Alber Elbaz a jeho farebná módna rozprávka

Alber Elbaz je muž s komickým výzorom, ktorého málokedy vidieť bez charakteristických hranatých okuliarov a nohavíc, ktoré sú vždy o niečo kratšie, ako by mali byť. Komicky vyzerajúci kreatívny riaditeľ francúzskej značky Lanvin však už 12 rokov úspešne vytvára rozprávkové modely pre ženy po celom svete. Jeho nariasené sukne a šaty na jedno plece sú žensky nadčasové. Tento muž pripomínajúci skôr postavu z rozprávky totiž presne vie, ako vytvoriť nádherné róby, ktoré z jeho zákazníčok vyčarujú elegantné dámy. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako sa vyvíjala kariéra módneho mága z farebnej Casablancy.

Casablanca

Alberto Elbaz sa narodil v roku 1962 v Casablance v Maroku. Nemal však ešte ani rok, keď sa rodina rozhodla natrvalo presídliť do Izraela. Tu strávil Albert väčšinu svojho detstva, keď buď imitoval iných ľudí alebo kreslil. Hoci v detstve túžil byť mladý Elbaz hercom, jeho matka, ktorá bola sama umelkyňou, v mladom chlapcovi veľmi skoro spozorovala výtvarné nadanie. Alberta teda učila kresbe a neskôr ho podporovala v rozhodnutí študovať módu. Nádejný umelec tak za pomoci svojej matky úspešne absolvoval odbor móda na známej Shenkar College of Engineering v Tel Avive. Tel Aviv však bol v roku 1984 príliš ďaleko od akéhokoľvek svetového módneho diania a tak sa mladý Elbaz rozhodol, že je ten správny čas odísť do centra diania, do multikultúrneho New Yorku.

New York

Mama Albertovi dala pri príležitosti skončenia vysokej školy 800 dolárov a zaželala mu veľa šťastia na ceste za úspechom. Ten však ani zďaleka neprišiel okamžite. Prvou veľkou zmenou v Elbazovom živote po príchode do USA bola zmena mena. Hoci vyňatie písmena t sa môže zdať pre niekoho bezvýznamné, v židovskej kultúre je to markantná zmena, ktorá predpovedá obrat v smerovaní osudu osoby, ktorá si meno mení. Alberova nová púť však začala nie príliš slávne. Jeho prvým zamestnaním v New Yorku bolo totiž, ako sám dodnes tvrdí, navrhovanie „hrozných šiat pre matky neviest“ v newyorskej štvrti Garment District. Na vysnívaný džob si tak mladý Alber Elbaz musel ešte chvíľu počkať.

Viac sa dočítate v dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
Nina Gašparíková
Patrí do vydania