Škandalózny módny velikán John Galliano

John Galliano, exotický vyzerajúci muž s tenkou briadkou patriaci k najväčším módnym velikánom súčasnosti. Bol to práve on, kto pozdvihol značku Givenchy a dodal nádherný ženský štýl módnemu domu Dior. Hoci jeho osobu v poslednom čase opriada množstvo škandálov, obrovský prínos, ktorým obohatil módny svet, je nepochybný. Výstredný, ale nesmierne talentovaný Juan Carlos Antonio Galliano-Guillén.

Vône Gibraltáru

Galliano sa narodil na Gibraltári ako Juan Carlos Antonio Galliano-Guillén. Jeho matka pochádzala zo Španielska a mala silný vplyv na Gallianove vnímanie farieb a obliekania. Matka, učiteľka flamenca, ho často brávala so sebou na trhy, kde malý John vnímal rôzne korenisté vône a chute, ktoré – ako sám tvrdí – ho veľmi ovplyvnili v jeho tvorbe. Keď mal šesť rokov, rodina sa presťahovala do daždivého Anglicka. Gallianova matka, prísna katolíčka, dbala na to, aby jej tri deti boli neustále dokonale slávnostne oblečené, hoci aj počas návštevy bežných potravín. Mladý John sa tak často stretával s nepochopením spolužiakov a počas strednej školy trávil čas zväčša sám. Keď dovŕšil šestnásť rokov, rozhodol sa odísť študovať dizajn na londýnsku East London College, odkiaľ jeho kroky neskôr smerovali na prestížnu Central Saint Martins.

Inšpirovaný divadlom

Central Saint Martins bolo pre Galliana doslovným splnením sna. Na škole sa zahryzol do práce a dokázal stráviť dlhé hodiny kreslením v školskej knižnici. Prvý úspech prišiel v roku 1980, keď Galliano inšpirovaný divadelnými kostýmami a francúzskou revolúciou navrhol svoju prvú kolekciu s názvom Les Incroyables. Práca v divadle a pompézne dobové kostýmy ho natoľko nadchli, že ich aplikoval do svojich návrhov. Romantická kolekcia obsahovala revolučne vyvrátené saká, pompézne nadýchané sukne, dlhé róby, krinolíny a výrazné ženské prvky, ktoré sa stali charakteristické pre jeho tvorbu. V čase, keď prehliadkovým mólam vládol minimalizmus, bola jeho kolekcia priam revolučná. Gallianovu prvotinu celú zakúpila Joan Bursteinová z Londýnskeho butiku Browns. Romantické dizajny vystavené v priestoroch prestížneho butiku sa rýchlo vypredali a mladého návrhára vyzdvihli na výslnie.

Viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania