Kokosový olej - Zdravie a krása v olejových kvapkách

Mnoho ľudí žije v mylnej predstave, že olej vo všeobecnosti nie je zdravý. Pravdou je, že nie je v ponuke veľa tých olejov, ktoré zdravie a krásu nášmu telu prinášajú. Ale predsa. Jedným z nich je kokosový olej, známy aj ako kokosové maslo. Využitie má doslova od hlavy po päty. Bol dokonca označený za najzdravší olej na svete. Možno viac ako trochu odvážne tvrdenie, ale ako sa ďalej dočítate (asi) opodstatnené. Čo teda robí kokosový olej číslom jedna medzi olejmi?

Kokosovník orechoplodný alebo strom života

Kokosovník orechoplodný či Cocos nucifera sú odborné názvy kokosovej palmy – jednej z najstarších rastlín na svete, ktorej sa darí aj na nekultivovaných pôdach. Nečudo, že najviac kokosových paliem nájdeme v krajinách, ako sú Filipíny, India a Indonézia. Španielski bádatelia niekedy v 16. storočí mali pre tento strom vtipnejší názov. Jednoducho mu hovorili „coco“, čo v preklade znamenalo niečo ako opičia tvár. Veď si len predstavte kokosový orech. Nepripomínajú aj vám tri zárezy na chlpatom orechu hlavu a tvár opice? Celkom, však? Ale vráťme sa opäť k vážnejšiemu tónu. Plodom tejto kokosovej palmy je, samozrejme, spomínaný kokosový orech. Je veľmi výživný a bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Radí sa medzi tzv. funkčné potraviny, keďže vďaka svojmu obsahu živín má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Kokosové palmy sú pre mnohé národy natoľko vzácne ako zdroj potravy a liečiva, že ju nazývajú stromom života.

Kokosový olej – nie je molekula ako molekula

Je to práve kokosový olej, ktorý robí kokosový orech výnimočnou potravinou. Výživovou hodnotou a svojimi liečivými účinkami ďaleko predstihuje ktorýkoľvek iný potravinársky (jedlý) olej. Obyvatelia tichomorských ostrovov ho dokonca považujú za liek na všetky choroby. Získava sa z kopry (sušenej bielej dužiny) lisovaním za studena. Najskôr sa na slnku vysuší na jemno nasekaná surová dužina a potom sa z nej lisuje výživný olej, ktorý má naozaj široký záber využitia. Za normálnych okolností má tento olej tuhú konzistenciu, ale už pri teplote 24º C sa mení na tekutú. Je to jeden z najstabilnejších olejov, ktorý „nenapadá“ naše tepny a pri varení sa v ňom netvoria vedľajšie škodlivé látky.

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor: 
Lucia Tansele
Patrí do vydania: 
Október 2012