Mýtus krásy. Nebezpečná lož?

Aká je vlastne krásna žena? Je to tá mladá blonďavá kráska z reklamy, ktorá slúži viac šatám ako vešiak než šaty jej kráse? Či úspešná hollywoodska hviezda s množstvom mejkapu, ktorý jej robí vlastne už druhú tvár? Nuž podľa súčasného trendu sú práve ony tie najkrajšie. Žijeme totiž v dobe, kde až nezdravo chudé telá a mladé krásne tváre bez vrások či iných nedostatkov spodobňujú ideál ženskej krásy a kde reálne ženy s nedokonalým poprsím, vráskami na tvári či nedokonale oholenými nohami začínajú pôsobiť neprirodzene. Za všetkými tými uniformnými obrazmi ženskej krásy ako vzoru ženskosti sa skrýva nebezpečný mýtus modernej doby – mýtus krásy.

Občas kráčajúc ulicou premýšľam, či by som v dave všetkých tých reálnych žien spoznala či si vôbec všimla niektorú vychytenú krásku z reklamy či titulnej stránky časopisov, ak by všetku tú svoju krásu nechala doma v kozmetickom kufríku. Čo by sa s ňou asi stalo, ak by si na raňajky dala niekoľko kalorických palaciniek, na obed normálnu porciu pre dospelého človeka a nehrabala by sa len v polosurovej zelenine? Asi by sa prestala trápiť neustálou snahou ostať navždy krásna a mladá, ale určite by už nebola predpísane krásna, ako to diktuje estetický priemysel, ktorý nám predkladá taký ideál krásy, ktorý mnohé ženy, aj keď by veľmi chceli, dosiahnuť nemôžu. Nie každá žena má v génoch krásne dlhé nohy, veľké zvodné poprsie či krásnu pleť.

Mýtus krásy

Tento pojem zaviedla pred viac ako dvoma desiatkami rokov známa americká feministická autorka Naomi Wolfová vo svojej knihe Mýtus krásy a jeho vplyv na život súčasnej ženy. Mýtus krásy je podľa nej veľmi rafinovaným spôsobom, ako odobrať ženám sily, ktorými by mohli disponovať, pretože sa navonok tvária ako prostriedok na dosiahnutie úspechu. Možno povedať, že mýtus krásy úzko súvisí s ideálom krásy, ktorý má, samozrejme, v každej historickej dobe svoje špecifiká. Kým kedysi boli krásne ženy plných tvarov, tak dnes to sú štíhle až príliš chudé ženy s dokonalým takmer všetkým fyzickým. Žiadne zbytočné kilá navyše, žiadna nepríjemná celulitída, nehovoriac o dokonalej pleti a krásnych vlasoch.

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania