Cestujeme do Innsbrucku

Cez hlavné mesto Tirolska sa kľukatí rieka Inn a v preklade Innsbruck znamená most na rieke Inn. Mesto v údolí tejto rieky obkolesujú aj vysoké hory Nordkette s vrcholom Hafelekar (2 334 m) na severe, Patscherkofel (2 246 m) a Serles (2 718 m) na juhu. Mesto s viac ako stotisíc obyvateľmi je aj známym centrom zimných športov, zimné olympijské hry sa tu konali dokonca dvakrát, v rokoch 1964 a 1976, a zimné paralympijské hry v rokoch 1984 a 1988. Prvé olympijské hry mládeže sa tu konali začiatkom roku 2012.

Zlatá strecha

Mesto ako na dlani máme z Hafelekaru, kam sa pohodlne dostaneme z mesta ozubenou dráhou na medzistanicu a potom ďalej dvomi úsekmi veľkokapacitnej kabínovej lanovky (za dvadsať minút z 560 m na 2 256 m). Pod úpätím vrcholu Hafelekar sa začína dráha horskej cyklistiky a tak nie je ničím výnimočným v autobuse mestskej dopravy stretnúť zablatených horských cyklistov. Na úpätí Nordkette najmä deti vyhľadávajú alpskú, najvyššie položenú zoologickú záhradu v Európe (750 m), v ktorej môžu pozorovať 2 000 zvierat 150 druhov.

Počas prechádzky starým mestom

v Innsbrucku sa zastavíme pri povestnej zlatej streche s 2 657 pozlátenými medenými šindľami, ktorú postavil okolo roku 1500 za cisára Maximiliána I. dvorný architekt Niclas Türing st. Je pred ňou veľká tlačenica a počuť rôzne jazyky z bližších, ale aj veľmi vzdialených krajín. Potom si ešte raz priblížime pohľad na staré mesto z mestskej veže z 15. storočia a zaujali nás aj domy zo 16. storočia.

Alpský golfový program

Ubytovali sme sa v malebnej dedinke Igls neďaleko Innsbrucku v nadmorskej výške 900 m v hoteli Sporthotel – „kľúč od nebeského oddychovania“, ktorý otvorili v roku 1889. Od roku 1945 ho vlastní rodina Beckovcov a je otvorený po celý rok. 

Viac sa dočítate v čísle júl - august Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
Miroslava Dulová
Patrí do vydania