Olympijské hry v Londýne Veľkolepé, najlepšie i nostalgické...

Tridsiate novoveké olympijské hry v britskej metropole priniesli skutočne veľkolepé divadlo. A to nielen športové. Briti ukázali svetu, že sú skutočne pohostinnou krajinou a národom so športovým duchom. Aj keď bol cítiť i zdravý šovinizmus najmä v médiách, ale to patrí vždy k olympijským hrám a k boju o najvyššie športové méty. Napriek „reálnym“ hrozbám, či už v podobe finančnej neúnosnosti reálnych nákladov, alebo možných teroristických akcií, prebehlo sedemnásťdňové vrcholné svetové podujatie bez badateľných škvŕn. Organizácia bola na mimoriadne vysokej technickej i logistickej úrovni.

Bezpečnostné opatrenia boli síce všadeprítomné, ale nesiahali do súkromia účastníkov, naopak, zabezpečili maximálne bezpečnostné istoty pre športovcov, divákov, ale i obyvateľov Londýna a ostatných dejísk olympijských zápolení. Asi treba súhlasiť s vyjadrením Jacquesa Roggeho, prezidenta Medzinárodného olympijského výboru, ktorý na koniec skutočne veľkolepého záverečného ceremoniálu na olympijskom štadióne vyhlásil, že to boli najlepšie olympijské hry v histórii.

Wembley, Wimbledon i Greenwich

Pravda, k dokonalosti chýbali mnohé detaily. Problémy v súvislosti s distribúciou vstupeniek na jednotlivé športové podujatia vyvolávali najmä medzi prítomnými záujemcami o voľné miesta na štadiónoch veľké rozpaky a protesty, ktoré boli evidentné. Anglické médiá to nazvali otvorene neospravedlniteľným škandálom a žiadali od organizátorov nápravu, čo však pri platných prísnych bezpečnostných opatreniach nebolo ľudsky možné dosiahnuť. Nedostatky boli aj pri zabezpečení predajných stánkov suvenírov a občerstvenia v niektorých dejiskách, ako napríklad vo vodáckom stredisku Lee Valley White Water Center, alebo pri nešikovnom organizačnom zabezpečení priepustnosti divákov do hľadiska na niektoré športy v Excell aréne. Vzdialenosti medzi jednotlivými štadiónmi a halami boli v nádherne vybudovanom olympijskom parku neopodstatnene veľké. Určite bol aj nedostatok kapacít v zariadeniach na občerstvenie a oddych... Ale tieto chybičky boli nepodstatné.

Viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
cestovateľ Gabriel Kollár
Patrí do vydania