Elixír života pre každý vek - Omega-3 mastné kyseliny

Lekári ich označujú ako olej na premastenie organizmu v každom veku. Hrajú kľúčovú úlohu v životne dôležitých procesoch v našom tele, znižujú riziko srdcových ochorení, prospešné sú pri ochoreniach kĺbov, ekzémoch, psoriáze. Pôsobia preventívne proti onkologickým ochoreniam, pomáhajú pri duševných ochoreniach, zmierňujú menštruačné kŕče. Udržiavajú mentálne i fyzické zdravie a vitalitu, posilňujú imunitný systém. Keďže naše telo si ich nedokáže vyrobiť samo, musí ich získavať z potravy. Ich najväčším dodávateľom je more.

Zdroj obživy pre veľryby, zásobáreň zdravia pre ľudí

Pozoruhodné poznatky priniesla klinická štúdia uskutočnená v centre Alternative Medicine Review v Montreale. Potvrdila, že pri znižovaní hladiny glukózy, celkového cholesterolu, „zlého“ LDL cholesterolu, triglyceridov a zvyšovaní hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu je najúčinnejší krilový olej – olej získaný z morských antarktických planktónových kôrovcov. Aj v menších dávkach bol výrazne účinnejší ako rybie oleje. Záujem vzbudili aj výsledky ďalších klinických štúdií, pri ktorých sa kládol dôraz na sledovanie jeho pozitívnych účinkov na kardiovaskulárne ochorenia, zápaly a bolesť kĺbov u pacientov, ktorí trpia artritídou, a na predmenštruačné symptómy. U pacientov so zápalovými ochoreniami – predovšetkým artritídou a kardiovaskulárnymi ochoreniami – sa sledovala zvýšená hladina CRP (C-reaktívneho proteínu – krvný test na zápal). Po mesiaci každodenného užívania čistého krilového oleja sa u nich hladina CRP znížila až o 30 % a symptómy ochorení sa výrazne zlepšili. Štúdie potvrdili, že príjem omega-3 mastných kyselín znižuje schopnosť krvných doštičiek tvoriť zrazeniny vedúce k vzniku srdcového infarktu. Zároveň obmedzujú množstvo tukov, ktoré sprevádzajú cholesterol, a pomáhajú znižovať tlak. U ľudí s artritídou významne znižuje bolesť kĺbov. Zmierňuje ich stuhnutosť a zlepšuje kĺbovú pohyblivosť. Pacienti navyše pociťovali viac energie, zlepšili sa ich kognitívne schopnosti, ich koža bola žiarivejšia, vlasy a nechty vyzerali lepšie a dokonca mali aj menej vrások. Podľa účastníkov štúdií je Neptune Krill OilTM (vyrábaný kanadskou firmou Jamieson pod názvom Omega-3 Super Krill Oil) úžasný prírodný liek.

Zbavuje telo zápalov, obnovuje imunitu

Ako môže tento čistý olej získaný z antarktických kôrovcov pomáhať pri toľkých ochoreniach, ktoré sú úplne odlišné – napríklad pri srdcových ochoreniach alebo osteoartritíde? Odpoveď je jednoduchá. Má silný protizápalový účinok! Výskumy ukazujú, že spoločným menovateľom mnohých chronických ochorení – srdcových, artritídy, psoriázy, Crohnovej choroby a množstva ďalších – je zápal. Štúdie potvrdili, že vďaka vysokoúčinným antioxidantom nachádzajúcim sa v oleji a jeho jedinečnej molekulovej štruktúre, ktorá transportuje omega-3 mastné kyseliny priamo do buniek, krilový olej pomáha veľmi účinne znižovať zápal a redukuje sa tak potreba užívať protizápalové lieky. Kým väčšina zdrojov omega-3 esenciálnych mastných kyselín sa nachádza v triglyceridovej forme, krilový olej obsahuje fosfolipidy s vysokou absorpčnou schopnosťou. Tieto molekuly pôsobia ako prírodné emulgátory na uľahčenie trávenia a vstrebávania tukov organizmom, takže omega-3 mastné kyseliny v krilovom oleji sú v porovnaní s inými zdrojmi omega-3 mastných kyselín až o 95 % biologicky dostupnejšie. Krilový olej je bohatý na účinné antioxidanty, ako sú vitamín E, vitamín A, betakarotén a karotenoidy kantaxantín a astaxantín.

Rybí tuk ako maškrta

Ohŕňajú vaše deti nos nad rybami a rybím tukom? Nevešajte hlavu! Ich stravu pravidelne dopĺňajte rybím tukom ukrytým v gumových rybičkách s príchuťou tropického ovocia v prípravku Omega-3 Gummies. Hravo a veselo sa tak deťom postaráte o pravidelný prísun omega-3 esenciálnych mastných kyselín nevyhnutných pre mozgovú činnosť a správne fungovanie nervovej sústavy. Vysoko kvalitné čistené omega-3 mastné kyseliny sa získavajú z rýb žijúcich v čistých studených vodách, ktoré sa živia planktónom. Vyrába kanadská firma Jamieson Laboratories. Tieto antioxidanty pracujú synergicky s inými bioaktívnymi látkami v krilovom oleji – zabraňujú jeho oxidácii, najmä však organizmu poskytujú vysoko účinnú ochranu pred voľnými radikálmi. Štúdie priniesli jedinečný poznatok – antioxidačné vlastnosti omega-3 mastných kyselín v krilovom oleji sú až 48-krát silnejšie ako antioxidačné účinky omega-3 mastných kyselín bežných rybích olejov! Výskum oleja extrahovaného z antarktických kôrovcov stále pokračuje a neustále sa objavujú nové možnosti jeho využitia – od ochrany pokožky pred pôsobením škodlivého UVB žiarenia až po pomoc deťom s poruchou pozornosti a hyperaktivity. Pracovníci výskumu Jamieson Laboratories spolupracujú s tímom NASA na pridávaní krilového oleja do stravy astronautov na zabezpečenie dostatočného príjmu živín. A sami často žasnú nad tým, ako 6-milimetrové kôrovce žijúce v najvzdialenejšej časti sveta môžu mať taký potenciál na zlepšenie kvality ľudského života.

Ľanový olej

Čistý ľanový olej Flax Omega-3 Nutrition vyvinutý kanadskou firmou Jamieson je jedným z najlepších zdrojov alfalinolových kyselín, čiže nenasýtených mastných kyselín omega-3, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii kardiovaskulárnych porúch i zhubných nádorov prsníkov a prostaty. Prípravok tiež spomaľuje progresiu degeneratívnych ochorení, napríklad osteoporózy a artritídy, priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a reguluje premenu tukov. Ľanový olej sa získava najmodernejšou technológiou, ktorá biologicky aktívne látky chemicky nemení a žiadnu zo živín nezbavuje prirodzených vlastností. Prípravok neobsahuje konzervačné látky, farbivá, cukry, chemické prísady ani prísady s možnými alergizujúcimi účinkami.

 

Patrí do vydania