Rady pre krásne a pevné telo

Celulitída je nielen zdravotný, ale aj estetický problém väčšiny žien od pubertálneho veku až po starobu. Už len pomyslenie na pomarančovú kožu nás nabáda k prijatiu rozhodnutia „začnem cvičiť, vyskúšam novú diétu, budem plávať, behať, nebudem sa prejedať, musí sa mi podariť zlikvidovať tento hrboľatý povrch kože, nebudem ho zakrývať odevom, prichádza leto a tak veľmi túžim vyjsť na pláž v nových bikinách, zahrať si plážový volejbal a obliecť si obľúbené šortky, top, minisukňu“. Našťastie sa to všetko ešte dá stihnúť, kým slnečné lúče začnú určovať módne trendy. Ponúkame vám niekoľko super rád pre krásne a pevné telo.

Sauna

Kilogramy a tuk sa v saune samozrejme nerozplynú. Naopak, tekutinu, ktorú ste tu stratili, okamžite nahradíte pitím. Celá potná procedúra má však nesporný vplyv na celulitídu.
Horúčava, po ktorej nasleduje ponorenie do chladnej vody (začnite od rúk a chodidiel a potom pomaly ochladzujte i ostatné časti tela smerom k srdcu), pôsobí ako cvičenie pre cievy. Podporuje krvný obeh a povzbudzuje metabolizmus.
Nasledujúce použitie krému či mlieka má potom intenzívnejší účinok, pretože pokožka je lepšie pripravená na pôsobenie aktívnych látok.
Ak trpíte pokročilejším štádiom celulitídy alebo kŕčovými žilami, sadajte si v saune iba na prostredné alebo spodné lavice. Chodidlá majte položené vo výške lavice, aby ste zaistili lepší obeh krvi v nohách. Nesprchujte sa príliš silným prúdom vody.

Horúca a studená sprcha

Už malý pokles teploty spôsobí zrýchlenie obehu krvi. Voda pri sprchovaní by teda mala byť o niečo viac než iba teplá. Začnite sa sprchovať od nôh. Vodu striekajte na chodidlá a pomaly pokračujte smerom nahor a potom znovu nadol. Neskôr nastavte teplotu vody tak, aby bola studená na hranici znesiteľnosti (cieľom nie je spôsobiť telu tepelný šok).
Tento postup opakujte striedavo štyrikrát a najlepšie každý deň. Zvýšite tak pružnosť žíl a povzbudíte krvný obeh.

Sprcha plus peeling

Jemný peeling v sprche dodá vašej pokožke žiarivo zdravý vzhľad, hebkosť a vláčnosť. Odstráni nečistoty a šupinky odumretej pokožky, ktoré po uvoľnení z pokožky zmiznú v prúde vody.

Masáž pomocou uzlíkovej rukavice

Uzlíkové alebo lufové rukavice celulitídu samozrejme neodstránia, ale po ošetrení týmito pomôckami získa pokožka pevnejší a sviežejší vzhľad.
Pokožku jemne masírujte krúživými pohybmi, a to vždy smerom k srdcu. Pokožka by však po ošetrení nemala páliť.
Pre takúto starostlivosť o pokožku sú vhodné telové kefy alebo rukavice z vlásia či sisalu, masážne valčeky s výčnelkami, guľôčkami alebo rebrami, ktoré vyvíjajú jemný tlak na tkanivo. Tieto pomôcky je najlepšie použiť po aplikácii spevňujúceho telového mlieka (odporúčame spevňujúce telové mlieko či krém Q10 Plus od NIVEA Body). Masážne pomôcky sa lepšie „kĺžu“ po tele a mlieko je dokonale „zapracované“ do pokožky.
Optimálne je vykonávať masáž desať minút denne, v ideálnom prípade až dvadsať minút.

Dôležité: Masážnu pomôcku po použití dôkladne očistite a vysušte. Pomôcku z prírodného materiálu po troch mesiacoch radšej vyhoďte a kúpte si novú, aby ste zabránili šíreniu baktérií.

Masáž pomocou chladivých balíčkov

Balíček, ktorý k vám prichádza so svojím chladivým obsahom, je horúcou novinkou v boji s celulitídou. Masáž za súčasného pôsobenia tlaku a chladu predstavuje optimálne cvičenie pre cievy (vynechajte partie okolo popraskaných žiliek). Balíček silno zamrazte v mrazničke a použite na masáž nôh po sprchovaní.
Každú nohu starostlivo masírujte a kým použijete telové mlieko, počkajte približne päť minút.
Chlad stimuluje krvný obeh a uzatvára kožné póry. Vďaka tomu dochádza k spevneniu pokožky.

Telové mlieko či krém spevňujúci pokožku

Pevné stehná majú celkom isto niečo spoločné s koenzýmom Q10. Tento koenzým hrá v bunkách dôležitú úlohu pri tvorbe a ukladaní energie. Preto každý gram pokožky obsahuje 1/40 gramu koenzýmu Q10. Ak však tento koenzým chýba, napríklad v dôsledku prirodzeného starnutia pokožky, stresu alebo pôsobenia UV žiarenia, dochádza k zníženiu aktivity buniek a k spomaleniu ich funkcií.
Pokožka sa neregeneruje dostatočne rýchlo, stráca pružnosť a pevnosť, vysúša sa a znižuje sa podiel lipidov. S telovým mliekom a teraz i krémom Q10 Plus však môžete proti týmto procesom bojovať. Tieto výrobky od NIVEA Body zvyšujú obsah koenzýmu Q10 v bunkách, ktoré tak môžu pracovať vo vyššom tempe. Pokožka získava na pevnosti a pružnosti. Lipozómy a hydratačné látky navyše pokožke poskytnú dlhodobú starostlivosť.
Prípravok vmasírujte krúživými pohybmi do pokožky aspoň raz denne.

Balíčky s liečivou hlinou

Blato – to je to pravé proti nedostatkom na stehnách. Balíčky s liečivou hlinou urýchľujú metabolizmus a pomáhajú pokožke v regenerácii.
Na domáce použitie je tu k dispozícii tehliarska hlina, íl a vulkanické bahno v práškovej forme (žiadajte v lekárňach, drogériách a obchodoch so zdravou výživou). Jemný prášok sa rozmieša vo vode a vzniknutá hmota sa rozotrie po tele vo vrstvičke hrúbky noža. Pri vysychaní sa mikroskopicky jemné kremenné kryštáliky správajú ako špongia a absorbujú všetko, čoho sa chcete zbaviť: baktérie, kožný tuk a ďalšie usadeniny na pokožke.
Príjemný vedľajší účinok: pokožka sa pod prípravkom príjemne zahrieva, čo povzbudzuje krvný obeh.
Pre citlivú pokožku zmiešajte jednu polievkovú lyžicu liečivej hliny s jednou polievkovou lyžicou mandľového oleja. Starostlivo vybraná liečivá hlina pôsobí intenzívne upokojujúco. Akonáhle sa prípravok začne drobiť, splnil svoju úlohu a treba ho dôkladne zmyť.

Tlaková pulzačná terapia

Táto liečba celulitídy pôsobí na klasickom princípe sklenených baniek, kedy sa k pokožke prikladajú banky rôznych rozmerov, napojené na pumpu. Po zapnutí pumpy sa začne na pokožke vytvárať vákuum. To všetko sa deje s frekvenciou 200 pulzov za minútu, čo je samozrejme omnoho účinnejšie než ručná metóda.
Tkanivá sa začnú mierne chvieť smerom zvnútra von. Rytmické vlny vákua stimulujú hlbšie vrstvy spodných kožných tkanív.
Účinok: dochádza k stimulácii krvného obehu a toku lymfy.
Táto liečba nie je vhodná pre osoby, ktoré trpia kŕčovými žilami a praskaním krvných ciev.

Autor
Daniela Drábová