Portugal Fashion

33. ročníku portugalských módnych dní velila myšlienka „Abstrart“ prezentujúca najnovšie módne kúsky na jar/leto 2014. Deň „D“ pripadol na 23. október, keď do Lisabonu zavítali tisíce módnych profesionálov, ktorí sa za módou presunuli aj do Porta, a to na ďalšie tri dni. Aký bol zámer portského esteticko-abstraktného podujatia? Oslava umeleckého abstrakcionizmu vo svete módy so všetkým, čo k nemu patrí.

 

Podujatie Portugal Fashion Abstart sa začalo pompéznou módnou šou mladých dizajnérov z tzv. BLOOM projektu, ktorí sú nádejou módneho sveta a jeho smerovania. Andreia Lexim a Gonçalo Páscoa, O Simone a João Melo Costa sa postarali o prekonanie tradícií a o úsmevné prekvapenia. Jedným z nich bezpochyby bolo samotné pódium situované do avantgardného prostredia mestskej stanice metra. Tvárne prostredie, čo poviete? Na tom sa totiž zhodli módni experti. Podzemnú zastávku od jej spojazdnenia (1998) osviežili diela surrealistického a neskôr abstraktného maliara Antónia Dacosta, a navyše bola rovnako „miestom činu“ módnej značky the Storytailors, ktorej kolekcie výstižne reagujú na ľudové povery a mýty.

 

Takmer 40 módnych predstavení, každé s iným odkazom

Na 33. ročníku Portugal Fashion Abstart sa zišlo 37 návrhárov a 15 značiek, aby svetu predstavili 26 sólových a 11 spoločných módnych prehliadok. Tomu hovoríme zážitok. Ako to už býva, módna udalosť je zmesou módnych štýlov a ich protagonistov. Aj v tomto prípade sa obidva faktory výrazne líšili, z čoho vznikli hodnotné predstavenia. PORTUGAL FASHION spojila módne prezentácie študentov módnych škôl, mladých dizajnérov, začínajúcich módnych tvorcov, uznávaných módnych guruov, ako aj odevných a obuvníckych značiek.

 

Meno nad meno

Medzi najprestížnejšie mená, ktoré sa na pódiu v portskej Alfándege objavili, zaraďujeme týchto velikánov: Anabela Baldaque, Meam by Ricardo Preto, Elisabeth Teixeira, Fátima Lopes, Felipe Oliveira Baptista, Luís Buchinho, Luis Onofre, Miguel Vieira (ktorý si tu vychutnal osobné 25-ročné výročie so statusom módneho návrhára), Katty Xiomara, Diogo Miranda, Carlos Gil, Vicri, Lion of Porches a Dielmar.

 

Prvý deň v Estufa Fria

V rovnaký deň, 23. októbra, aj napriek neutíchajúcemu a silnému dažďu sa dejiskom ďalšej módnej šou stal botanický park Estufa Fria v Lisabone. Architektonický a estetický skvost v podobe zeleného domu the Nave (loď) z dielne inžiniera Edgara Cardosa bol mimoriadne vhodným miestom na nové módne senzácie. Odohrali sa tu dve veľké vystúpenia. TM Collection pod kreatívnym patronátom Teresy Martins priniesla poetické, no zároveň moderné využitie etnických a folklórnych prvkov. Kolekcia z pera majstrovského dizajnérskeho dua Alves/ Gonçalves sa zas pochválila rafinovanými a vyberanými modelmi á la haute-couture.

 

Tri dni v Porte

Druhý deň PORTUGAL FASHION sa niesol v znamení Abstrart a vypukla ďalšia módna šou v Porte. Už tradične veľkolepá Alfándega, bývalá colnica v portskom prístave, do detailov prepracovaná architektom Eduardom Soutom de Mourom v 90. rokoch 20. storočia, vítala odborníkov. Organizátori nenechali nič na náhodu. Aj tento rok prekvapili scénografiou interiéru, pod ktorú sa podpísal Paulo Lobo. K dokonalému vzhľadu prispelo zdôraznenie kontextu a priestorov, v ktorých sa móda skutočne vynímala. Farby v štýle Portugal Fashion, žiadne iné. Recyklované materiály a umelecké kresby študentov priniesli výsledný efekt indoorových inštalácií. Za zmienku stoja módne prehliadky mladých návrhárov a ich mená, Daniela Barros, Estelita Mendonça, Hugo Costa and Susana Bettencourt, ktorí sa po prvýkrát predstavili vo víre veľkolepej udalosti. Manuel Lopes Teixeira zdôrazňuje: „Zrelosť, kvalita a estetická vážnosť práce mladých umelcov nadobúda čoraz väčší význam a viditeľnosť v našom projekte Portugal Fashion. Navyše, mladí dizajnéri s podporou Portugal Fashion zakúsili platformu medzinárodnej udalosti, kde dokázali osloviť a zasiahnuť odborné publikum.“

 

Exkluzívny Lacoste bombónik

Skutočným prekvapením bola čerešnička na módnej torte. Felipe Oliveira Baptiste, oficiálny dizajnér značky Lacoste, dňa 26. októbra slávnostne uzatvoril program portugalských módnych prehliadok. Polnočnou exhibíciou a predstavením svojej excelentnej kolekcie „praktická a minimalistická“ dal bodku za explóziou umeleckých zážitkov.

 

Mladí a fenomenálni

Ďalším svetlým momentom portugalských módnych dní bola chytľavá a zapamätateľná výstava miestnych študentov portugalských stylingových škôl (Árvore, Modatex, ESAD a Porto School of Fashion) spolu s módnymi prehliadkami Porto Fashion Show. O čo ide? O súťaž finalistov módnych škôl z Portugalska, Španielska, Francúzska, Talianska, UK a Nemecka. Tá sa konala pod záštitou CENIT (Centrum módnej správy) s partnerskou pomocou ANJE. Víťazkou podujatia sa spomedzi 18 mladých talentov stala nemecká návrhárka Catharina Saffier z nemeckej dizajnovej školy ESMOD v Berlíne.

 

 

PORTUGAL FASHION opäť dokázala, že je skutočnou udalosťou a globálnou platformou pre módne trendy a smerovanie zahŕňajúcou haute-couture, avant-garde, design, komerčné značky a mladých vystupujúcich umelcov v rozkvete.

 

 

Autor
Daniela Drábová
Patrí do vydania