkov. Zdravie očí je teda o dôvod viac, prečo dbať na to, čo jeme. Tieto kyseliny vo väčšom množstve nájdeme v rybách a kôrovcoch, tofu, mandliach, vo vlašských orechoch a v niektorých rastlinných olejoch, napríklad ľanovom či repkovom.

 

Čo by sme mali mať častejšie na tanieri

Až 1,8 gramu omega 3 kyselín obsahuje napríklad 100 gramov lososa, 1,4 gramu má sardinka s kosťou, samozrejme, v 100 gramoch, 1,2 gramu má nakladaný atlantický sleď, 1 gram nájdete v 100 gramoch atlantickej makrely, 0,7 gramu je v 100 gramoch tuniaka bieleho, treska má v 100 gramoch asi 0,4 gramy týchto kyselín. V ustrici je asi 0,5 gramu a v hrebenatke 0,3 gramu. Nie je jednoduché sledovať každodenne zloženie stravy, ktorú prijímame. Ak máte pocit, že váš organizmus nedostáva dostatočné množstvo živín, zvážte užívanie výživových doplnkov, ktoré ponúkajú vyvážené množstvo látok potrebných pre zdravie očí. Jedným z nich môže byť napríklad aj Ocuvite® Complete.

 

 

Patrí do vydania