Norbert Zajac verí svojim snom

Mladý talentovaný športovec, ktorý vďaka odhodlaniu a tvrdej drine vyhráva jednu súťaž za druhou. V rozhovore nám prezradil, čo stálo za jeho voľbou stať sa profesionálnym športovcom a ako motivuje seba aj okolie vydržať. Norbert, ktorý pracuje aj ako osobný tréner, čitateľom ponúka cenné rady, ako začať cvičiť a pred letom tak dosiahnuť vysnívanú vyšportovanú postavu.

Ako ste sa dostali k cvičeniu? Bola to náhoda, osud, odporúčanie niekoho z vašich známych?

S cvičením som začal, keď som mal 13 rokov. Ako každý chlapec v tomto veku som sa chcel páčiť dievčatám, túžil som teda po vyšportovanej postave s povestnými tehličkami na bruchu. Ovplyvnili ma najmä starší kamaráti, ktorý tiež cvičili a mali pekne vypracované postavy.

Inklinovali ste k športu odjakživa? Ak áno, prečo práve posilňovanie? Lákali vás aj iné športy?

Športu som sa venoval od mala. Venoval som sa tancu, hrával som aj vodné pólo, futbal, skúšal som dokonca aj džudo. Nikdy som však v ničom nevynikal tak ako v kulturistike.

Čo je v kulturistike najnáročnejšie? Odhodlanie, pravidelné tréningy, obmedzenia v strave?

Za najnáročnejšie v kulturistike považujem to odhodlanie a vieru v úspech. Aj keď musím sa priznať, že s tým mávam najmä v závere prípravy problém aj ja sám. Kulturistika nie je šport, ale životný štýl. To znamená, že aj mimo sezóny a prípravy na súťaže treba dodržiavať pravidelné tréningy a dbať na stravu. Nie je to o tom, že docvičím a idem s kamarátmi na pivo. Režim musím dodržiavať aj mimo súťažnej sezóny.

Prvé úspechy prišli vo veľmi skorom veku, keď ste ako 17-ročný vyhrali majstrovstvá Slovenska pre dorast. Aké to boli pocity?

Pocity to boli krásne, ani vo sne by mi nenapadlo, že môj debut bude mať na konte takýto výsledok. Tiež si myslím, že ak by som vtedy nevyhral, ďalej by som asi nesúťažil. Ja totiž neviem prehrávať ani v živote, ani v športe.

Motivoval vás úspech k ďalším, vyšším cieľom?

Určite áno, v podstate zatiaľ počas svojej súťažnej kariéry, čo som si naplánoval, že chcem dosiahnuť, to sa mi aj skôr či neskôr podarilo. Či už to bol prestup z federácie SSNKF (Slovenská spoločnosť pre naturálnu kulturistiku a fitnes) do SAKFST (Slovenská asociácia kulturistiky a fitnes) alebo zisk zlata na juniorských majstrovstvách Slovenska, zisk medaily na mužských majstrovstvách Slovenska alebo samotný titul majster sveta.

Ako vyzerá váš deň, keď sa pripravujete na súťaž, ako vyzerá mimo súťaže?

Keď sa pripravujem na súťaž, môj deň vyzerá asi takto: O piatej vstávam na ranný tréning, medzi šiestou a siedmou trénujem, od siedmej do štrnástej som v práci, respektíve trénujem klientov v Mozolani Trainings, o druhej popoludní začínam druhý tréning a po ňom ešte do devätnástej trénujem. Domov prichádzam okolo ôsmej večer a spávať chodím už okolo desiatej večer. Stále sa snažím dodržiavať časové odstupy medzi jedlami od 2 – 4 hodín, aj keď pravda je, že nie vždy sa mi to darí. Mimosezónne trénujem jednofázovo, ale v podstate sa moja denná štruktúra veľmi nemení, pretože namiesto prvej alebo druhej časti tréningu z prípravy trénujem ľudí. Skôr si však dokážem nájsť čas na zábavu a priateľov.

Počas intenzívnej tréningovej činnosti a návštev mnohých súťaži ste dokončili strednú školu. Ako sa dá skĺbiť denné štúdium s tréningom?

Musím priznať, že učitelia mi v tomto veľmi vychádzali v ústrety, ale pravda je, že ak by som nedosahoval také športové výsledky, asi by mi nepomáhali. Pamätám sa na svoju maturitu, mal som tri dni pred súťažou, ten záverečný týždeň je vždy veľmi striktný a náročný, čo sa týka stravy, ale – naopak – stres upadá, lebo sa blíži záver. No a moja maturita bola asi taká, že ráno som šiel trénovať, po tréningu som sa obliekol do obleku a šiel som celý „zničený“ maturovať. A priznám sa, že veľmi som sa neučil.

Pracujete aj ako osobný tréner, čo máte na svojej práci rád?

Na svojej práci mám rád, keď vidím, že klienti moje rady dodržiavajú, a teda dosahujú aj adekvátny výsledok. V práci si vie hodinu odrobiť každý, no ja tú svoju beriem veľmi osobne, čo je možno niekedy aj na škodu pre môjho klienta. Myslím tým, že mu dávam poriadne zabrať.

Blíži sa leto a mnoho ľudí tak oživuje myšlienku začať cvičiť a pred sezónou si zlepšiť postavu. Čo by ste im odporučili pred začatím cvičenia?

Nájsť si v nejakom okolí odborníka, ktorého budú 100-percentne počúvať a jeho rady sa nebudú snažiť nejakým spôsobom bagatelizovať ani zlučovať s radami niekoho iného. Ak chcete dosahovať výsledky, musíte počúvať len jednu osobu. Existuje milión tréningových metód alebo diét, ale fungujú len vtedy, keď sa dodržiavajú na 100 percent.

Je možné prvýkrát prísť do posilňovne a cvičiť sám alebo je potrebné začať systematicky pracovať s osobným trénerom?

Samozrejme, možné to je, ale otázne je, akú úroveň bude ten tréning mať. Každý by mal byť k sebe kritický a zhodnotiť, či sú jeho vedomosti natoľko vyspelé, že si trúfa ísť na tréningový program sám.

Akú súčasť efektívneho tréningu v posilňovni tvorí upravená strava?

Strava tvorí 70 % úspechu, bez kvalitnej životosprávy vyjde cvičenie aj vaša snaha nazmar. Ja nikomu nekážem držať nezmyslene prísnu diétu, ale odporúčam upraviť stravu na zdravý životný štýl.

Sú doplnky výživy vhodné aj pre človeka, ktorý pravidelne cvičí, ale nie je profesionálny športovec?

Určite áno, sú to produkty, ktoré zdraviu neškodia, ale môžu človeku len pomôcť, aj o tom sa však treba poradiť s trénerom, pretože dávkovanie na etiketách či spôsob užívania nie sú adekvátne tomu, aby človek dosahoval výsledky na základe užívaného preparátu.

Aké sú vaše koníčky, čomu sa venujete vo voľnom čase? Sledujete dianie v kultúre, móde a podobne?

Voľného času príliš veľa nemám, ale snažím sa ho využiť s rodinou a priateľmi. Ak mám priateľku, tak sa všetok čas snažím venovať jej, ale už dva roky som sám. Čo sa týka módy a kultúry, to ani nemusím sledovať vo svojom voľnom čase, lebo pracujem s ľuďmi, takže sa veľakrát dozviem všelijaké zaujímavosti práve v práci.

Na záver poraďte čitateľom, ktorí v sebe nevedia nájsť motiváciu cvičiť, ako začať.

Nehľadať stále len výhovorky, prečo sa to nedá, stačí sa pozrieť na internete na fotografie ľudí, aké fascinujúce premeny dokázali so svojím telom urobiť, a práve z nich si brať príklad, že všetko sa dá a v ničom neexistujú obmedzenia. Obmedzenia a bariéry nám tvorí len naša myseľ!

Životné krédo

Budúcnosť patrí tým, ktorí veria v krásu svojich snov.

Roosevelt E.

 

Autor
Nina Gašparíková
Patrí do vydania