Angel Heart – recenzia filmu

Napriek svojmu veku film Angel Heart naplnil svoje označenie Horror – Mystery – Thriller v plnej miere a do najmenších detailov. Od úvodných titulkov až po záverečné tvorcovia nenechali nič na náhodu a bohatou škálou silných podmetov cieľavedome atakujú emocionálny svet diváka. A ak sa pritom dokonale a verne pridŕžajú obdobia päťdesiatych rokov minulého storočia, tak trochu prekvapuje, že film nezískal väčšiu popularitu a slávu, ako de facto nadobudol...

William Hjortsberg Falling Angel

Námet vychádza z novely Williama Hjortsberga Falling Angel (Padajúci anjel), čo pre mnohých divákov by bolo pravdepodobne vhodnejším názvom, no zámerom tvorcov by už natoľko nevyhovovalo, pretože by bolo priveľmi jasne a zrozumiteľne definovalo mnohé základné línie filmu, a z tohto hľadiska, napriek určitej vnútornej polemike, možno konštatovať, že tvorcovia urobili správne, že film patrične zahmlili mnohoznačným názvom Angel Heart (Anjelské srdce). Samotná fabula filmu (novely) má v sebe znač- nú silu vyplývajúcu z konštrukcie postavy súkromného detektíva a postavy hľadaného Johnnyho Favouritea, voľakedy známeho a populárneho speváka. Realisticky koncipovaná dejová línia skvele doplnila všetky základné zámery tvorcov a nebyť záverečného vysvetľovania, pravdepodobne by film získal omnoho viac divákov – priaznivcov i pozitívnych reakcií. Napriek záverečnému – finálnemu logickému objasňovaniu (paradoxom je, že vlastne ide o vysvetľovanie alogickostí) film Angel Heart má značné množstvo pozitív, pričom možno bez hanby a nadsadenia konštatovať, že prakticky celý film (okrem záverečného nadbytočného vysvetľovania) si drží úžasnú atmosféru, realitu, presvedčivosť a nápaditosť.

Scenár a réžia – Alan Parker

Niet pochýb, že ústredným motorom a tvorivou osobnosťou filmu bol Alan Parker. On bol tým, ktorý udržal hercov na vysokej úrovni (okrem niekoľkých prehnaných a nadbytočných prejavov – gest a grimás Roberta De Nira v postave Louisa Cyphrea).

Viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
A. BOLZICCO
Patrí do vydania