Zubný kaz a zapálené ďasná

Témy zubný kaz a zapálené ďasná sú aktuálne už tisíce rokov, odkedy si radi pochutíme na dobrom jedle, bohužiaľ, postupom času stále viac a častejšie s obsahom cukrov. Potravu s obsahom cukrov však obľubujú aj baktérie žijúce v ústnej dutine. Tie vďaka tomu, že sú dobre živené, sa ďalej rozmnožujú geometrickým radom. Napádajú nielen zubnú sklovinu, ktorú oslabia do tej miery, že vzniká zubný kaz, ale aj neočistené ďasná, kde vyvolávajú zápal.

Strava je teda príčina uvedených problémov v ústnej dutine?

Strava sa na problémoch spolupodieľa, ale je iba jedným z faktorov. Môžeme však zmeniť naše zvyklosti a celkový prístup k zdraviu v ústnej dutine. Pravidelnou hygienou – čistením zubov už od malička – môžeme zubnému kazu predchádzať, a rovnako aj výrazne znížiť možnosť zápalu ďasien. Dodržiavaním správnych zásad, ale aj výberom tých správnych pomôcok sa tak môžeme vyvarovať problémov s chrupom v budúcnosti.

Ktoré problémy to sú?

Hlavne je potrebné uvedomiť si, že zuby nie sú u človeka len na okrasu, ale sú potrebné na dobré spracovanie potravy. Skonzumované jedlo sa totiž začína upravovať už v ústnej dutine, kde sa požuje na čo najmenšie častice a zmieša sa so slinami. Pripraví sa tak na prechod do žalúdka na ďalšie spracovanie. Je preto dôležité, aby sme jedli v pokoji, nie v strese, nie je vhodné jedlo do seba narýchlo nahádzať. Nečudujme sa potom, že máme problémy nielen s jeho dobrým strávením, ale tiež s nadmernou tvorbou kyselín a nakoniec aj s vytváraním rezerv – nadváhou. Dôkladné spracovanie potravy už v ústnej dutine je pre náš organizmus teda veľmi dôležité.

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania