Michael Kors a jeho americký sen

Kabelky od Michaela Korsa sú neoddeliteľnou súčasťou šatníka amerických žien, ktoré obľubujú kvalitu, ležérnosť a luxusnú eleganciu. Jeho večerné šaty boli za posledných 10 rokov súčasťou nejednej VIP párty a prominentného udeľovania cien. Michael Kors dokonca vytváral kostýmy do niekoľkých hollywoodskych filmov a od roku 2004 je tiež členom poroty úspešného amerického televízneho formátu Project Runway. Okrem toho je to dobre vyzerajúci muž, ktorého americké celebrity a hollywoodske večierky milujú. Prečo sú jeho modely bezkonkurenčne nadčasové a jeho popularita nepozná za oceánom hraníc, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Karl Anderson

Hoci meno Michael Kors je dnes v USA módnym pojmom, toto meno neexistovalo až do piatich rokov veku módneho návrhára. Súčasný Michael Kors sa totiž narodil ako Karl Anderson. V roku 1959 prišiel na svet malý chlapec, prvý syn švédskeho študenta a mladej americkej modelky. Mladá rodina veľmi skoro zistila, že život s malým dieťaťom nie je až taký ružový, a krátko po narodení Andersona juniora sa rozviedli. Karlova matka však s nájdením nového partnera neotáľala príliš dlho a veľmi skoro si našla nového manžela, biznismena Billa Korsa. Michaelova matka sa s nadchádzajúcim sobášom rozhodla, že keď si mení meno ona, prečo by si ho nemohol zmeniť aj malý Karl, a chlapcovi navrhla, nech si okrem nového priezviska vyberie aj krstné meno. Tak sa teda z Karla Andersona cez noc stal Michael David Kors. Meno, ktoré sa o niekoľko rokov neskôr zapísalo do módnej histórie.

Svadobné šaty pre milovanú matku

Michael tvrdí, že jeho prvým dizajnérskym počinom boli svadobné šaty pre vlastnú matku. Hoci mal v čase jej svadby len 5 rokov, pomáhal pri vytváraní módneho kúska. Už v mladom veku módu miloval a doslova strácal dych, keď začiatkom každého mesiaca dorazil do schránky Korsovcov nový Vogue. Móda bola jeho jediným svetom, a preto voľba štúdia na New York Institute of Technology bola len prirodzeným krokom. Kvôli univerzite sa mladý Michael presťahoval z Long Islandu bližšie do centra diania, priamo do pulzujúceho New York City. Svetlá mesta ho však zlákali viac ako univerzitná knižnica a tak len po dvoch semestroch štúdia školu prerušil. Zamestnal sa vo francúzskom butiku Lothar’s, kde sa mu neskôr podarilo presvedčiť majiteľov, aby v butiku predával svoju prvú módnu kolekciu. Prvotina mladého návrhára mala taký úspech, že umožnila Michaelovi hneď začať s vlastnou značkou. Tak v roku 1981 vznikla Michael Kors Women’s Collection, ktorá sa už na začiatku predávala v takých prestížnych obchodných domoch ako Bergdorf Goodman a Saks Fifth Avenue. Hoci príležitosti prichádzali, udržať si prvé úspechy nebolo jednoduché.

Viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania