Sanabria - V tôni gaštanov

V priebehu dejín zažili obyvatelia Sanabrie všeličo. Nepriateľské nájazdy, biedu, hlad, masové vysťahovalectvo, vodnú katastrofu, ale našťastie, dnes je všetko inak a do odľahlej španielskej oblasti prúdia davy turistov. Jednoznačne vedú Madridčania, ktorí radi zabúdajú na mestský zhon, ale za prírodnými krásami sem pravidelne prichádzajú milovníci horskej turistiky z mnohých kútov Európy.

Sanabria leží v severozápadnej časti španielskej Kastílie, hraničí z Portugalskom a patrí k menej zaľudneným oblastiam Pyrenejského polostrova. Nehostinné horské podmienky a izolácia podmienená zemepisnou polohou poznačila celú kultúru tohto regiónu. Vzdialenosť od väčších obchodných križovatiek a sebestačnosť nevyhnutná na prežitie vytvorila v istom zmysle zo Sanabrie nepoškvrnenú oblasť. Prinášalo to viac nevýhod ako plusov. Obyvateľstvo roztrúsené po dedinách a osadách zostávalo uzavreté, a keďže nemuselo bojovať z cudzími vplyvmi, zároveň si dokázalo zachovávať tradície. Dnes sa Sanabria pokladá za oblasť s najpôvodnejšími ľudovými zvykmi, inak v Španielsku všeobecne takmer zabudnutými. V prvej polovici minulého storočia bieda sanabrijských obyvateľov vyústila do masovej emigrácie, čo nanovo podnietilo hľadanie vysvetlenia vo fatalistických predstavách. Ekonomické a sociálne podmienky sa v Sanabrii vždy niesli v znamení nedostatku a domáci si chceli logicky zdôvodniť údel večnej chudoby. Neľahký osud býva živnou pôdou na vznik a tradovanie mýtických predstáv, povestí a rozprávok, ktoré sa hemžia vlkolakmi, bosorkami, kliatbami a urieknutiami. Najpopulárnejšie sanabrijské legendy sa dodnes rozprávajú o Lago de Sanabria. Pri pohľade na mapu Španielska sa teda nenechajte pomýliť, všetky väčšie modré fliačiky predstavujú umelo vybudované vodné priehrady. Najväčšie jazero ľadovcového pôvodu na území Pyrenejského polostrova sa nachádza práve v Sanabrii.

Parque Natural Lago de Sanabria

Spolu s okolím bolo jazero Sanabria vyhlásené za prírodný park. Rozprestiera sa na rozlohe viac ako 22-tisíc hektárov. Jeho nadmorská výška sa pohybuje od 997 do 2124 metrov a najvyšší bod predstavuje štít Peña Trevinca. Samotné jazero sa tiahne 3,5 kilometra do dĺžky, 1,5 kilometra do šírky a jeho hĺbka dosahuje až 53 metrov. Keďže je obkolesené pohoriami, prístup k nemu je do značnej miery obmedzený, no na troch pôvabných plážach si možno perfektne vychutnať pohľad na okolitú scenériu. 

Viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania