Neapol - Perla neapolského zálivu

Pri pohľade na mesto z terasy hotela San Francesco al Monte môžete obdivovať krásu a zmes novej a starej architektúry rôznorodých budov, kupoly nádherných kostolov a chrámov.

Vaše oči sa upriamia na neapolský záliv a prístav, v ktorom vidíte zakotvené obrovské výletné lode. Nad všetkými týmito krásami a historickým bohatstvom vládne obrovská sopka Vezuv, ktorá bude spoločníčkou vášho pobytu v Neapole a na pobreží Sorrento vo dne v noci. „Napolitánci“ milujú svoje mesto, uvedomujú si, že sú v blízkosti krátera, ktorý môže mať kedykoľvek erupciu. Veľa ľudí má v blízkosti Vezuvu domy, záhrady, polia, je tu veľmi úrodná pôda a nádherná zeleň. Pláže v oblasti Sorrenta sú nesmierne romantické a okúzľujúce. Tmavý trblietavý vulkanický piesok splýva s azúrovým stredozemným morom a z výšky vás neustále „stráži“ sopka Vezuv obkolesená ohromnou masou zelene.

Neapol, mesto pizze

Neapol je mesto, kde sa zrodila pizza. Najobľúbenejšia je tradičná pizza margherita a marinara. Margherita je veľmi populárna aj preto, že sú na nej presne tri farby – ako na talianskej zástave. Červená – rajčiny, biela – mozzarella, zelená – bazalka. Pizza marinara je veľmi jednoduchá a obľúbená. Povrch je zložený z rajčín, oregana, cesnaku a oleja. V Neapole sa nachádza niekoľko výnimočných pizzerií s rodinnou tradíciou, pred ktorými ľudia čakajú na voľné miesta. Je to napríklad pizzeria Sorbillo, ktorá počas našej návštevy doslovne praskala vo švíkoch. Nebolo tu jediné voľné miesto a ľudia trpezlivo postávali na ulici, aby si mohli vychutnať tú svoju obľúbenú pizzu.V pizzerii Sorbillo si môžete skutočne objednať iba pizzu na desiatky spôsobov. Táto ponuka je široká najmä kvôli turistom. Domáci si zvyčajne objednávajú margheritu alebo marinaru. Na prípravu pizze v pizzerii Sorbillo používajú výhradne biosuroviny a to, že je skutočne vynikajúca, potvrdzuje obrovská návštevnosť. Pri prechádzaní ulicami Neapolu cítite aktívny život. Na hlavnej nákupnej ulici Via Toledo sa život nezastaví počas celého dňa aj noci. Ulica je lemovaná množstvom obchodov, bánk, firiem, ale aj bytov, ktoré sú v tejto časti Neapolu veľmi atraktívne a drahé. Via Toledo križuje viacero veľmi úzkych uličiek smerom na sever a na juh, v ktorých sa nachádzajú väčšinou byty. V Neapole je všetko iné, nesmierne dynamické a nadýchané južanskou atmosférou. V letných mesiacoch je tu veľmi horúce vyrovnané počasie a tak popoludní až do západu slnka sa domáci stiahnu do svojich bytov a domov a užívajú si siestu.

Viac sa dočítate v čísle júl - august Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
Daniela Drábová
Patrí do vydania