Bozk - Zdravé potešenie

Bozk. Zvyčajne najjednoduchší spôsob vyjadrenia lásky či náklonnosti jedného k druhému. Je to akýsi univerzálny jazyk, ktorý nepotrebuje preklad na žiadnej strane zemegule. Bozkávanie však nie je len príjemná, ale aj zdraviu prospešná činnosť, ktorú by ste rozhodne nemali zanedbávať.

Z histórie bozkov

V ranej histórii bozkávania antropológovia len viac menej tápajú. Domnievajú sa však, že jeho počiatky siahajú do primitívnych čias, keď matka prežúvala stravu a priamo zo svojich úst ju podávala svojmu bábätku. Iná teória zas hovorí o výmene prežutého tabaku z úst do úst. Mnohé kultúry, a to už 2000 rokov pred Kristom, verili, že spájanie úst znamenalo spojenie dvoch duší. Niektorí antropológovia veria, že bozkávaniu sa napríklad Gréci naučili v čase, keď Alexander Veľký napadol Indiu (326 rokov pred Kristom), kde bol podľa istého antropológa erotický bozk známy už 1500 rokov pred Kristom. Iní antropológovia tvrdia, že bozkávanie bolo súčasťou rituálov pytačiek po dlhé stáročia ešte predtým, ako sa vôbec objavili prvé zmienky o ňom. Bozkávanie sa často objavuje v egyptskom umení. V starovekej egyptskej kultúre sa totiž verilo, že bozkávanie sa spájalo s „dávaním“ života. Bozkávanie ako také bolo celkom populárne aj v časoch Rímskej ríše. Rimania bozkávali svojich známych, priateľov či členov rodiny pri pozdrave, a to buď na ústa alebo oči. Takisto bozkávali šaty, prstene a sochy bohov, čím ukazovali svoju podradenosť a rešpekt. V Ríme bolo dokonca tradíciou, že zaľúbenci vášnivým bozkávaním pred skupinou ľudí vrátane svojej rodiny oznamovali svoj blížiaci sa sobáš. Dnes sa aj tam, rovnako ako u nás, bozkávajú až po sobáši. Svoje miesto si bozkávanie našlo v priebehu histórie aj pri obchodovaní. Obchodníci bozkom spečatili svoju obchodnú dohodu. V súvislosti s bozkávaním nemožno nespomenúť Francúzov, ktorým sa pripisuje „vynález“ francúzskeho bozku. Bozk sa objavuje aj v náboženstve. Bozkávanie relikvií sa praktizuje v mnohých náboženstvách. Dokonca fúkanie bozku z dlane ruky pochádza zo starých náboženstiev, keď takto bozky posielali bohom.

Prečo sa bozkávať alebo bozk...

Ľudia sa bozkávajú predovšetkým pre potešenie. Vedia však, že okrem lásky si utvrdzujú aj svoje zdravie? Medicínsky bolo totižto dokázané, že bozkávanie nemusí byť výhradne len spôsob dosiahnutia potešenia, ale že zároveň môže pomôcť jeho účastníkom bojovať s množstvom zdravotných problémov alebo im predchádzať.

Viac sa dočítate v dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania