Nalaďte sa vianočne

Najobľúbenejšie sviatky roka sú za dverami. Okrem bežných starostí so zháňaním darčekov, upratovaním a prípravou kapra na vás čaká aj niekoľko príjemných momentov. Patria k nim aj stretnutia na vianočných trhoch, ktoré sú čoraz populárnejšie a môžete ich nájsť vo viacerých mestách.

 

 

Rozžiarené oči detí aj dospelých, rozsvietený vianočný strom, kultúrny program na pódiách, živý betlehem, vôňa cigánskej pečienky či vianočného punču. K tomu neopakovateľný grog či varené víno, ktoré zohrejú prsty skrehnuté od zimy. Vianočné trhy sú dôvodom, prečo vyjsť do ulíc, stretnúť sa so známymi a naladiť sa na nadchádzajúce sviatky. Tak ako po minulé roky vianočné trhy sú ťahákom, ktorý do miest pritiahne aj turistov pochutnávajúcich si na tradičných špecialitách. Tento rok nájdete vianočné trhy vo všetkých slovenských krajských mestách.

 

V Bratislave sú stánky s dobrotami a tradičným vianočným tovarom ako vždy na Hviezdoslavovom, Hlavnom a Františkánskom námestí. Tak ako po iné roky sa môžete tešiť na dve pódiá s kultúrnym programom a ľadovú plochu. Na Hviezdoslavovom námestí pribudne aj veľkoplošná obrazovka a počas Olympijských hier v Soči na ňu budú premietať priame prenosy zo športových podujatí. Bratislavské vianočné trhy sa začali 22. novembra.

 

Do rozprávkového šatu sa v tomto roku obliekli Košické vianočné trhy a ich každodenný bohatý kultúrny program sa ponesie v duchu vrcholiaceho podujatia Košice – EHMK 2013. Jednotlivé akcie sa budú konať na Hlavnej pri súsoší Immaculata, v Historickej radnici, pri Dolnej bráne a v Auparku. Otvoria sa 5. decembra a prispeje k tomu aj Dara Rolins. Košičania majú radi vytváranie rekordov a jeden si pripravili aj na sobotu 14. decembra. V tento deň chcú prekonať rekord v počte spievajúcich koledníkov.

 

Na Katarínu, 25. novembra, sa začali vianočné trhy v Prešove. Na Hlavnej ulici sa návštevníci môžu tešiť na 90 stánkov s vianočnou tematikou. Nájdu tu aj netradičné atrakcie ako strelnica či vláčik pre deti. Na pódiu bude bohatý kultúrny program najmä v podaní ľudových súborov či umeleckých škôl.

 

Od 29. novembra sa rozžiaril vianočný strom na Trojičnom námestí v Trnave. V rámci kultúrneho programu sa bude počas trhov konať viac ako 30 koncertov a vystúpi vyše 1 000 detí. Medzi zaujímavými akciami nechýba príchod Mikuláša či vymetanie námestia na Luciu.

 

Banskobystričania začali vianočne hodovať na Námestí SNP od 2. decembra. V stánkoch na nich okrem typických dobrôt budú čakať ručné výrobky či produkty ľudovej tvorivosti spojené s vianočnými sviatkami.

 

Na obyvateľov mesta mysleli v adventnom čase aj v Nitre. Vianočný strom sa rozsvietil 1. decembra a počas obdobia vianočných trhov pripravili organizátori pre návštevníkov bohatý kultúrny program v podaní divadelných a umeleckých súborov, ale aj detí z nitrianskych materských škôl.

 

Ako poslední začali s vianočnou zábavou v Žiline – od 5. decembra na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku a v Trenčíne – od 9. decembra na Mierovom námestí. Aj v týchto mestách atmosféru spríjemnia stánky s vianočným tovarom a dobrotami, ako aj kultúrny program s touto témou.

 

 

Vo všetkých mestách sa vianočné trhy končia rovnako – 23. decembra. Preto neváhajte a vyberte sa do centier slovenských miest užiť si vianočnú náladu. Určite opäť stretnete známych a pri stánkoch s občerstvením s nimi strávite niekoľko príjemných chvíľ ešte pred koncom tohto roka.

 

 

Viac aktuálnych informácií nájdete na www.slovakia.travel

 

 

 

Patrí do vydania