Costa del Sol - Pobrežie zaliate slnkom

Symbolom všetkého španielskeho sa stala Andalúzia. Vášnivé flamenco, divá korida, poobedňajšia siesta, nekonečná fiesta... A predsa tu možno nájsť zákutia, ktoré sa vymykajú z povesti o ohnivom regióne. Teda ak práve túžite preskočiť zimu a vkĺznuť rovno do jarného tepla.

Najväčšou devízou španielskeho Stredomoria je nepochybne podnebie. Z tejto oblasti s najväčším počtom slnečných dní v roku sa stala dovolenková destinácia číslo jeden aj v zime, keď priemerná teplota dosahuje báječných osemnásť. Ostatne, názov známej prímorskej oblasti Costa del Sol, čiže Slnečné pobrežie, hovorí za všetko. Najteplejšie a najslnečnejšie miesto na európskom kontinente láka celý rok, napokon striedajú sa tu výlučne dve ročné obdobia: leto a chladné leto. Pocit, že sa nachádzate na európskej pevnine a zima vás nedohoní, oceníte okamžite. Veď nie nadarmo sa sem zo všetkých kútov Európy zbiehajú „teplomilovia“, ktorých od chladu striasa len pri pomyslení na mesiace zakončené na „r“. Priateľská klíma však ani zďaleka nie je všetko, čo Costa del Sol môže ponúknuť. Veľhory, zátoky, útesy, kúzelné mestečká s bohatou históriou sú hlavným lákadlom pre zvedavcov túžiacich po poznaní aj po dotyku prírody.

Almuñécar: mesto zrejúceho avokáda

Pre Andalúziu je typická klimatická rôznorodosť. V provincii Almería sa nachádza jediná púšť v Európe, pohorie Sierra Grazelma je zasa zónou s najväčším počtom zrážok v Španielsku, Sierru Nevadu milujú lyžiari a len pár kilometrov na juh sa rozprestierajú oblasti, kde dozrievajú šťavnaté čirimoje, kivi, mišpule a voňavé mango. Medzi najvýznamnejších európskych pestovateľov tropického ovocia patria obyvatelia mesta Almuñécar.Toto prímorské mestečko poskytuje možnosť ochutnať prirodzene dozreté avokádo, ktoré svojou maslovou konzistenciou roztancuje chuťové poháriky aj tých najnáročnejších labužníkov.

Viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
DANA MIHÁLIKOVÁ
Patrí do vydania