Artróza - Od hybnosti k nehybnosti

Zmenu počasia viete určiť vopred na sto percent, pretože ju doslova cítite v kĺboch? Teda, lepšie povedané, cítite prudkú neutíchajúcu bolesť, ku ktorej sa pridružujú pocity stuhnutosti, bolesť v návaloch či nehybnosť kĺbov? Nie je to len zmena počasia, aj zvýšená záťaž vie umocniť bolestivé prejavy choroby, ktoré určite nepridávajú na pohode. Reč je o artróze, ktorá patrí k jedným z najčastejších ochorení kĺbov a postihuje až 12 % obyvateľstva.

Začína sa to nenápadne...

Artróza vzniká pri nadmernom zaťažovaní kĺbov, v dôsledku čoho dochádza k rýchlejšiemu opotrebovaniu chrupavky na kĺbových koncoch. Jej prejavy sa začínajú nenápadne. Ide o dlhotrvajúce a pomaly sa vyvíjajúce ochorenie, ktoré vyúsťuje do nehybnosti a bolesti kĺbu a narastajúcej deformácie. Zatiaľ čo len 4 % 20-ročných má artrózu, u viac ako 70-ročných ľudí sa artróza vyskytuje v 70 %. Najčastejšie napáda veľké kĺby, ako je kolenný kĺb, ktorý nesie veľkú časť telesnej váhy, krížovú časť a niektoré malé kĺby rúk. Prvé zmeny sa objavujú už medzi 20. – 30. rokom života a s vekom naberá ochorenie na intenzite. Zaujímavosťou je, že postihuje väčšmi ženy ako mužov. Nevyhýba sa ani športovcom, ktorí jednostranne zaťažujú istú časť tela.

Ako to zlepšiť?

 Dosiaľ neexistuje presne cielená liečba, ktorá by viedla k úplnému uzdraveniu. Priebeh choroby však možno spomaliť. Dôležité je udržiavanie si primeranej hmotnosti, každý kilogram navyše predstavuje pre kĺby záťaž. Odporúčajú sa rozličné posilňovacie cviky, vhodné je i plávanie, chôdza, bicyklovanie. Strava by mala byť bohatá na antioxidanty (vitamín C, E a zinok), ktoré chránia bunky pred poškodením, a kvalitné tuky (napr. olivový olej). Tuky sú dôležité pre obnovu chrupavky. Zelenina a ovocie sú vhodné potraviny, ktoré by sa mali vyskytovať v jedálničku každého z nás. Artróza sa lieči predovšetkým tzv. nesteroidnými protizápalovými liekmi (Ibalgin, Voltaren, Ibuprofen a i.), ktoré pôsobia i proti bolesti. Čoraz väčšmi sa osvedčuje i systémová enzýmoterapia, ktorej kraľuje voľne predajný liek Wobenzym.

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania