V zime aj v lete do Kitzbühelu

Kitzbühel, malé športové mesto s veľkým menom v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko a tretí najväčší lyžiarsky areál v Európe s viac ako 400 km upravovaných tratí, patrí k najznámejším turistickým a športovým strediskám. Výnimočný stav tu nastane počas pravdepodobne najslávnejšieho zjazdu zaradeného do svetového pohára zjazdových lyžiarov na zjazdovke Streif pod vrcholom Hahnenkamm.

Nezabudnite sa vyviezť kabínkovou lanovkou do blízkosti štartu týchto slávnych pretekov. Aj v lete možno navštíviť tento nenápadný domček. Ak sa však pozrieme dolu do úseku trate tzv. „myšacej pasce“ a uvedomíme si, že na ľadovom svahu za pár sekúnd odvážni zjazdári dosiahnu veľmi vysokú rýchlosť, o to viac ich budeme obdivovať. Ako mi prezradila učiteľka lyžovania, dokonca aj oni musia prejsť testom, kto pôjde upravovať túto mimoriadne strmú časť zjazdovky počas legendárnych pretekov. Aj v lete tento úsek trate pôsobí hrôzostrašne. Preteky však každoročne prilákajú do Kitzbühelu viac ako 80 000 návštevníkov a prominenti považujú svoju účasť za povinnú. Mená pretekárov si môžeme pripomenúť aj na nápisoch na kabínkach lanovky.

Golfový festival

V lete púta nadmernú pozornosť podujatie trochu iného druhu – golfový festival, ktorý trvá týždeň na prelome júna a júla a v roku 2012 sa bude konať po desiaty raz. Mnohí ambiciózni golfoví amatéri sa tu schádzajú a bojujú o víťazstvo na 4 golfových ihriskách v okolí Kitzbühelu: Eichenheim, Kitzbühel, Rasmushof a Schwarz­see. Majstrovské ihrisko Eichenheim navrhol Kyle Phillips (dĺžka 6092 m, par 71, poplatok za hru 85 eur). Pre veľké výškové rozdiely odporúčame hrať skôr s použitím vozíka. Ihrisko ponúka úžasný pohľad na okolité vrcholy. Aj na ihrisku Schwarzsee (dĺžka 6104 m, par 72, poplatok za hru 85 eur) sa dá dobre využiť vozík pri výškových rozdieloch a nebuďte prekvapení, keď budete musieť prehodiť vysoký plot, nie každému golfistovi sa to vždy podarí. Ihrisko Kitzbühel neuveriteľných 9-krát získalo ocenenie najkrajšie 9-jamkové ihrisko Rakúska (poplatok za hru 45 eur). Aj ihrisko Rasmushof je deväťjamkové (poplatok za hru 22 eur) a nájdeme ho v priestore cieľa legendárnej zjazdovky. Karta Golf Alpin Pass s tromi alebo piatimi poplatkami na ihriská v Tirolsku pomôže ušetriť na poplatkoch za hru.

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania