Friuli Venezia Giulia - ponúka najkrajšie pláže Talianska

V severovýchodnej časti Talianska sa nachádza autonómna oblasť Friuli Venezia Giulia, ktorá susedí na severe s Rakúskom, na západe s benátskou oblasťou, na východe so Slovinskom a na juhu ho obmýva Jadranské more. Patrí sem obľúbená destinácia Slovákov Lignano Sabbiadoro s nádhernými až 8 km dlhými plážami s pozvoľným vstupom do mora, nádherné historické mesto Grado s lákavým 3 km dlhým pobrežím, hlavné mesto Terst (Trieste), Marano Lagunare a Stella River s fascinujúcou prírodnou rezerváciou.

Taliansko má asi najbohatšiu pokladnicu historického bohatstva a neuveriteľných pamiatok, ktoré nájdete azda v každej časti tejto nádhernej krajiny. V hoteloch alebo reštauráciách môžete ochutnať typickú sušenú šunku San Daniele, syr Montasio alebo vína Collio, Friuliano, červené víno Refosco a iné kvalitné vína. Región Friuli Venezia Giulia je najväčším výrobcom vína v Taliansku. Ak sa rozhodnete prežiť dovolenku v Grado, na jednej z najkrajších pláží v Taliansku, očarí vás veľmi príjemná a pokojná atmosféra. Túto oblasť vyhľadávajú turisti z celého sveta. Ubytovať sa môžete v sieti hotelov alebo v nádherných vilách a apartmánoch. Historická časť mesta s malými uličkami, množstvom pamiatok, butikov, reštaurácií, námestí a tajomných zákutí je skutočne očarujúca. Mesto založili Rimania a architektúra je ovplyvnená benátskym štýlom. Upúta vás Dóm Sant´Eufemia, Bazilika Santa Maria aj príťažlivý prístav priamo v centre mesta, kde môžete nakupovať čerstvé ryby priamo z člnov od miestnych rybárov.

Stella river a Marano lagunare

Vyznávači romantiky a oddychu si môžu vychutnať plavbu po rieke Stella, ktorú lemujú po oboch stranách trstinové polia. Je to veľmi chránená oblasť, kde môžete vidieť veľa druhov vodného vtáctva. Plavba po rieke pokračuje do lagúny Laguna di Marano, kde môžete vidieť malé usadlosti s originálnymi domčekmi casoni. Sú to chránené územia v lagúne, ktoré na vás pôsobia ako malé pevnosti s rybárskymi člnmi. Marano Lagunare je mestečko, ktorého historické centrum zostalo v nezmenenej podobe až dodnes. V centre mesta je námestie Piazza Grande. Tu sa nachádza nádherná stredoveká veža s bustami významných osobností. Môžete sa poprechádzať po tomto prístavnom mestečku a ochutnať rybacie špeciality v niektorej príjemnej reštaurácii.

Viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania