Beyoncé Knowles - Soulová diva


„Počas celej svojej kariéry som mala šťastie, že som spolupracovala s tými najlepšími z branže – najprv v hudobnom biznise, teraz v kozmetickom. Milujem vône, a tak toto nové spojenie so spoločnosťou Tommy Hilfiger Toiletries je naplnením jedného z mojich snov. Nemohla som sa dočkať, až to začne!“

Speváčkou už od raného detstva

Svoju kariéru začala už v siedmich rokoch, keď sa stretla s La Taviou Robersonovou na konkurze pre detskú skupinu. Zakrátko sa k nim pridala sesternica Beyoncé Kelly Rowland a štvoricu mladých speváčok doplnila Le Toya Luckett. Takto sa sformovala dievčenská skupina Destiny´s Child, ktorá vstúpila do hudobného neba, keď mala Beyoncé iba deväť rokov. Manažérom skupiny sa stal otec Beyoncé Matthew Knowles, vedúci Music World Management´ a zároveň zákonný opatrovník Kelly.
Po začiatočnom období naplnenom tvrdou prácou, počas ktorého dievčatá prešli rôznymi hudobnými štýlmi a speváckymi smermi, sa v roku 1995 skupina Destiny´s Child dostala do povedomia svetovej hudobnej scény. Beyoncé – zakladajúca členka a textárka skupiny – mala vtedy iba štrnásť rokov. V tomto roku začali vďaka televíznemu programu zameranému na hľadanie nových hviezd – Star Search – prenikať medzi hviezdy. Súťaž síce nevyhrali, ale podarilo sa im získať zmluvu s Columbia Records. V novembri 1997 svet počul prvý hit Destiny´s Child – singel No, No, No. Bol súčasťou ich prvého albumu s názvom Destiny´s Child, ktorý prišiel na svet v rovnakom roku. Producent Wyclef Jean vtlačil do tohto hitového singlu ojedinelé prelínanie r&b, reggae a soulu. Album mal obrovský úspech predovšetkým v Európe, kde hneď po jeho uvedení skupina uskutočnila turné. Hviezdny úspech dievčatá dosiahli svojím druhým albumom The Writing´s On the Wall v roku 2000. Chytľavý soulový vokál Beyoncé a Kelly a úprimné a kontroverzné texty katapultovali Destiny´s do pozície najlepšej ženskej skupiny všetkých čias. Potvrdili to napokon aj ocenenia za album – dve nominácie na Grammy a osem platinových platní v USA. Na celom svete sa ho predalo 10 miliónov kusov.

Závratný vzostup Beyoncé

Šesť rokov na výslní a 35 miliónov predaných albumov delí Beyoncé od vydania jej prvého singlu v čase, keď pôsobila ako členka skupiny Destiny´s Child. Z Beyoncé sa stala svetová superstar. Jej mnohostranný talent, žiarivá krása a úsmev, ktoré dokážu rozžiariť celé pódium, z nej vo svete rytm and blues urobili senzáciu. Destiny´s Child sa tak stali nástupníčkami Arethy Franklin a jej skupiny zo sedemdesiatych rokov – The Supremes.
Hviezdna platňa The Writing´s On the Wall okrem toho, že sa predávala na dračku, priniesla ešte iné atribúty. Piesne z tohto albumu sa stali soundtrackmi kinohitov Prečo sa blázni zamilujú a Rómeo musí zomrieť. Napriek tomu, že skupina pôsobila navonok ako bezpro­blémová a dokonalá, už v tomto čase to začalo v Destiny´s škrípať. Nezhody dvoch členiek skupiny, Le Toye Luckett a La Tavie Roberson, s manažérom skupiny a otcom Beyoncé Matthewom Knovlesom spôsobli, že v marci 2000 obe zo skupiny odišli. Matthew v snahe zachovať celistvosť Destiny´s Child odchádzajúce dievčatá nahradil novými tvárami – Michelle Williamsovou a Farrah Franklinovou. Farrah vydržala v skupine len päť mesiacov. Zostávajúce trio potom v roku 2001 dokončilo multiplatinový album Survivor. Stal sa opäť obrovským trhákom, čím potvrdil jedinečnosť skupiny v hudobnom svete. A znovu prišiel soundtrack k ďalšiemu filmu, Charlieho anjeli. Hudobní odborníci označili Destiny´s Child za komerčne najúspešnejšiu ženskú formáciu vo svete vôbec. Vedúca členka skupiny a textárka Beyoncé sa na celom rade hitov nového albumu podieľala ako autorka aj producentka. Keď v roku 2001 dostala od ASCAP výročné ocenenie pre najlepšiu popovú textárku, stala sa súčasne aj prvou černoškou a druhou ženou v histórii vôbec, ktorá toto ocenenie získala.
Prvý sólový album Beyoncé Dangerously in Love z roku 2003 obsadil na hudobných rebríčkoch prvé miesto a v TOP 20 sa držal celých tridsaťdva týždňov stále na vrchole. Na tomto albume sa Beyoncé podieľala po všetkých stránkach: na písaní textov, produkcii, mixingu i masteringu. Prvý singel, sexi skladbu Crazy in Love, v ktorom spieva s čiernym raperom Jay-Z, koprodukovala Beyoncé spoločne s Richom Harrisonom. Pieseň má podľa slov Beyoncé rytmus, ktorý je taký tvrdý, až zraňuje srdce. Crazy in Love spája dominantný džezový sample s hiphopovou rytmikou. Pieseň je o okamihoch, keď si človek uvedomuje, že sa začína zamilovávať – vyzerá ako šialenec, ale je mu to jedno. Obnažené a nič neskrývajúce emócie spôsobili, že album Beyoncé pôsobí úprimne a pravdivo a že sa stal jedným z najlepších, ktoré priniesol rok 2003. Dravá erotika piesne je štipkou korenia, ktorá robí z Beyoncé divu budúcnosti. Spoveď čokoládovej krásky v albume Dangerously in Love jej priniesla skutočnú slobodu, sebareflexiu a spoluprácu s ľuďmi rôznych žánrových oblastí.
Rok 2004 nebol pre Beyoncé o nič skúpejší. Už v prvých dvoch mesiacoch sme boli svedkami toho, ako obdržala päť cien Grammy za svoj prvý sólový album Dangerously in Love a duet s Lutherom Vandrossom. Žiarila i na nedávnom udeľovaní hudobných cien Brit Awards – stala sa najlepšou medzinárodnou sólovou umelkyňou minulého roka a vypálila tak rybník Christine Aguilere, Kylie Minogue, Alicii Keys či Missy Elliott.

Vstup do sveta filmu a ríše kozmetiky

Nové tisícročie sa stalo aj novou výzvou pre Beyoncé. V roku 2001 začína svoju hereckú kariéru najprv v televíznom filme Carmen: A Hip Hopera, modernej verzii slávnej opery, a následne zahrala sexbombu vo filmovej komédii Austin Powers Agent 003. V roku 2003 hrala hlavnú ženskú postavu vo filme The Flighting Temptations, v ktorom bol jej partnerom obľúbený Cuba Gooding Jr.
V tom čase už oznámila svoju spoluprácu pri uvedení novej úžasnej vône z dielne amerického návrhára Tommyho Hilfigera. „Počas celej svojej kariéry som mala šťastie, že som spolupracovala s tými najlepšími z branže – najprv v hudobnom biznise, teraz v kozmetickom,“ hovorí Beyoncé. „Milujem vône, a tak toto nové spojenie so spoločnosťou Tommy Hilfiger Toiletries je naplnením jedného z mojich snov. Nemohla som sa dočkať, až to začne!“ A že ide o symbiózu myšlienok oboch týchto osobností, svedčí skutočnosť, že pre vôňu True Star inšpirovala Tommyho Hilfigera práve držiteľka cien Grammy, speváčka, herečka a producentka Beyoncé Knowles. „Moja celoživotná vášeň pre hudbu ma inšpirovala k vytvoreniu dámskej vône, ktorá zachytáva energiu, nadanie a krásu jednej z najznámejších tvárí súčasnosti, Beyoncé,“ poznamenáva zase Tommy Hilfiger.
Je známe, že aj vlasy Beyoncé majú miliónovú hodnotu (samozrejme v dolároch). Podpísala totiž niekoľkomiliónovú zmluvu s kozmetickým gigantom L´Oréal na päť rokov, preto si musí udržiavať vlasy vo vynikajúcej kondícii a rovnako sa starať o svoj fyzický vzhľad a zdravie. A najmä má zákaz objavovať sa v prítomnosti konkurenčnej značky Revlon.

A čo robí Beyoncé dnes?

Nedávno sa spolu s tristo prominentnými hosťami amerického šoubiznisu zúčastnila na oslavách svojej tehotnej mladšej sestry Solange vo svojom rodisku, v Houstone. Na veľkolepej darčekovej oslave nechýbali ani členky bývalej skupiny Destiny´s Child Kelly Rowland a Michelle Williams. Beyoncé prehlásila, že stále zostáva členkou skupiny Destiny´s Child a teší sa na jej comeback. Oslavy sa zúčastnil aj priateľ Beyoncé, raper Jay-Z. Hoci prenikli správy o tom, že sa zaňho už vydala, Beyoncé túto skutočnosť rázne vyvrátila slovami: „Nie, ja nie som vydatá.“ Na tlačovej konferencii však ohlásila začiatok produkcie filmu Znovuzrodenie Ružového pantera, v ktorom bude jej filmovým partnerom človek a herec, ktorého obdivuje, komik Steve Martin.
Vo filme bude hrať francúzskeho inšpektora Clouseaua, Beyoncé stvárni úlohu popovej hviezdy Xanie. Pre film exkluzívne napísala aj dve piesne.